Пт, 2024-04-19, 08:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:36
У Києві презентують унікальні музейні цінності з усієї України - "Велике і Величне"
Інші останні Культурні новини
У Києві в "Мистецькому Арсеналі" з 26 липня по 22 вересня презентують один з наймасштабніших арт-проектів нинішнього року "Велике і Величне".

Як стверджують організатори, саме цей проект стане етапним для осмислення художньо-образних трансформацій візуальної культури України та світоглядних джерел, які лягли в основу сучасної самоідентифікації, передає ZN.UA.

Майже 1000 унікальних творів з колекцій 35 провідних музеїв України буде виставлено в "Мистецькому Арсеналі" в рамках цього проекту.

Серед музеїв, що представляють свої безцінні роботи, – Національний Києво-Печерський заповідник, "Херсонес Таврійський", Львівський історичний музей, Горлівський художній музей на Донеччині, Пархомівський історико-художній музей на Харківщині.

Одне із завдань "Великого і Величного" - привернути увагу саме до регіональних музеїв, що є хранителями національного надбання. "Мистецький Арсенал" розгортає своє "Велике і Величне" як ключову культурну подію офіційної програми святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Як розповіла генеральний директор "Мистецького Арсеналу" Наталя Заболотна, в експозиції проекту буде зібрана справді унікальна художня колекція, якої в такому розкішному співвідношенні ніхто не бачив і, можливо, більше ніколи не побачить.

У залах "Арсеналу" зустрінуться найдавніші на території України музичні інструменти з Мізинської стоянки, виготовлені з кісток мамонта, і яким вже 14 тисяч років, а також роботи найкращих художників сучасності. Тут будуть ренесансні ікони з унікальної колекції музею "Дрогобиччина", серед яких, зокрема, і роботи художника Федуско із Самбора, який ілюстрував знамените Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають українські президенти. Приїдуть на виставку і барокові іконописні шедеври з родового собору іншого українського правителя - останнього гетьмана Кирила Розумовського.

Відвідувачі виставки зможуть побачити унікальну золоту сукню знатної скіф'янки, якій вже понад 23 століття, а також одні з найдавніших християнських пам'яток - хрести-енколпіони, яким вже майже 1000 років, і лише трохи молодша за них книга - найдавніший повний рукопис Апостола, відомий під назвою Кристинопільський.

Очікується і ціле суцвіття живопису: від творів відомого російського портретиста часів Катерини ІІ, українця Володимира Боровиковського, сакрального монументаліста Миколи Ге, чиї роботи зберігаються в паризькому музеї д'Орсе, академіка Петербурзької Академії мистецтв Вільгельма Котарбінського та передвижника і майстра жанрової картини Миколи Пимоненка - до всесвітньо відомих геніїв, які творили саме на українській землі, - Олександри Екстер та Казимира Малевича.

Загалом, у виставці "Велике і Величне" будуть представлені понад тисячу експонатів. Але навіть ця велич і масштаб (шедеври українського мистецтва розмістяться на площі 12 тис кв м "Мистецького Арсеналу") - лише дещиця національної культурної спадщини.

"На жаль, в музеях, де зберігаються всі ці шедеври, ви не завжди можете їх побачити: в одних не вистачає експозиційних площ, в інших – коштів на ремонт або реставрацію, до третіх туристам просто складно доїхати... Тому для цілих поколінь українців реальний масштаб і цінність нашого культурно-мистецької спадщини залишаються маловідомими. Нам потрібно розкрити і візуалізувати власну культуру, зустрітися з її шедеврами і зрозуміти, що ми – великий самобутній народ з давніми і потужними традиціями, з мистецтвом, що є частиною світового художнього надбання", - зазначила Заболотна.

Раніше повідомлялося, що у Музеї історії Києва відкрилася експозиція "Скарби святих лавр України", на якій представлені унікальні речі з трьох лавр - Свято-Успенської Києво-Печерської, Свято-Успенської Почаївської, Свято-Успенської Святогорської. Виставка розпочинає програму святкування 1025-річчя хрещення Русі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 913 | Додав: adminA | Теги: Києві, музейні цінності, Велике і Величне, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]