Пт, 2024-04-26, 16:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:52
В Панамі команді затриманого північнокорейського судна загрожує до шести років в'язниці
Інші останні Новини світу
Влада Панами пред'явила офіційні звинувачення 35 членам команди затриманого два дні тому північнокорейського судна Chong Chon Gang у зв'язку зі створенням загрози суспільній безпеці.

Звинувачення послідувало через декілька годин після того, як Північна Корея закликала Панаму негайно звільнити судно і відпустити його команду на свободу, передає NEWSru.com з посиланням на BBC.

За словами державного обвинувача Панами Хав'єра Карабальо, морякам може загрожувати від чотирьох до шести років тюремного ув'язнення за незаконне перевезення зброї, зазначає AFP. В даний час моряки перебувають під арештом на військовій базі в порту Мансанільо на півночі Панами, їх стан "прекрасний", але показання свідків вони давати відмовляються.

Раніше в четвер 18 липня Панама попросила ООН направити своїх експертів для проведення інспекції затриманої зброї. Це необхідно, щоб встановити, чи має місце (в даному випадку) порушення резолюцій РБ ООН, які забороняють експортувати до Північної Кореї та імпортувати звідти яке-небудь озброєння.

Судно Chong Chon Gang під прапором КНДР і з північнокорейської командою було затримано в Панамі після виявлення на його борту таємного вантажу, захованого в контейнері з цукром. Капітан судна під час обшуку намагався застрелитися, а команда з 35 чоловік - перешкодити обшуку. Пізніше кубинська влада зізналися у спробі таємно провезти застарілу зброю до Північної Кореї з тим, щоб відремонтувати її там і потім повернути назад.

На борту затриманого в Панамському каналі судна знаходилося два протиповітряних ракетних комплекси "Волга" і "Печора", дев'ять ракет, розібраних на запчастини, два винищувачі МіГ-21-біс і двигуни для МіГ-15. Зброя важила близько 240 тонн, а цукор, що її маскував - 10 тисяч тонн.

Chong Chon Gang вийшов з Находки у квітні, потім перетнув Тихий океан і на початку червня пройшов через Панамський канал, вказавши в якості пункту призначення Кубу, причому через океан судно рухалося з вимкненою системою автоматичної ідентифікації та відстеження суден АІС.

СанкціїООН, накладені на КНДР, включають заборону на імпорт і експорт будь-якої зброї, крім легкої стрілецької. Інші країни мають право обшукувати північнокорейські судна та інші транспортні засоби за наявності підозр, що на них перевозиться заборонений вантаж. В останні роки в рамках санкцій ООН було зупинено і обшукано кілька північнокорейських суден.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: шести років в'язниці, Панамі, команді північнокорейського судна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]