Пт, 2024-04-26, 11:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:48
"Сім'я" приватизує виші, усуваючи незручних хабарників
Інші останні Економічні новини
Поки провину ректора Національного університету податкової служби Петра Мельника, затриманого за одержання кількох хабарів, не доведено, говорити про його вину передчасно. Про це заявив народний депутат (Партія регіонів) Володимир Олійник, передає НБН.

"Говорити про вину Мельника передчасно, поки є факт, який ще потрібно перевірити, є версії слідства і обвинувачення. Думаю, сторони будуть використовувати всі наявні у них аргументи", - сказав Олійник.

За його словами, суд буде ухвалювати рішення у справі, виходячи з багатьох чинників. "При прийнятті рішення судом буде враховуватися не тільки стаття і розмір хабара, а й особа підозрюваного, його стан здоров'я і багато інших чинників. Але не будемо забігати наперед, тільки перша стадія справи - досудове розслідування - займе до двох місяців часу", - зазначив політик.

Мельника 27 липня затримали за підозрою в отриманні хабара. "Було дві заяви від батьків абітурієнтів, які хотіли вступити до Податкового університету. Вимагач вимагав з одних 80 тисяч гривень за вступ на заочне відділення юрфаку. Гроші мали принести готівкою йому в кабінет в суботу", - зазначила начальник прес-служби Головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС України Ірина Лемешева.

"З інших він вимагав 40 тисяч гривень, але гроші попросив перерахувати на вказаний ним рахунок і як доказ занести йому платіжку", - розповіла Лемешева.

"Під час затримання він поводився напрочуд спокійно. Нікому з таємних покровителів не рвався дзвонити, навіть гроші не намагався порвати або викинути, як зазвичай роблять хабарники. Відразу ж кабінет обшукали, знайшли ще 30 тисяч доларів. Чи були це також хабарні гроші - зараз встановлюється", - уточнила вона.

28 липня Мельника госпіталізували до лікарні.

На прибуткову Податкову академію поклала око "Сім'я"

Про те, що ректор Національного університету ДПС України Мельник "не чистий на руку", в Ірпені знають навіть діти, але до минулої суботи він був недоторканним. Про це "Главкому" заявив місцевий депутат Богдан Мельничук.

"Кажуть, що вже давно хтось із "Сім'ї" поклав око на прибутковий виш. До ректора навіть приставили молодого і дуже перспективного заступника. Звичайно ж, з Донецького регіону. Ну, а коли Мельник ще й на виборах з тріском "пролетів", відкрито запропонували, мовляв, бери все, що нажито праведно і неправедно, і йди на заслужений відпочинок", - сказав він.

"Генерал доброї поради не послухався і "здати" виш "Сім'ї" відмовився. І дарма. Перший дзвіночок пролунав, коли 8 липня прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження щодо посадових осіб Національного університету державної податкової служби, ректором якого є одіозний Петро Мельник. Йшлося про незаконне використання бюджетних коштів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Мельник навіть не почухався, адже на "Євро" у нас крали всі, хто мав навіть найменший доступ до державних коштів", - розповідає депутат.

"Те, що це показово замовна справа, санкціонована на вищому рівні, не бачить хіба що сліпий. Про це свідчить хоча б сміхотворна для птиці такого польоту сума в 120 тисяч гривень, за яку його "закрили". Але на махінаціях із зведенням будинків, гуртожитків, угодах із землею, здачею в оренду державного майна та багатьох інших обманах він мав у сотні, якщо не в тисячі разів більше. Але якщо "копнути" це, то стануть очевидними справжні масштаби корупції, які метастазами пронизали всю правлячу верхівку країни. А це нікому не потрібно. А так "Сім'я" вбиває відразу кількох зайців", - додав Мельничук.

У системі освіти за два місяці сталося сім корупційних скандалів

За останні два місяці в Україні виникло кілька гучних скандалів зі зловживаннями посадовців у сфері освіти. Найчастіше їх затримують за хабарництво. Найрезонанснішим стало затримання Мельника під час отримання хабара на суму 120 тисяч гривень.

Як повідомило Міністерство доходів і зборів, "він вимагав і отримав від двох громадян України хабар у розмірі 40 і 80 тисяч гривень за вступ їхніх родичів до навчального закладу, в якому він працював". Кримінальне провадження відкрито за ч.4 ст.368 Кримінального кодексу – одержання хабара.

Згодом під час обшуку у кабінеті Мельника знайшли ще 30 тисяч доларів. Після затримання його госпіталізували через високий тиск. Наразі суд повинен обрати йому міру запобіжного заходу.

У липні цього року прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження щодо посадових осіб одного із вишів області через нецільове використання 10 млн грн, передбачених на підготовку та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, пише Тиждень.ua.

Прокуратура встановила, що працівники навчального закладу безпідставно перерахували підряднику, з яким виш уклав договір на низку будівельно-монтажних робіт, що були виконані лише частково.

ЗМІ з посилання на джерела в правоохоронних органах повідомляли, що зловживання виявили в Національному університеті державної податкової служби.

Чиновники райуправління освіти у Києві "погоріли" на хабарі у 170 тис грн. Прокуратура столиці повідомила, що ці кошти чиновники вимагали від комерційної структури за перерахування бюджетних коштів для проведення капітального ремонту без тендерів. Кримінальне провадження розпочато за ч.4 ст.368 ККУ – отримання неправомірної вигоди у великому розмірі.

Одного з керівників військового ліцею ім. Богуна зі званням генерал-майора викрили під час одержання хабара у 5 тис дол. Його затримали "на гарячому" 11 липня. За інформацією правоохоронців, посадовець ліцею отримав хабар за сприяння у вступі абітурієнта до навчального закладу.

Рішенням суду його випустили під заставу у близько 97 тис грн, а згодом відсторонили від посади.

Одних з найбільших хабарників у системі освіти затримали також в Ужгороді та Тернополі.

Так, 20 травня правоохоронці затримали проректора Ужгородського національного університету під час отримання понад 43 тис грн хабара. За цю суму він обіцяв місцевому мешканцю не ініціювати питання щодо дострокового розірвання із його дружиною - приватним підприємцем - договору оренди приміщення буфету, яке розташоване у приміщенні університету та перебуває на балансі ВНЗ.

Доцент однієї з кафедр Тернопільського національного економічного університету, будучи старшим технічним секретарем приймальної комісії університету, вимагав у студента за вступ на 3-й курс державної заочної форми навчання більш як 1 тис дол. Його затримали.

На Луганщині правоохоронці викрили схему вимагання хабарів від студентів. Зокрема, 21 червня затримали в момент отримання хабара директора філії одного з вищих навчальних закладів Луганської області. "Протягом тривалого часу директор, а також її підлеглі (8 викладачів), вимагали у студентів гроші за успішну здачу іспитів і заліків. Директор брала гроші у студентів як особисто, так і через посередників - викладачів вишу. Жінку затримали в службовому кабінеті у момент отримання чергового хабара", - повідомили в міліції, однак не уточнили суму хабара.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 991 | Додав: adminA | Теги: хабарників, Сім'я приватизує виші | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]