Пт, 2024-04-26, 05:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:09
Україна передасть окупантам 15 осіб як жест доброї волі. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Україна готова передати бойовикам 15 осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила на брифінгу перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній робочої підгрупи Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

Вона сказала: "Україна передає 15 осіб з цього списку 228, серед яких є важкохворі, літні люди, серед них шість жінок, для того щоб розблокувати процес звільнення заручників".

"Ці люди будуть помилувані указом президента України, або там є інші процесуальні можливості, щоб передати їх для того, щоб процес звільнення заручників було розблоковано", - зазначила Геращенко в Facebook.

За її словами, серед цих 15 осіб є важкохворі, люди похилого віку, 6 - жінок.

Вона також зазначила, що українська сторона готова в рамках обміну полоненим звільнити 228 осіб зі списку, представленого ОРДЛО, який налічує близько 1000 чоловік.

"У цьому списку з близько 1 тис. близько 200 неможливо встановити. Також там є повтори прізвищ, там є понад сотня людей, які здійснили тяжкі злочини, зокрема вбивства і масові вбивства, і вони не підпадають під амністію. Там десятки людей, які не мають відношення до мінському процесу - злодії і кишенькові злодії, друзі бойовиків. Там також десятки людей, які вийшли на свободу за "законом Савченко"... Ми заявили, що готові передати 228 осіб", - сказала Геращенко.

Вона нагадала, що згідно з останніми даними ОБСЄ на серпень 2016 року, в заручниках на території ОРДЛО залишаються 58 українців: 52 - в Донецькій і 6 в Луганській областях.

У свою чергу керівник Центру зі звільнення полонених при СБУ Юрій Кочанов зазначив, що українська сторона готова найближчим часом передати список з 228 осіб, за винятком 15, в профільну комісію з помилування і надалі - передати цих осіб ОРДО/ОРЛО.

"Список формується не тільки за ознаками процесуального статусу, а й з урахуванням особи, яка запрошується тією стороною - хоче чи не хоче ця особа, щоб її передали на непідконтрольну територію. Багато з цього списку відмовляються від цих дій", - зазначив він.

Геращенко додала, що ініційована українською стороною в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі скайп-конференція, присвячена питанню звільнення заручників, не відбулася через необґрунтовану позицію представників Російської Федерації.

"Ми пропонували провести скайп-конференцію і в середу, і четвер, щоб вийти на компромісне рішення з обміну. Але що виходить? Тільки що отримали чудового листа від ОБСЄ, що представники РФ у гуманітарній підгрупі не згодні з таким форматом, тому що вони вважають, що такий формат, - скайп-конференція, - недостатньо безпечний. Ми констатуємо повну абсурдність таких заяв, оскільки формат скайп-конференцій постійно використовує ТКГ", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, процес обміну заручників вже кілька місяців бойовиками заблоковано.

7 грудня в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи по ситуації на українському Донбасі "ДНРовці" відмовилися від обміну навіть 228 на 42, а "ЛНРовці" зажадали за 6 українців понад 440 затриманих.

14 грудня народний депутат Надія Савченко заявила про домовленості з ватажками бойовиків "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком і Ігорем Плотницьким про обмін полоненими за формулою "1 на 4".

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив надію, що до Різдва обмін полоненими між сторонами конфлікту на Донбасі відбудеться.

Як повідомлялося, 27 січня 2016 року Гризлов (представник Росії у ТКГ) заявив, що внесення змін до Конституції України має передбачати надання "особливого статусу" тимчасово окупованим Росією територіям на Донбасі на постійній основі за "формулою Штайнмаєра".

На сьогодні в заручниках у бойовиків на Донбасі залишаються 108 осіб, зниклими безвісти вважаються 495 осіб. Про це повідомили в прес-центрі Служби безпеки України.

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що Київ готовий віддавати трьох полонених сепаратистів за одного українського військового. За його словами, в полоні у бойовиків перебувають 109 українців, а ще 494 вважаються зниклими безвісти.

Геращенко заявила про погрози з боку контрольованих Росією бойовиків

Перший заступник голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко заявляє, що на її адресу були погрози з боку бойовиків.

Геращенко зазначила, що на останній мінській зустрічі 7 грудня вона "почула відверту погрозу у свій бік".

"Представники ОРДО мені сказали наступне: якщо ти хочеш, щоби твій будинок спалили, то це зроблять мами заручників", - сказала Геращенко.

Вона зазначила, що ця погроза була зроблена "в присутності представників СБУ, у присутності Віктора Медведчука і в присутності наших представників Міністерства закордонних справ".

Геращенко наголосила, що "ніякими погрозами нікому не вдасться залякати представників української сторони в мінських групах і їх переформатувати".

Вона підкреслила: "Українська сторона не дозволить Кремлю і ФСБ формувати українські делегації на міжнародному рівні, не дозволить у це втручатися".

За її словами, є спроби дискредитувати мінський процес з боку Російської Федерації.

Геращенко також підкреслила, що "якщо ФСБ і Кремль вирішили, що вони хочуть передати українських заручників якомусь народному депутату України, то передайте, будь ласка, негайно передайте".

Також вона наголосила, що українська сторона зробила всі підготовчі роботи для того, щоби розблокувати процес звільнення заручників.

За її словами, українська сторона готова зустріти українських заручників і зробити все для їхнього лікування та реабілітації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 760 | Додав: adminA | Теги: україна, окупанти, жест доброї волі, 15 осіб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]