Пт, 2024-04-19, 17:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:23
Путін спробує змусити Януковича відхреститися від ЄС
Інші останні Новини України
Як стало відомо виданню "КоммерсантЪ-Украина", 27 липня президент Росії Володимир Путін має намір відвідати Київ з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Співрозмовник видання, знайомий з підготовкою візиту, припустив, що "на полях" урочистих заходів президент РФ обговорить зі своїм українським колегою Віктором Януковичем найбільш гострі питання двосторонніх відносин. За оцінками експертів, для Володимира Путіна ця поїздка - чи не останній шанс відмовити президента України від планів зближення з ЄС, яка може стати невідворотним після осіннього саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Як повідомило "Комерсанту" джерело, близьке до адміністрації президента Російської Федерації, Володимир Путін планує 27 липня відвідати Київ для участі в заходах з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі. За словами співрозмовника, ця поїздка "попередньо вписана" в календар президента. Супроводжувати Володимира Путіна найпевніше буде патріарх Московський і всієї Русі Кирило. Запрошення на урочистості надіслано і президенту Бєларусі Олександру Лукашенку. За інформацією джерела видання в Українській православній церкві Московського патріархату, головним пунктом програми має стати участь глав держав і церковних чинів у святковому молебні на Володимирській гірці.

З початку третього президентського терміну Володимир Путін відвідав Україну одного разу: в липні 2012 року він взяв участь у засіданні міждержавної комісії в Ялті. За той же період президент Віктор Янукович побував у Росії п'ять разів. Востаннє глави держав зустрічалися 26 травня в Сочі, де більш ніж п'ять годин спілкувалися у форматі "тет-а-тет". Вони обговорювали питання приєднання України як спостерігача до Митного союзу (МС) і створення консорціуму на базі української газотранспортної системи (ГТС) в обмін на зниження ціни російського газу.

З першого питання після тієї зустрічі намітилися зрушення: 31 травня в Мінську було підписано меморандум про поглиблення взаємодії Києва з МС і Євразійською економічною комісією. Вирішити питання з ціною газу і ГТС поки що не вдалося. Крім того, Київ і Москва все ніяк не домовляться, звідки взяти кошти на закачування газу в українські підземні сховища: у "Газпромі" не хочуть витрачати свої гроші, а у Києва немає на це коштів. Тим часом напівпорожні сховища можуть призвести до перебоїв з транзитом газу до Європи.

Серйозні розбіжності є і в сфері торговельно-економічного співробітництва: у квітні Україна запровадила додаткові мита на імпорт автомобілів, у тому числі з Росії, яка у відповідь готується обкласти спецмитом вугілля, скло і шоколад, які імпортує з України. Учора ж стало відомо, що влада РФ вирішила не продовжувати на поточне півріччя квоти на безмитне постачання українських труб.

Джерело "Комерсанта", знайоме з підготовкою візиту, повідомило, що "Віктор Янукович, ймовірно, захоче обговорити ці та інші чутливі для України питання з Володимиром Путіним". За його словами, офіційних переговорів "в класичному сенсі" не буде - найімовірніше, в другій половині дня президенти поспілкуються у неформальній обстановці. На думку співрозмовника видання, крім газу і торговельних режимів, президенти захочуть обговорити і наболілі питання в галузі авіабудування, атомної енергетики та ракетно-космічних програм.

"Приїзд керівника найбільшої світової держави, тим більше президента дружньої Росії, це завжди політична подія колосальної ваги. Це знаходження рішень з багатьох важливих, у тому числі економічних проблем - наприклад, щодо конфлікту навколо митних зборів. Коли такі питання вирішуються на рівні президентів, йде найпотужніший імпульс для їхнього вирішення. Крім того, ніколи не стоїть за рамками переговорів питання газу", - зазначив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Експерти вважають, що для президента РФ ця поїздка - чи не останній шанс відрадити українського лідера від планів зближення з Євросоюзом. У листопаді у Вільнюсі пройде саміт Східного партнерства, де має бути підписана Угода про політичну асоціацію України з ЄС і створення між ними зони вільної торгівлі (ЗВТ). За оцінкою політолога Володимира Корнілова, це буде значно серйознішим кроком, ніж підписаний меморандум про взаємодію України з МС. "Досягнуті в Мінську домовленості - невеликий крок в потрібному для Росії напрямку. Саміт же у Вільнюсі може перекреслити це символічне досягнення, обернувшись серйозною поразкою для Москви, - пояснив він. - У Києві Володимир Путін напевно зробить спробу, одну з останніх, переконати Віктора Януковича відмовитися від інтеграції з ЄС".

За словами джерела "Комерсанта" в дипломатичних колах, Москва вже не раз попереджала Київ "про негативні наслідки для нього від приєднання до ЗВТ з Євросоюзом". "Створення такої ЗВТ може призвести до того, що через Україну в РФ почнуть надходити реекспортовані товари, - пояснив він. - Але це можна припинити, посиливши контроль за країною походження товарів. Набагато серйозніша проблема - витіснення на ринок МС українських товарів, які стануть неконкурентоспроможними в своїй країні порівняно з європейськими". У такій ситуації, на думку співрозмовника видання, "Росії та іншим країнам МС доведеться захищатися, а це загрожує великими економічними і політичними ризиками для України".

Слід зазначити, що у зв'язку з участю у святкових заходах, крім глав України та Росії, ще й президента Бєларусі Олександра Лукашенка, президенти можуть провести тристоронню зустріч, присвячену питанням співробітництва з МС. Втім, експерти впевнені, що це не завадить Володимиру Путіну зустрітися з українським колегою за зачиненими дверима. "Двостороння зустріч Володимира Путіна і Віктора Януковича в будь-якому випадку буде. Такі зустрічі дають можливість обговорити те, що не можна довірити паперу або телефонній розмові. Перелік проблемних питань і претензій Путіна до Януковича відомий, тому ясно, що, незважаючи на святкову подію, від важких запитань президенту (України - ред.) не втекти", - вважає заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий. Експерт додав, що громадськості навряд чи стануть відомі результати переговорів президентів. "Рішення можуть виявитися пізніше, десь до осені. Під час таких візитів не підписуються документи, скоріше просто випаде додаткова можливість переговорити віч-на-віч", - сказав пан Чалий.

Тим часом представник України в Євразійської економічної комісії Віктор Суслов висловив думку, що проект Угоди про асоціацію між Україною та ЄС передбачає право Києва укладати інші митні союзи.

"Навіть якщо розглядати з точки зору розвитку відносин з ЄС, створення зони вільної торгівлі, підписання Угоди про асоціацію, то в останньому документі є стаття 39, яка прямо передбачає право України укладати інші митні союзи. Очевидно, включаючи Митний союз Росії, Бєларусі і Казахстану", - вважає Суслов.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 1042 | Додав: nowyny | Теги: янукович, Путін, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]