Сб, 2024-04-20, 01:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:13
Сноуден поставив на вуха 20 країн і звинуватив віце-президента США
Інші останні Новини світу
США не визнають Едварда Сноудена біженцем. Для них він залишається американським громадянином, на якого поширюються права та обов'язки, пов'язані з громадянством. Офіційний представник Держдепартаменту США Патрік Вентрелл підтвердив це на брифінгу в понеділок, 1 липня, пише NEWSru.com.

Репортери запитали Вентрелла, чи станеться розкол у відносинах Москви і Вашингтона, якщо Росія Сноудена не видасть. "До цього треба ще дожити, - відповів Вентрелл. - Поки що ми і далі наводитимемо свої доводи щодо того, що, на наш погляд, має статися, і сподіватися, що вони вчинять правильно".

Представник Держдепартаменту підтвердив, що "справа Сноудена" обговорювалася на нещодавній зустрічі держсекретаря США Джона Керрі з главою МЗС КНР.

За словами Вентрелла, його шеф "висловив стурбованість і жаль". Можливо, мова йшла про те, що Сноудену свого часу дозволили безперешкодно покинути Гонконг. Інших подробиць бесіди на цю тему він не повідомив.

Одна з журналісток попросила пояснити, чим Сноуден відрізняється від політичного біженця, який якщо й може, то не хоче повертатися на батьківщину, де йому загрожують переслідування.

"Це повертає нас до центрального пункту, який ми відкидаємо, - уявлення про те, ніби має місце таке собі політичне переслідування, - заявив американський дипломат. - Насправді це не так. Скоєно серйозні злочини, серйозні порушення його зобов'язань, як людини, що мала доступ до секретної інформації.

І наша позиція полягає в тому, що йому треба постати перед вільним і справедливим судом і не бути біженцем, а віддатися в руки правосуддя тут, в США, як треба було б вчинити і будь-якому іншому американському громадянину, обвинуваченому в подібних злочинах".

У свою чергу Сноуден звинуватив віце-президента США Джозефа Байдена в тому, що той тисне на інші країни, щоб вони не надавали політичного притулку колишньому технічному співробітнику ЦРУ та підряднику американського Агентства національної безпеки (АНБ).

Таке викриття влади США міститься у письмовій заяві Сноудена, яку поширила організація WikiLeaks. Як нагадує в цьому документі Сноуден, минулого четверга, 27 червня, президент США Барак Обама, коментуючи ситуацію, що складається, підкреслив, що не буде "починати укладати угоди, торгуватися з цілої низки інших питань" з лідерами інших країн, аби домогтися видачі екс-підрядника АНБ, який видав дані про секретні програми електронного стеження американських спецслужб.

"Однак тепер надходять відомості про те, що, пообіцявши не чинити так, президент віддав розпорядження віце-президенту натиснути на лідерів держав, у яких я запросив захисту, щоб вони відкинули мої прохання про надання притулку", - йдеться в заяві.

Сноуден написав також листа президентові Еквадору Рафаелю Корреа. У ньому мовиться, що уряд США щодня порушує базові права мільйонів людей по всьому світу.

Як повідомило британське агентство Press Association, в цьому посланні американець дякує уряду латиноамериканської країни, який "допоміг йому потрапити до Росії". Крім того, він висловлює вдячність владі республіки за "розгляд його запиту про надання притулку".

Сноуден також зазначає, що переслідування з боку уряду США є незаконним. "Американська влада зуміла створити найбільшу в світі систему стеження, - йдеться в його листі. - Під наглядом опиняється кожен, чиє життя пов'язане із сучасними технологіями. Я вважаю, що це грубе порушення базових прав людини, і тому повідомив про нього жителям своєї країни і всього світу".

"Незважаючи на те, що громадськість активно підтримала мої дії, уряд США відповів на них переслідуванням, яке здійснюється в позасудовому порядку, - продовжив Сноуден. - Як наслідок, я позбувся своєї сім'ї, права на свободу пересування і мирне життя без страху перед незаконним втручанням" .

Американець заявив, що й надалі публікуватиме конфіденційну інформацію, "знати яку - в інтересах громадськості". "Я буду і далі боротися за справедливість в цьому несправедливому світі", - підкреслив він.

Нагадаємо, в минулому технічний спеціаліст ЦРУ, 30-річний Едвард Сноуден оприлюднив дані про існування двох секретних програм американського Агентства національної безпеки, спрямованих на перехоплення даних про телефонні дзвінки та інтернет-листування через сервери в США.

Зі своїми викриттями він виступив, перебуваючи в Гонконгу, звідки 23 червня вилетів до Москви. Наступного дня він повинен був вирушити з російської столиці на Кубу, однак на борт літака так і не піднявся.

За деякими даними, американець досі перебуває в транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво".

Сноуден попросив про політичний притулок у 20 країн

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден направив російському консульству в аеропорту "Шереметьєво" документи з проханням про надання політичного притулку в 19 країнах.

Раніше вже повідомлялося, що Сноуден надіслав прохання про надання притулку владі Еквадору. Крім того, він зробив неофіційний запит про можливість отримання притулку в Ісландії.

Згідно з проханням Сноудена, офіційні запити повинні бути передані московським посольствам держав, в яких інформатор ЦРУ сподівається отримати притулок. Список країн охоплює Росію, Австрію, Бразилію, Болівію, Кубу, Фінляндію, Китай, Францію, Італію, Німеччину, Індію, Ірландію, Нідерланди, Нікарагуа, Норвегію, Польщу, Іспанію, Швейцарію та Венесуелу.

Документи передала ввечері в неділю, 30 червня, в російське консульство представниця WikiLeaks Сара Харрісон, яка супроводжує Сноудена і надає йому юридичну допомогу.

Раніше повідомлялося, що Сноуден, перебуваючи в транзитній зоні "Шереметьєво", попросив притулку в Росії, проте у ФМС ці відомості не змогли підтвердити. Також у ЗМІ з'являлися неофіційні відомості, що колишній співробітник ЦРУ попросив притулку у 15 країн.

1 липня президенти США і Росії Барак Обама і Володимир Путін дали доручення головам спецслужб обох країн знайти вихід із ситуації з Едвардом Сноуденом. Путін тоді ж заявив, що Сноуден може залишитися в Росії тільки в тому випадку, якщо припинить діяльність, що завдає шкоди Сполученим Штатам Америки, але зазначив, що російська влада не видаватиме американця США, де його звинувачують у розкритті секретної інформації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 971 | Додав: adminA | Теги: Сноуден, віце-президента США, на вуха 20 країн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]