Пт, 2024-04-19, 10:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:32
ЗМІ: Нідерланди пригрозили зірвати ратифікацію Асоціації Україна-ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Нідерланди пригрозили відмовитися від ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наполягаючи на тому, щоб угода не давала Україні оборонних гарантій і не була кроком до членства в ЄС. Про це прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив в інтерв’ю Financial Times.

"Якщо ми цього не отримаємо, наступного ж дня ми внесемо у парламент закон, в якому говоритиметься про те, що ми не будемо ратифікувати Угоду про асоціацію", - сказав Рютте.

Лідери ЄС наступного четверга зустрінуться у Брюсселі і намагатимуться врятувати угоду.

"Ми працюємо над тим, щоб зняти всі проблемні моменти, які піднімалися на референдумі", - розповів прем’єр Нідерландів.

При цьому видання зазначає, що окремі країни ЄС хочуть лишити відкритими двері для майбутнього приєднання України до ЄС.

За словами Рютте, законодавчий компроміс, який може розблокувати Угоду, повинен бути юридично обов’язковим.

"Якщо цього не буде, я не хочу повертатися у парламент з тим, що є зараз", - заявив він.

При цьому він чітко дав зрозуміти, що не хоче відмови від української угоди.

"Я прошу досить багато. Але чого я не прошу так це перератифікації угоди", - заявив Рютте.

Зазначається, що якщо лідери ЄС на саміті і прийдуть до компромісу щодо Угоди, то потім ще потрібно буде поборотися за підтримку такого рішення парламентом Нідерландів. В уряду Рютте наразі немає більшості у сенаті, який може в будь-який момент піти проти домовленості між Брюсселем і Гаагою.

Поки що і ліві, і праві партії в Нідерландах закликали Рютте слідувати за результатами референдуму, на якому голландці проголосували проти Угоди про асоціацію з Україною.

"Було б легко піти за результатом референдуму. Причина, через яку я виступаю проти такого варіанту у тому, що я абсолютно переконаний, що Європа повинна бути єдиною супроти російської зовнішньої політики", - підкреслив Рютте.

Як повідомлялося, у липні 2015 року парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Проте 6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Проти проголосував 61% учасник референдуму, за – понад 38%. Явка становила 32,28%. Єврокомісія та Україна очікують від уряду Нідерландів пропозицій щодо подальших дій після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

22 вересня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна може не ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у частині запровадження поглибленої й всеосяжної зони вільної торгівлі. При цьому він висловив певний оптимізм, що Угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі може залишатися чинною і без Нідерландів, поширюючись на інші 27 країн-членів Європейського Союзу та України.

У той же час 28 жовтня Рютте заявив, що намагається переконати опозицію, голосів якої не вистачає для ратифікації Угоди у Сенаті, щоб вона підтримала ратифікацію документу до 1 листопада.

Разом з тим 31 жовтня уряд Нідерландів звернувся до парламенту країни з листом, у якому йдеться про те, що в інтересах держави важливо ратифікувати Угоду про асоціацію. Зазначається, що уряд Нідерландів планує до 15-16 грудня продовжити переговори з Україною, ЄС та нідерландськими опозиційними партіями для досягнення компромісу, який дозволить ратифікувати Угоду про асоціацію і, водночас, врахувати результати референдуму в країні.

Як зазначив Рютте, в наступні півтора місяця уряд продовжить переговори з країнами-членами ЄС і Україною з метою вписати, що Угода про асоціацію не є кроком до членства в ЄС, і українці не матимуть доступу до ринку праці ЄС. Також має бути включено, що не буде військового співробітництва та фінансової допомоги. Крім того, має бути обумовлено, що боротьба з корупцією в Україні буде центральною частиною угоди. Щодо цих змін необхідно досягти домовленостей під час Європейської Ради (саміту ЄС) 15-16 грудня. До цієї дати уряд Нідерландів бере час для подальших переговорів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 695 | Додав: adminA | Теги: Нідерланди, ратифікація Асоціації Україна-ЄС, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]