Пт, 2024-03-29, 08:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:34
Порошенко закликав РФ виконувати весь "Мінськ", бо Україна готова
Інші останні Новини України

Президент України Петро Порошенко привітав досягнення у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі щодо запровадження режиму припинення вогню з опівночі 24 грудня.

Про це йдеться в коментарі голови держави, оприлюдненому на його офіційному сайті у п'ятницю 23 грудня.

"Вітаю досягнення у рамках Тристоронньої контактної групи, у відповідь на мою ініціативу, домовленості щодо впровадження додаткових заходів зі встановлення сталого та безстрокового режиму всеохоплюючого припинення вогню, починаючи з 00 годин 24 грудня 2016 року. Розраховую, що завдяки цим заходам, які реалізовуватимуться напередодні новорічних та різдвяних свят, режим припинення вогню на Донбасі набуде постійного характеру", - зауважив Порошенко.

Він наголосив, що Україна підтверджує готовність виконати як цю, так і інші Мінські домовленості.

"Закликаю Росію забезпечити неухильне дотримання режиму припинення вогню, а також імплементацію інших домовленостей, зокрема щодо невідкладного звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб, у тому числі на російській території", - додав президент.

Нагадаємо, 21 грудня члени тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України узгодили режим повного припинення вогню з 00.00 суботи 24 грудня на Донбасі в зв'язку з майбутніми святами.

З 18 грудня в районі Світлодарської дуги точаться потужні бої: в районі населеного пункту Луганське окупанти двома атаками намагалися вибити передові підрозділи сил АТО із займаних позицій. Українські військові прийняли бій і відкинули противника. Ворог був змушений відступити, кинувши при цьому військове майно і спорядження російського виробництва. Тоді повідомлялося, що п'ятеро українських бійців загинуло, більш як десятеро зазнали поранень, один потрапив у полон. В окупантів втрати серйозніші: було знищено й поранено близько 50 бойовиків. 20 грудня українські військові відбили третій наступ бойовиків на Світлодарській дузі.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що українські військові, контратакуючи, просунулися вперед і зайняли нові позиції, "які надали їм додаткову перевагу над ворогом у цьому секторі оборони".

23 грудня повідомлялося, що за минулу добу в результаті бойових дій у зоні АТО на Донбасі двоє військовослужбовців ЗСУ загинули. Речник Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко уточнив, що один військовий загинув в Авдіївці в результаті обстрілів, інший – в Луганському. "Тричі бойовики намагалися атакуватинаші позиції в районі Світлодарської дуги, та кожного разу змушені були, забираючи поранених, відступати", - заявили 23 грудня у штабі АТО.

Нагадаємо, Україна наполягає на тому, що політична частина мінських домовленостей, зокрема проведення виборів, може бути реалізована тільки після того, як буде перекрито кордон з РФ, а також будуть виведені всі російські збройні формування і техніка з території Донбасу.

Протилежну позицію відстоюють РФ і бойовики.

Європейська сторона також виступає за виведення російських військ з території України, закриття кордону з РФ і лише після цього виконання політичної частини Мінських домовленостей. ПАРЄ визнала Росію агресором й заявила, що ОРДЛО не готові до виборів.

Про неможливість проведення виборів до органів місцевого самоврядування в ОРДЛО "з об'єктивних причин" влітку цього року заявляла і німецький федеральний канцлер Ангела Меркель.

Однак часом європейська сторона робить протилежні заяви. Так, 14 вересня в Києві глави МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Жан-Марк Еро заявили, що після встановлення режиму тиші, який мав розпочатися 15 вересня, Київ має приступити до виконання політичних умов Мінських угод.

Крім того, нещодавно президент Франції Франсуа Олланд запропонував Україні спершу провести вибори на Донбасі, а вже потім вимагати доступу до східного кордону з РФ.

Україна, своєю чергою, виступає за узгодження "дорожньої карти", яка визначить фактичну реалізацію Мінських домовленостей.

Уночі проти 20 жовтня у Берліні понад 4 години тривали переговори нормандської четвірки: канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна.

У ході зустрічі лідери країн домовилися розробити "дорожню карту", яка стане основним документом з імплементації усіх Мінських угод - від 5 вересня та меморандуму від 19 вересня 2014 року і від 12 лютого 2015 року.

Жодного документу за результатами зустрічі підписано не було.

Після зустрічі Меркель заявила, що першим є старт процесу виборів, і тільки після цього можна буде говорити про озброєну місію ОБСЄ. Контроль над кордоном Україна отримає в останню чергу, повідомила Меркель.

"Україна отримає остаточний контроль над власним кордоном тільки наприкінці процесу, а до того ми маємо згоду, що спостерігачі ОБСЄ можуть рухатися вільно аж до кордону. Інколи це можливо, інколи проблематично, і російський президент це зазначив", - сказала вона.

В ефірі ток-шоу "Право на владу" заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв зазначив, що Україна отримає доступ до неконтрольованої ділянки кордону з Росією на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу.

Своєю чергою міністр закордонних справ Павло Клімкін тепер заявляє, що логіка Мінських домовленостей завжди передбачала, що Україна отримає контроль над кордоном лише після проведення виборів на Донбасі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 765 | Додав: adminA | Теги: Україна готова, Мінськ, Порошенко, РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]