Чт, 2024-04-18, 07:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:26
Митний союз починає торговельну війну проти України
Інші останні Економічні новини
Росія заради захисту своєї автомобільної промисловості готова застосувати до України економічні санкції, пише "КоммерсантЪ-Украина". Підвищені мита, які має намір накласти Митний союз, торкнуться українського шоколаду, цукру, флоат-скла, а також кам'яного вугілля. Москва вже попередила про свої наміри Світову організацію торгівлі, пояснивши ці дії прагненням компенсувати збитки на 36,1 млн доларів від запровадження Україною спеціального мита на імпорт автомобілів. І хоча для нашої країни це невелика сума, санкції завдадуть істотного удару по низці галузей економіки, попереджають підприємці.

Справляння України спеціального мита на весь імпорт автомобілів змусило Митний союз і собі запровадити відповідні економічні санкції. Повідомлення про це Росія вчора зареєструвала в Раді з торгівлі товарами СОТ. У заяві, копію якого має "Комерсант", йдеться, що збитки РФ, виходячи з даних зовнішньої торгівлі за 2012 рік, оцінено на 36,1 млн доларів за рік. Щоб їх компенсувати, запропоновано підвищити або ввести мита на низку української продукції, що ввозиться в РФ. В Україні з 13 квітня діє трирічне спеціальне мито на імпорт легкових автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л (6,46%) і 1,5-2,2 л (12,95%) при базовій ставці мита в 10%. Цей крок викликав протести деяких країн, зокрема ЄС, США та Японії. Заява Японії буде оприлюднена в ході засідання Ради СОТ з торгівлі товарами, яке відбудеться 11 липня. При цьому одна з країн-членів СОТ вже вирішила застосувати відповідні санкції. З 12 липня Туреччина отримає право обкласти додатковим митом на 23% імпорт з України волоських горіхів. Цей крок Анкара пояснила прагненням компенсувати свої збитки у обсязі 6,110 млн доларів, викликані погіршенням можливостей для турецького імпорту. При цьому експерти, назвавши дії Туреччини прецедентом, спрогнозували, що слідом за нею санкції запровадять і інші країни, які зазнали ще більших втрат.

Росія вирахувала свої збитки аналогічним чином - шляхом множення ставок митної суми експорту автомобілів в Україну в 2012 році (327 млн 600 тис дол). Компенсувати цей збиток Москва розраховує шляхом скасування поступок на низку товарних позицій в рамках ст.8.2 угоди про гарантії СОТ. Ставки мит на ввезення з України шоколаду та інших продуктів з вмістом какао-бобів, а також на цукор пропонується підвищити на 0,1 євро/кг. Щодо постачань термополірованого скла (флоат-скла) вводиться додаткове мито в розмірі 15%, а стосовно кам'яного вугілля - 54%. Таке підвищення мит призведе до зростання митних надходжень на 36,2 млн дол на рік, підрахували в Мінекономрозвитку Росії, що нібито адекватно збиткам від дій української влади. Водночас Росія, яка захищає свій автомобільний ринок, може зазнати санкцій з боку ЄС.

На відміну від Туреччини, яка відразу визначила можливу дату підвищення мит - через місяць після реєстрації своєї заяви до СОТ, - рішення російської влади ще потребує підтвердження Євразійської економічної комісії (ЄЕК) - виконавчого органу Митного союзу. "Не відмовляючись від свого права припинити дію еквівалентних митних привілеїв чи інших зобов'язань, перелічених у ст.8.2, РФ залишає за собою право призупинити дію привілеїв з дня схвалення рішення Митним союзом", - наголошується в документі. Виходячи з принципу єдиних ставок для всіх країн-членів МС, після ухвалення такого рішення виконавчого органу підвищені ставки на імпорт з України будуть також стягувати Бєларусь і Казахстан. Крім того, у повідомленні наголошується, що російська сторона залишає за собою право додатково оскаржити запроваджені Україною захисні заходи у відповідності до угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД.

У ЄЕК не вперше заявляють про незгоду з підвищенням Україною мит, але раніше не говорили про можливість вжиття заходів у відповідь. "Ми обговорювали це питання на комітеті з торгівлі. Очевидно, будуть ініційовані процедури з вирішення суперечки в порядку, передбаченому угодою про зону вільної торгівлі СНД. Це означає суд", - заявив в червні міністр з торгівлі ЄЕК Андрій Слєпньов. Вчора в ЄЕК від коментарів відмовилися. Дії Росії стали несподіванкою для українських чиновників. "Я зараз перебуваю на переговорах у Москві, однак щодо цього рішення з нами ніхто не радився. Будемо розбиратися", - заявив виданню урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян. Проте стурбованість РФ, як-не-як, логічна. "Після введення цього мита вартість нашої продукції в Україні підвищилася в середньому на 12%, що призвело до спаду продажів в 2-2,5 раза", - заявив генеральний директор "УкравтоВАЗ" (імпортер Lada) Ігор Вознюк.

І хоча ставки мит у РФ розрахували, виходячи із втрат своїх виробників, для України ускладниться доступ і на ринки Бєларусі і Казахстану, які ще не є членами СОТ. За оцінкою експертів, це призведе до скорочення експорту продукції низки галузей економіки України. "Запровадження додаткового мита - серйозний удар по нашому експорту. Поки що важко прогнозувати, але наші постачання в Росію однозначно суттєво скоротяться", - сказав президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк. Обсяг додаткових платежів сягне приблизно 13,5 млн доларів.

Найбільших втрат зазнають шахти. "У нас дуже багато сортового антрациту експортується до Росії. Тому введення мита означає проблеми для вугільної галузі України", - зазначає колишній комерційний директор Sadovaya Group Олександр Мірошник. Із загального обсягу санкцій на 36,2 млн доларів половину повинні заплатити виробники вугілля - 19,5 млн. Втрати матимуть і виробники флоат-скла (3 млн доларів). Слід зазначити, що торік Україна застосувала антидемпінгові заходи щодо постачань такої продукції з Росії.

Найменше постраждають цукрозаводчики. "Російське мито становить 0,33 євро за 1 кг цукру, що практично робить експорт неможливим. Тому для нас мало що зміниться", - пояснив директор асоціації "Укрцукор" Петро Ярчук . За даними Мінекономрозвитку РФ, в 2012 році з України імпортовано 2 тис т цукру.

За словами радника юрфірми "СаєнкоХаренко" Наталії Микольської, скасування поступок в односторонньому порядку без відповідного рішення органу з врегулювання суперечок СОТ, що підтверджує факт порушення з боку України, залишає багато питань. "Позиція Туреччини стала прецедентом, яким скористалася Росія. Однак від цього проблема відповідності такого рішення духу угод СОТ та практиці врегулювання суперечок не зникає. Прикметно, що ЄС і Японія, які також висловили свою стурбованість щодо вжитих Україною заходів, поки що утримуються від подібних дій", - зазначає юрист. Раніше заступник глави генерального директорату Європейської комісії з питань торгівлі Петер Балаш, коментуючи дії Туреччини, назвав їх передчасними.

Список держав, які тепер можуть вжити відповідних заходів проти України, відомий. У 2012 року великими експортерами легкових автомобілів в Україні були такі країни-члени СОТ, як Південна Корея (на 310 млн 900 тис дол), США (160 млн 800 тис дол), Китай (99 млн 800 тис дол), Таїланд (38 млн 800 тис дол) і Індія (15,9 млн дол).

Утім, Україна готова піти на обговорення і перегляд спецмита на імпорт автомобілів, якщо це буде однією з умов підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: Митний союз починає торговельну вій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]