Пт, 2024-04-19, 10:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Перший за 15 років саміт ЄС-Західні Балкани у Софії відкривається
Інші останні Новини Європейського Союзу

У Софії в четвер відбудеться саміт ЄС-Західні Балкани, який має продемонструвати підтримку шести балканських країн з боку Євросоюзу.

Про це повідомляє сайт Ради ЄС.

У Брюсселі заявляють, що саміт має дати новий поштовх відносинам між ЄС та Західними Балканами. ЄС прагне підтвердити свої зобов'язання щодо партнерів із Західних Балкан та підтвердити приналежність регіону до європейської сім'ї.

Також планується зміцнити зв'язків між ЄС та Західними Балканами в галузі інфраструктури, цифрової взаємодії. Тісніше співпрацювати для вирішення загальних проблем, таких як безпека, міграція, геополітичні розбіжності та добросусідські відносини.

На саміті будуть присутні глави держав або урядів країн-членів ЄС, лідери 6 країн-партнерів із Західних Балкан: Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Чорногорія, Македонія та Косово.

Однак в середу ввечері стало відомо, що прем’єр Іспанії Маріано Рахой вирішив залишити Софію після неформальної вечері, і представники ЄС кажуть, що ніхто з іспанської делегації не буде присутній під час символічної спільної фотографії в четвер.

Мадрид не визнає незалежності Косова, як і ще п’ять держав-членів ЄС. Позиція Іспанії пов’язана із каталонськими сепаратистами, які прагнуть незалежності автономії.

Саміт відбувається у Болгарії, тому що ця країна зараз головує в ЄС. Очолюватиме саміт президент Європейської Ради, Дональд Туск. Він представлятиме ЄС разом з президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.

У саміту також візьмуть участь президент Європарламенту Антоніо Таzні, високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні та комісар з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоханнес Ган.

Також братимуть участь представники Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Європейського інвестиційного банку та Ради регіонального співробітництва.

Це перша подібна зустріч за останні 15 років.

Як відомо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до ЄС з Албанією та Республікою Македонія.

6 лютого Єврокомісія схвалила стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 711 | Додав: adminA | Теги: саміт ЄС-Західні Балкани, Софія, 15 років | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]