Сб, 2024-04-20, 02:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:00
Склянка води пришвидшує роботу мозку на 14 %
Інші останні Новини світу науки і технологій
Як показали нові дослідження, хорошим способом розв'язати складну задачу або знайти відповідь на запитання є склянка звичайної води. Питна вода може загострити вашу увагу, запевняють дослідники, пише FedelalPost

Ефект особливо помітний, якщо людина відчуває спрагу. Дослідники з Університету Східного Лондона вважають, що після вгамування спраги мозок людини може зосередитися на вирішенні поставленого завдання.

Вони провели експеримент на 34 чоловіках і жінках, які пройшли низку психологічних тестів двічі - перший раз після сніданку, з'ївши злаковий батончик, і другий раз після того, як зерновий батончик запили пляшкою води. Перед тестами ніхто з них нічого не їв і не пив протягом 12 годин. На початку експерименту всіх випробовуваних запитували, чи хочуть вони пити. Ті учасники, хто не відчував спраги, впоралися з тестами на реакцію однаково швидко. Вживання ними води на результатах ніяк не позначилося. Ті ж, котрі хотіли пити, пройшли тест швидше після того, як вгамували спрагу. За даними науковців, їхній мозок почав працювати до 14% швидше, ніж раніше. Результати наведеного дослідження опубліковано в медичному журналі Neuroscience.

Дослідники вважають, що такий сильний вплив води на мозок обумовлено тим, що після вгамування спраги для вирішення задачі була задіяна частина мозку, яка до цього "повідомляла" тілу, що потрібно попити.

"Ці результати повністю узгоджуються з теорією включення в роботу ресурсів мозку, що відповідають за споживання води, які в іншому випадку зайняті обробкою почуття спраги", - кажуть вчені.

"Я рекомендую всім випивати склянку води під час складної роботи", - зазначає дослідниця Керолайн Едмондс. Вона зауважила, що чай і кава також можуть допомогти позбутися почуття спраги.

Проведені раніше доктором Едмондс дослідження показали, що діти, які випивали води перед тим, як взятися до тестів, вирішували їх до 30% краще. Але вода не завжди творить дива. В останньому експерименті, проведеному дослідником, добровольці, які випили воду, справлялися із завданнями гірше, надто з тими, що стосувалися складних психологічних маніпуляцій. Причини цього поки що неясні.

Інші дослідження показали, що споживання недостатньої кількості води призводить до того, що сіра речовина зменшується, що істотно ускладнює розумові процеси. Британські дослідники сканували мозок підлітків після півторагодинної їзди на велосипеді.

Деяких одягали в спеціальний одяг, щоб підвищити рівень потовиділення, в тому числі в костюм з капюшоном, розроблений на випадок хімічної війни, і спортивний костюм. Інші були одягнені в шорти і футболки. Ті, хто був одягнений у комбінезони, схудли майже на кілограм через підвищене потовиділення, при цьому скоротився і обсяг їхньої мозкової тканини.

Всього 90 хвилин сталого потовиділення може зменшити мозок так само, як рік старіння, але після одного або двох склянок води мозок швидко повертається в норму.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новосибірські науковці розробили препарат, який змушує мозок людини виробляти стовбурові клітини, необхідні для відновлення хворих органів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1773 | Додав: nowyny | Теги: мозок, вода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]