Пт, 2024-04-19, 05:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:18
Україна може влаштувати Європі холодну зиму
Інші останні Економічні новини
Запас газу в українських сховищах в обсязі 14 млрд куб. м є занадто малим для опалювального сезону, через що можуть виникнути проблеми з транзитом. Про це заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у ефірі "Першого ділового каналу".

"Якщо буде закачано мало газу до підземних сховищ - 14 мільярдів накопичено на закінчення сезону закачки, то цілком реально. За умови різкого похолодання ми можемо мати проблеми: і Росія, і Україна, і Західна Європа", - сказав він.

Марунич нагадав, що подібна ситуація вже була. "Така ситуація вже була у 2011 році, коли було рекордне похолодання. "Газпром", навіть максимально наростивши видобуток газу, а Україна, максимально збільшивши продуктивність сховищ, все одно не змогли повною мірою забезпечити заявки європейських країн", - зазначив експерт.

Фахівець наголосив, що тоді до українських сховищ було закачано понад 20 млрд куб. м газу.

"Якщо зараз закачають 14-16 мільярдів, то цілком реально, що холодної зими можуть бути проблеми", - розповів Марунич.

На його переконання, в українських сховищах має бути хоча би 18-19 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підтвердив, що опалювальний сезон 2013-2014 років почнеться із запасами газу в українських сховищах в обсязі 14 млрд куб. м.

Ще у березні єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявляв, що потреба Євросоюзу в українських сховищах газу зростає. Він зазначив, що ЄС вважає українські сховища газу ключовим елементом європейської газотранспортної системи.

ГТС України об'єднує 72 компресійні станції (122 компресорних цехи) і 13 підземних сховищ з найбільшим у Європі після Росії активним обсягом газу - більш як 32 млрд кубометрів, або 21,3% загальноєвропейського активного обсягу.

Посол Теффт: США хочуть допомогти Україні качати газ з Європи

Сполучені Штати Америки прагнуть бути корисними для України в питанні імпорту природного газу з Європи, який здійснюється з листопада минулого року за контрактом з німецьким газовим трейдером компанією RWE. Про це повідомив посол США в Україні Джон Теффт, передає "День".

"Ми прагнемо бути корисними для України, коли справа доходить до імпорту газу із заходу, адже у нас є свої контакти з Європейським Союзом", - сказав він. Також посол повідомив, що угода про розподіл продукції з компанією Chevron, яка планує видобувати сланцевий газ на Олеському родовищі, перебуває в процесі остаточного затвердження в радах Івано-Франківської і Львівської областей, а також майже готова угода з ExxonMobile з видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря.

"Присутність великої енергетичної компанії має вирішальне значення для майбутньої незалежності енергетичного сектора України. Ви знаєте, що Shell вже підписала угоду, Chevron підготувала угоду, і вона перебуває у процесі остаточного затвердження в радах Івано-Франківської і Львівської областей. Наскільки я розумію, майже готова угода з ExxonMobile. Тому я сподіваюся, що всі вони будуть підписані і найближчим часом почнуть виконуватися", - зазначив Теффт.

Як раніше повідомлялося, за словами директора секретаріату Енергетичного співтовариства Янеша Копача, поставки природного газу із Словаччини до України в реверсному режимі можуть бути налагоджені вже до кінця поточного року, проте це питання безпосередньо залежить від активності дій НАК "Нафтогаз України" в цьому питанні. Потенційний обсяг газу, який може бути поставлений до України з Європи реверсними маршрутами, становитиме 30 млрд кубометрів на рік, проте при цьому він не обумовлює можливості повної відмови від імпорту російського газу. Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії.

За словами Ставицького, Європейська Комісія до вересня поточного року дасть юридичну оцінку пропозиціям України і Словаччини щодо реверсних поставок газу. Тестовий режим обміну даними між Україною і Словаччиною, який почався 15 травня, було вирішено продовжити і підтримувати постійно для того, щоб реверсні поставки можна було швидко запустити після вирішення юридичних питань.

Україна почала купувати газ у країнах Євросоюзу з листопада 2012 року. Уряд розраховує укласти контракт на поставки природного газу в обсязі 7 млрд куб. м на рік через територію Угорщини і Словаччини і скоротити його закупівлю в Росії до 20 млрд кубометрів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 956 | Додав: nowyny | Теги: україна, холодна зима, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]