Пт, 2024-04-19, 11:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:54
Україна підкорює світові ринки зброї
Інші останні Економічні новини
Державна служба експортного контролю оприлюднила інформацію про кількість озброєнь, переданих Україною за кордон у 2012 році. Найбільшими покупцями стрілецької зброї стали США, Німеччина, Судан, Чад і Канада. Бронетехніка поставлялася в основному до країн Південно-Східної Азії та Африки, пише "Комерсант"

За даними експертів, частка переданих на експорт озброєнь, які були розроблені і вироблені в незалежній Україні, не перевищує 20%. Всі інші поставки виконані зі старих радянських запасів.

Звіт "Про обсяги міжнародної передачі окремих категорій озброєнь, здійсненої Україною в 2012 році" розміщений на сайті Держслужби експортного контролю. Подібна інформація публікується з 2004 року і служить основою для щорічного Реєстру звичайних озброєнь ООН, який формується за рахунок добровільної передачі урядами даних про експорт та імпорт різних видів озброєнь.

Найбільшими покупцями української стрілецької зброї стали США, які отримали 90 тис. гвинтівок і карабінів, а також Німеччина - близько 29 тис. револьверів, пістолетів, гвинтівок і карабінів. Також 22 тис. гвинтівок і карабінів були направлені в Судан, 15 тис. - до Чаду і 11 тис. - до Канади.

Як пояснив експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець , США і Німеччина є "основними покупцями раритетної стрілецької зброї".

Слід зазначити, що ці країни і раніше активно скуповували в Україні стрілецьку зброю. Наприклад, в 2011 році Німеччина придбала понад 53 тис. гвинтівок і карабінів, а США - понад 143 тис. одиниць цих же видів зброї.

При цьому основними покупцями української бронетехніки були країни Африки, Південно-Східної Азії, а також Ірак.

Зокрема, в рамках раніше укладених контрактів 99 танків Т-72 були направлені в Ефіопію (два роки тому Україна підписала контракт на постачання 200 танків до Ефіопії), 62 бронетранспортерів БТР-3Е1 - в Таїланд, а 48 одиниць різних модифікацій БТР-4 і 11 одиниць модифікацій БТР-80 - до Іраку.

Досить великим покупцем торік став Судан. Крім стрілецької зброї, в цю країну було поставлено 10 танків Т-72, 1 БТР-70 і 14 бойових машин піхоти – БМП-1.

Судан також закупив 11 122-міліметрових самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика", 80 безвідкатних знарядь і 29 протитанкових гранатометів і рушниць. Ця держава купувала українське озброєння і раніше. Наприклад, в 2011 році в Судан було направлено 40 танків Т-72 і 5 танків Т-55.

Слід зазначити, що на постачання зброї до Судану поширюються обмеження, передбачені резолюціями ООН.

Як пояснили в Держслужбі експортного контролю, контракти на постачання зброї до Судану полягали тільки з законним урядом цієї країни.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів) переконаний, що Україна виконала всі процедури, передбачені міжнародними угодами. "Держслужба експортного контролю жорстко контролює ці контракти. Я переконаний, що всі вони відповідають міжнародним зобов'язанням. Контроль у нас дуже ефективний. Він був збудований в кінці 1990-х років, в тому числі з допомогою фахівців із США", - сказав Кінах.

Крім стрілецької, артилерійської зброї і бронетехніки, в 2012 році Україна експортувала також ракетні озброєння. Основними покупцями цих систем були США та Ізраїль. Зокрема, США купили в нашій країні 137 ракет для переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК), а Ізраїль - 193 ракети для ПЗРК і 120 керованих протитанкових реактивних снарядів.

"США закуповують наші ПЗРК" Стріла "і" Голка "для відпрацювання захисту від переносних зенітних ракетних комплексів радянського виробництва, які застосовуються в Афганістані, - пояснив Сергій Згурець. - Так само надходить і Ізраїль".

За даними Держслужби експортного контролю, нових держав-покупців української зброї в 2012 році не з'явилося. Згідно щорічнику СІПРІ-2012 "Озброєння, роззброєння та міжнародна безпека", з 2007 по 2011 рік Україна продала озброєнь на суму більш $ 2,4 млрд (2% світового експорту озброєнь). Це забезпечило нашій країні 12-е місце в світовому рейтингу експортерів зброї.

Як повідомив Анатолій Кінах, зразки озброєнь, розроблені і вироблені в незалежній Україні, складають не більше 20% від загального обсягу експорту. "Ми все ще тримаємося за рахунок старих радянських запасів, а також сервісних послуг і поставок запчастин. Є надія, що держпрограма розвитку спецтехніки і зброї, яка зараз розробляється, дозволить зберегти потенціал оборонно-промислового комплексу і забезпечити збройні сили сучасною зброєю.

Але для цього потрібні зміни в бюджетному плануванні.

Потрібно домогтися, щоб як мінімум 30% оборонного бюджету спрямовувалося на розвиток. Зараз на ці цілі йде лише 10-15% бюджету. Це загрожує нам поступовою втратою позицій ", - підсумував Кінах.

Як повідомлялося раніше, правозахисники з Amnesty International заявили, що південносуданська армія використовує українські танки, які часто беруть участь в обстрілі цивільних об'єктів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 898 | Додав: nowyny | Теги: україна, світові ринки зброї | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]