Пт, 2024-04-26, 08:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:54
Що кажуть німецькі ЗМІ про візит канцлерки ФРН до Києва - від Меркель очікували більшого
Інші останні Іноземна преса про Україну

Як медіа ФРН оцінили підсумки візиту канцлерки Анґели Меркель до Києва, а також що пишуть про святкування 30-річчя Незалежності України.

Колонка оглядача Frankfurter Allgemeine Zeitung Петера Штурма має назву «Дивовижна вірність» і вона саме про «дивовижну вірність» німецької канцлерки двом абсолютно різним позиціям: підтримці України та російського газопроводу «Північний потік-2». Він також відзначає, що Анґела Меркель відвідала Київ одразу після візиту до Москви і вважає, що це добре.  «З боку канцлерки Україні у конфлікті з Росією ніколи не бракувало підтримки. Просто смішно, що вона також зберігає непохитну відданість путінському проєкту «Північний потік-2», - пише оглядач FAZ.

На його думку, пропозиція канцлерки провести саміт "Нормандської четвірки" – це ще одна спроба попрощатися із політичною сценою світу, а Владімір Путін – не піде на жодні поступки. «Натомість він спробує використати ситуацію зі зміною уряду в Німеччині та прийдешніми президентськими виборами у Франції, щоб заробити собі політично-пропагандистських перемог», - вважає Штурм. За словами журналіста, «Північний потік–2» є та залишатиметься однією із таких перемог і нині навіть дехто з тих, хто раніше говорив про нього як про «чисто економічний проєкт», бачить геополітичні цілі, які за ним стоять. «Трубопровід ускладнює підтримку Україні, якої вона так потребує. Підтримку, яка, сподіваюся, триватиме за часів наступника чи наступниці Меркель», - підсумовує журналіст.

Журналіст видання Sueddeutsche Zeitung Флоріан Кассель пише, що в Україні від Анґели Меркель чекали більшого. «Українці дуже цінують той факт, що канцлерка приїжджає до Києва. Але вони очікували більшого, зокрема пізнішу дату», - зазначає він. Мається на увазі те, що президент запрошував канцлерку відвідати Україну у День Незалежності, що мало б важливе символічне значення. Кассель також не забуває про інше бажання українців та президента Зеленського - припинити реалізацію «Північного потоку-2», чого так і не сталося.

Засновниця німецько-українського форуму «Київський діалог» Штефані Шіффер та професор славістики Кельнського університету Ґерхард Зімон у своїй колонці для газети Die Welt пишуть, що попри незмінний рух України на Захід упродовж усіх тридцяти років, Німеччина досі неготова підтримати таку інтеграцію і тому фатально слідує російським аргументам.

«Багато хто в Німеччині та дехто у Західній Європі дотримуються негласного російського аргументу, згідно з яким українці та росіяни - це "один народ" (як вважає Путін). Оскільки обидва мають коріння, що сягає одного історичного простору, українцям відмовляють у праві на власну державу. Фактично, історичний аргумент приховує справжню причину: відокремлення України є масивною втратою влади для Росії», - пишуть Шіффер та Зімон. На їхню думку, упродовж 30-річного руху на Захід, Україна може похвалитися вражаючими успіхами і тому потребує підтримки. Зокрема й членства у НАТО, якого за підтримки ФРН легше добитися, аніж розширення ЄС, відзначають Шіффер та Зімон, посилаючись на досвід Балкан.

«Успішна інтеграція України на Захід може допомогти стримати російський ревізіонізм та зміцнити Захід. Це також стимул для тих сил у Росії та Білорусі, які не відмовилися від бачення поставтократичного майбутнього своїх країн», - підсумовують Шіффер та Зімон.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 834 | Додав: adminA | Теги: німецькі ЗМІ, візит канцлерки ФРН, Київ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]