Сб, 2024-04-20, 14:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:12
Нацбанк продовжив валютні обмеження
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) продовжив діючі тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках у зв'язку з наявністю ризиків для цінової і фінансової стабільності, повідомляється на сайті регулятора в середу, 14 грудня.

"Продовжують діяти такі обмеження як обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 65%; 120-денний термін розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів; одноденний термін бронювання гривні для покупки іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку; заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів; купівля готівкової валюти фізичними особами на суму до 12 тис. грн на добу; ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. грн на добу", - вказує НБУ.

Заступник голови НБУ Олег Чурій, чиї пояснення приводяться в релізі, відзначив посилення ризиків для досягнення мети щодо інфляції в 2017 році (8% +/- 2 процентних пункти – ред.). Він вказав на зростання невизначеності внаслідок посилення політичної напруженості і підвищення ймовірності затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів, передбачених програмою співпраці України з МВФ.

"Крім того, сьогодні існують короткострокові системні ризики для фінансової стабільності, пов'язані з можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження", - зазначено в повідомленні НБУ.

Регулятор підтверджує, що в разі зниження зазначених ризиків і за наявності сприятливих передумов на грошово-кредитному та валютному ринках і в українській економіці в цілому планує продовжити поступово пом'якшувати тимчасові обмеження, встановлені цією постановою. Цей процес буде проходити відповідно до поданої на початку грудня цього року концепції нової моделі валютного регулювання, а також дорожньої карти щодо її впровадження, уточнює Нацбанк.

НБУ також повідомляє, що правління вирішило зробити безстроковим свою постанову "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".

"Приймаючи рішення про ослаблення певних вимог, Національний банк орієнтується не на терміни відповідної тимчасової постанови, а на наявність належних передумов. Тому ми вирішили прибрати календарні терміни, які могли неправильно витлумачити учасники ринку як тимчасові орієнтири в процесі валютної лібералізації", - пояснив Чурій.

Таким чином, ця постанова буде діяти до моменту скасування останнього з антикризових обмежень, йдеться в повідомленні.

Виняток зроблено для двох обмежень - терміну повернення валютної виручки та нормативу її обов'язкового продажу, позаяк максимальний термін дії цих обмежень у 6 місяців встановлений законодавчо.

"Відповідно, ці дві вимоги встановлюються на термін до 15 червня 2017 року та можуть бути змінені достроково або продовжені в разі необхідності", - уточнює НБУ.

Згідно з повідомленням, зазначені зміни закріплені постановою правління НБУ "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" від 13 грудня 2016 року №410, яка набирає чинності з 16 грудня.

Нагадаємо, в листопаді глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, про уповільнення темпів структурних реформ і загрозу втрати міжнародної фінпідтримки.

При цьому Нацбанк розраховує, що затримка в графіку кредитування України Міжнародним валютним фондом буде нетривалою, і четвертий транш буде виділений на початку 2017 року.   

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 745 | Додав: adminA | Теги: валютні обмеження, Нацбанк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]