Сб, 2024-04-20, 18:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:13
ПАРЄ пише нові листи до Москви, щоб звільнити Савченко
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Спікер Парламентської Асамблеї Ради Європи Анн Брассер заявила, що напише листа міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову з приводу утримання у російській в'язниці української льотчиці, народного депутата України Надії Савченко. Про це вона заявила в інтерв'ю російському телеканалу "Дождь".

"Вона стала членом української делегації вже після того, як була арештована, але ми вивчили ситуацію. Її обрали, і з понеділка вона член ПАРЄ, як член української делегації. Відповідно до міжнародних протоколів, вона є під захистом депутатського імунітету. Тобто їй повинна бути надана можливість відвідувати наші засідання, на жаль, вона зараз це зробити не змогла", - наголосила Брассер.

Спікер ПАРЄ додала, що має намір написати главі МЗС РФ Сергію Лаврову листа з приводу Савченко.

"Якщо російські судові влади вирішать утримувати її в ув'язненні, вони повинні будуть звернутися з проханням про зняття депутатського імунітету, така процедура. Про це я збираюся написати пану Лаврову, бо він відповідає за забезпечення імунітету", — додала вона.

Спікер Держдуми Сергій Наришкін вважає неприпустимою вимогу Парламентської асамблеї Ради Європи звільнити Надію Савченко. Таку заяву Наришкін зробив сьогодні в ефірі російського телеканалу, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Наришкін нагадав, що в Страсбурзі, де відбувалася сесія ПАРЄ, українські журналісти поставили йому запитання, чи правда, що делегація України пропонувала повернути Росії право голосу в обмін на звільнення Савченко.

"У будь-якій цивілізованій, правовій державі такий обмін неприпустимий. Судова влада незалежна, і рішення стосовно громадянки Савченко буде прийнято після завершення попереднього слідства і всіх судових процедур", - заявив спікер Держдуми.

15 грудня Савченко оголосила голодування. 24 грудня консул України Геннадій Брескаленко відвідав її, але не зміг вмовити припинити голодування.

Адвокат льотчиці Марк Фейгін каже, що вона хоче протриматися без їжі до 26 січня, початку сесії ПАРЄ у Страсбурзі, коли Савченко вступить у повноваження делегата.

Також українська героїня заявляє, що примусове годування в СІЗО буде розцінювати як тортури.

За інформацією українського консула, Савченко вживає лише чорний чай, і за нею здійснюється медичне спостереження, їй ставлять крапельницю з глюкозою і вітамінами.

13 січня Верховна Рада України закликала керівників Німеччини, Франції, Росії та Парламентської Асамблеї Ради Європи вжити всіх необхідних заходів для звільнення Савченко та інших політичних в'язнів.

33-річна льотчиця Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. 8 липня її виявили в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні Савченко було обрано депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

У резолюції ПАРЄ міститься вимога звільнити Савченко о 24 годині. 29 січня Брассер пообіцяла відправити Наришкіну листа щодо недоторканності Савченко: "Савченко представляє свій парламент. Вона з цього тижня є членом української делегації, має європейську дипломатичну недоторканність. У цьому зв'язку російська влада повинна або звільнити Савченко, або направити запит про зняття з неї недоторканності".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 835 | Додав: adminA | Теги: нові листи, звільнити Савченко, ПАРЄ, Москви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]