Сб, 2024-04-27, 01:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:11
Український бізнес залишили без надії
Інші останні Економічні новини
У найближчі місяці українські бізнесмени не очікують ані поліпшення, ані погіршення економічної ситуації в країні, пише "КоммерстанЪ-Украина" з посиланням на результати щоквартального опитування Національного банку.

65,7% респондентів оцінили стан своїх підприємств як задовільний. Однак у порівнянні з першим кварталом зросла частка підприємств, що охарактеризували свій стан як незадовільний, - з 8,9% до 16,2%. Окрім цього, вдвічі впала частка підприємств, які вважають себе успішними, - з 35,8% до 18,1%.

В опитуванні, проведеному в II кварталі, взяли участь представники 1258 підприємств, з яких 35% представляють малий бізнес (штат до 50 осіб), 31% - великий (понад 250), решта - середній бізнес.

Проблеми зафіксовано переважно у малого бізнесу: зараз їх відчувають 20,7% невеликих компаній і тільки 12,5% великих компаній. Географічно найбільше підприємств перебуває в Черкаській (25,8%), Сумській (24%) і Чернігівській (23,8%) областях, а найменша - в Одеській (4,2%), Кіровоградській (4,3%) та Волинській (4,8%) областях. У Києві та Київській області також висока частка депресивних підприємств - 20,9%.

Як зазначають в НБУ, бізнес передбачає збереження низької інфляції, проте вже не сподівається на швидке відновлення обсягів промислового виробництва. На поліпшення фінансово-економічних умов своїх підприємств протягом кварталу сподіваються тільки 22,2% бізнесменів, хоча це набагато вище від частки тих, хто чекає погіршення, - 8,7% респондентів. 69,1% не очікують змін.

Слід зазначити, що представники бізнесу також передбачають поступове подорожчання товарів через зростання цін на енергоносії. Такий варіант розвитку подій відчувають 59,9% респондентів. Найбільше "оптимістів" у добувній промисловості (27,2%) і будівництві (25%), а максимальна частка "песимістів" спостерігалася в секторі постачань електроенергії, газу та води (13%).

Опитані представники бізнес-асоціацій в цілому згодні з висновками дослідження НБУ. "Стає очевидним, що нова хвиля кризи має довгостроковий характер, тому кількість "оптимістів" знижується. Крім того, найбільші проблеми у компаній, що працюють на експорт, наприклад в металургії", - зазначає перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров.

"Зараз бізнес перебуває в ситуації невизначеності, коли важко прогнозувати своє майбутнє. Можливо, саме тому така велика частка компаній, що не очікують змін. При цьому чітких сигналів від уряду, що буде з бізнесом, наразі немає", - коментує результати дослідження НБУ президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов.

Нагадаємо, що в червні Мінфін погіршив прогноз зростання економіки країни цього року. Замість 3,4% приросту ВВП, закладених до бюджету, влада сподівається на 1-1,5%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 855 | Додав: adminA | Теги: український бізнес, без надії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]