Чт, 2024-04-18, 13:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:47
Покійний юрист і його працедавець винні. Що стоїть за вердиктом суду? - InoPressa
Інші останні Новини російської федерації
Вільяма Браудера заочно засуджено до 9 років позбавлення волі за ухилення від сплати податків, провина його адвоката також вважається доведеною - посмертно. Західні ЗМІ визнають, що Hermitage Capital "провертала в Росії великі операції", але вважають, що "дисидент" Магнітський став жертвою путінського режиму. Британська преса закликає скласти свій "список Магнітського": "для друзів Путіна те, що відбувається в Лондоні, набагато важливіше за рішення Вашингтона".

Російський суд у четвер заочно засудив Вільяма Браудера, керівника фонду Hermitage Capital Management, до 9 років позбавлення волі за ухилення від сплати податків, а також посмертно виніс обвинувальний вирок його адвокату Сергію Магнітському, "в рамках справи, яка, за словами критиків, символізує нехтування Росії правовим процесом", пише The Wall Street Journal.

Це "тривожний сигнал тим, хто бореться з корупцією в Росії", зазначила в заяві Майя Коч'янчич, прес-секретар Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики. Вона додала, що вердикт "не дає відповіді на реальні запитання про смерть Магнітського", що потрапив у в'язницю після того, як виявив податкові схеми російських чиновників.

Браудер, громадянин Великої Британії, який нині живе в Лондоні, у своїй заяві засудив вердикт, зазначивши, що "він увійде в історію як один з найганебніших для Росії моментів з епохи Йосипа Сталіна", передає видання.

"Найгірше в нинішньому вироку - це той біль, який російський уряд готовий зловмисно завдати скорботній сім'ї чоловіка, котрий загинув за те, що протистояв корупції уряду і зловживанням поліції", - заявив Браудер, підкресливши, що він продовжить боротьбу за справедливість від імені Магнітського.

Браудера і Магнітського звинувачували в ухилянні від сплати 522 млн рублів (16 млн доларів) податків шляхом фальсифікації декларацій та зловживання спеціальними преференціями, нагадує кореспондент.

"Винен, незважаючи на те, що помер чотири роки тому, - таким вердиктом вчора в Москві завершився процес над Сергієм Магнітським, незручним адвокатом, який заявив про корупцію російських чиновників", - пише Ганна Зафесова, постійний автор La Stampa. На думку російського правосуддя, в його смерті у в'язниці в 2009 році ніхто не винен. Тим часом на Заході вважають, що він став жертвою режиму Путіна. Американський Конгрес навіть склав "список Магнітського", щоб покарати російських чиновників, винних у порушенні прав людини.

Безпрецедентний процес над померлим відновили після смерті Магнітського, щоб довести, що людина, яку на Заході вважають героєм, насправді - злочинець. Сім'я адвоката відмовилася брати участь у цьому кафкіанському процесі, але машина правосуддя не зупинилася, йдеться в статті.

Глава РПЛ Михайло Федотов сказав: "Це унікальне судове рішення, яке, я сподіваюсь, не стане практикою, тому що судити мертвих - це взагалі не відповідає уявленням про добро і зло".

У коментарі за підсумками процесу в Der Spiegel Беньямін Біддер значне місце відводить адвокату Магнітського - Миколі Герасимову.

"Історії про адвокатуру в Росії повняться героями: безстрашні юристи в цій країні дають відсіч державі", - пише автор, згадуючи адвокатів "убитої журналістки" і опального олігарха Ходорковського. "Герасимов теж адвокат, але не герой. І з небіжчиком з тюремної камери він від початку зв'язуватися не хотів. Але суддя призначив його державним захисником. На початку кожного дня слухань адвокат Герасимов просив суддю звільнити його від цього обов'язку".

Процес проти небіжчика "примушує до різних вивертів і сторону обвинувачення", продовжує Біддер. Ні, сім'я не подавала офіційного прохання про продовження процесу. Але, як каже прокурор, мати в інтерв'ю клянеться, що її син невинний, тому "ми зобов'язані його продовжувати".

"Небіжчик на лаві підсудних. Захисник, який не хоче захищати. Обвинувач, який (щоб не ставити під загрозу процес) поводиться так, ніби ним рухає лише турбота про реабілітацію підсудного", - пише вражений колумніст.

Ключ до розуміння цього "балагану" лежить у Лондоні, і ім'я йому Вільям Браудер. Hermitage Capital "провертала в російській республіці Калмикія великі операції з цінними паперами через крихітні фірми. Ці фірми отримували пільги за те, що брали на роботу інвалідів. У ті часи це був улюблений прийом оптимізації податків у багатьох московських бізнесменів. Просто у випадку з Браудером прокуратура спромоглася довести, що інвалідів наймали тільки задля вигляду", йдеться в статті.

Той факт, що суд визнав Магнітського винним, - символ презирства Москви до Європейської конвенції про права людини, заявляє The Financial Times, стверджуючи, що режим Путіна стає все більш репресивним, і закликаючи вжити заходів, аналогічних американському "Закону Магнітського".

Москва мало що зможе зробити в помсту Євросоюзу, бо потребує доходів від постачань газу і закордонних інвестицій, вказує видання. У відповідь на санкції США Росія лише заборонила американцям всиновлювати російських дітей - тієї ж реакції слід чекати у відповідь на європейський "Закон Магнітського".

"Останній акт фарсу про Магнітського" - так названо ​​редакційну статтю в The Independent. Видання вважає результат абсурдним: викривача масштабної корупції самого визнали винним у корупції, причому посмертно.

Вільям Браудер назвав вердикт "одним з найганебніших для Росії моментів з часів Сталіна". Газета зауважує, що, за її відомостями, навіть у СРСР не судили померлих.

Світу вкотре продемонстрували, що в Росії немає незалежної судової системи, і нагадали, як далеко здатен зайти Путін, йдеться в статті.

Які будуть наслідки вердикту? "Іноземці стануть ще більш насторожено ставитися до спільного бізнесу з клептократією, яку являє собою сучасна російська держава", - пророкує видання. Зарубіжні інвестиції скоротяться, втеча капіталу може прискоритися. Але, на думку газети, для Путіна це дрібниці, головне - що Росія показала себе "сильною".

"Росія не повинна залишитися безкарною", - продовжує тему суду над Магнітським оглядач The Independent Пітер Попхем.

10 липня цей дивний процес над померлим завершився: Магнітського визнали винним в ухиленні від сплати податків. "Вирок, проте, винесено не було, що дивно, враховуючи тяжкість злочину", - пише автор. Історія знає подібні приклади. Після реставрації британської монархії Карл II наказав ексгумувати останки Олівера Кромвеля, але навіть він не дійшов до того, щоб посадити мерця на лаву підсудних, мовиться в статті.

За правління Путіна російське "правосуддя" стає дедалі химернішим, чи то ймовірна участь путінського режиму в отруєнні Олександра Литвиненка, чи нескінченне переслідування позбавленого майна Михайла Ходорковського, чи суд над дивно відважним активістом Олексієм Навальним, продовжує Попхем.

Але навіть на тлі цих справ історія з Магнітським вирізняється неприкритою жорстокістю розправи над людиною, яка, виконуючи свої професійні обов'язки, розкрила непривабливу правду. Юрист Браудера виявив, що російські посадовці вкрали 230 млн доларів з податкових відрахувань компанії, йдеться в статті.

За сприяння Браудера Конгрес США схвалив "Закон Магнітського", що забороняє російським чиновникам, причетним до загибелі юриста, в'їзд на територію США. Однак фігуранти цього списку - лише пішаки, вважає британський журналіст, закликаючи уряд вдарити в найболючіше місце супербагатих путінських друзів: заморозити їхні активи і заборонити в'їзд до Великої Британії, бо те, що відбувається в Лондоні, для них набагато важливіше за рішення Вашингтона.

"Путін стає все більш схожий на одного зі своїх страшних попередників, Сталіна чи Івана Грозного, - резюмує Попхем. - Британська відповідь на свавілля з Магнітським має бути безкомпромісною".

Також на цю тему:

Для російських чиновників, внесених до "списку Магнітського", мало що змінилося (Financial Times)

Справа Магнітського стане ударом по найболючішому місцю Росії (Financial Times)

Переклад InoPressa




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: покійний юрист, за вердиктом суду, працедавець винні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]