Сб, 2024-04-20, 00:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:22
Прихильники Мурсі вийшли протестувати і битися: є загиблі
Інші останні Новини світу

Єгипетські ісламісти в п'ятницю, 5 липня, здійснили атаку на блокпост сил безпеки в провінції Північний Синай, в результаті загинув один солдат, дві людини отримали поранення, повідомляє "Інтерфакс".

Блокпост піддано ракетному обстрілу. Раніше з гранатометів обстріляли блокпост біля аеропорту Ель-Аріша - найбільшого міста провінції.

Спостерігачі пов'язують ці напади з відстороненням армійським командуванням країни від влади президента Єгипту Мухаммеда Мурсі, який перебуває під арештом. Раніше повідомлялося, що прихильники президента - ісламістський рух "Брати-мусульмани" - планують проведення масових маніфестацій на підтримку Мурсі.

Армія Єгипту поширила заяву, в якій вона гарантує дотримання свободи слова і протестів.

"Мирні протести і свобода волевиявлення, які завойовані єгиптянами, і які є важливими досягненнями їхньої великої революції, гарантується всім", - підкреслюється в заяві, розміщеній на його офіційній сторінці командування в Facebook.

У той же час представники армії застерігають: "Надмірне та безпричинне використання цих прав може призвести до негативних наслідків, як-от блокування доріг, скасування соціальних привілеїв, порушення роботи установ і відомств, що несе в собі загрозу миру, національним інтересам, підриває основи безпеки та економіки нашого улюбленого Єгипту".

"Збройні сили вірять, - наголошується в заяві, - що великодушність і традиції єгипетського народу, вічні цінності ісламу не дозволять нам скотитися до помсти і недоброзичливості".

У Єгипті прихильники Мурсі мають намір організувати акції протесту

У Єгипті прихильники відстороненого від влади президента Мухаммеда Мурсі мають намір організувати акції протесту по всій країні. Армійське командування посилює заходи безпеки у великих містах, але заявляє, що не буде перешкоджати проведенню мирних демонстрацій.

На площі Тахрір тріумфування почалося ще в середу, 3 липня, коли військові оголосили про зміну керівництва країни, і триває досі. Новий вибух емоцій викликало барвисте шоу, яке показала в небі військова авіація.

"Хочу сказати всьому світу і нашим ісламістам: те, що відбулося, - це не військовий переворот. Просто армія виступила на боці свого народу", - заявила присутня на площу Ранія Махмуд.

А ті, хто підтримує екс-президента, зібралися в іншому районі Каїра, і теж здаватися не збираються.

"Ми будемо протестувати доти, доки Мухаммед Мурсі не повернеться на пост президента. Або поки ми не помремо тут, як мученики", - сказав учасник мітингу Савфат Хіджазі.

Глава МЗС Єгипту запевнив США - це не військовий переворот

Міністр закордонних справ Єгипту Мухаммед Камель Амр запевнив Вашингтон, що зміщення президента країни Мухаммеда Мурсі не є військовим переворотом.

"Я думаю, що вони правильно оцінюють ситуацію, це жодним чином не є військовим переворотом. Це - втілення в життя непереборної волі народу", - сказав він у телефонній розмові з держсекретарем США Джоном Керрі.

Міністр додав: "Американська сторона є стратегічним партнером Єгипту, і спокій Єгипту важливий для неї".

Він повідомив журналістів, що в четвер провів телефонні розмови з послами і міністрами закордонних справ великого кола країн, а також з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном і довів до них таке: "Безумовно, це не військовий переворот. Я знаю, що вчора і минулої вночі деякі люди так говорили. І я, звичайно, можу їх зрозуміти. Але те, що сталося, - безумовно не військовий переворот".

Амр додав: "Армія не відіграє ніякої політичної ролі: те, що сталося, - абсолютно протилежно військовому перевороту".

Туреччина і Німеччина вважають події в Єгипті недемократичними

Туреччина визнала подію в Єгипті військовим втручанням, яке не віддзеркалює волю народу, повідомляє РІА "Новости".

"Зміна влади в Єгипті не є результатом волі народу і не була (здійснена) відповідно до демократії та закону. У всіх демократичних країнах вибори - єдиний спосіб прийти до влади", - сказав віце-прем'єр Туреччини Бекір Боздаг. А глава МЗС Туреччини Ахмет Давутоглу назвав зміщення Мурсі з поста "військовим переворотом".

У свою чергу, глава зовнішньополітичного відомства Німеччини Гідо Вестервелле назвав події в Єгипті серйозним прецедентом, який може мати наслідки для близькосхідного регіону.

"Подібне призупинення демократичного ладу не є довгостроковим рішенням великих проблем, з якими зіткнувся Єгипет. Є серйозна небезпека, що демократичному переходу влади в Єгипті буде завдано серйозної шкоди. А це може мати наслідки далеко за межами країни, для всього регіону", - сказав Вестервелле і закликав якнайшвидше відновити конституційний лад у Єгипті.

Генсек ООН Пан Гі Мун зажадав "відновити цивільне правління в Єгипті у відповідності до принципів демократії". Африканський Союз заявив, що може припинити участь Єгипту в діяльності організації після перевороту.

Як повідомлялось, вночі проти 4 липня у деяких районах розгорілися запеклі сутички між супротивниками і прихильниками Мурсі. Повідомлялось про 14 загиблих, 8 з яких вбиті в середземноморському місті Мерса-Матрух. Більш як 340 людей поранені.

Владу Єгипту тимчасово очолив голова Конституційного суду Єгипту Мансур, який 4 липня склав присягу голови КС. Мансура затвердили на цю посаду 1 липня, але тільки тепер він офіційно вступив на посаду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 912 | Додав: nowyny | Теги: Протест, прихильники Мурсі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]