Ср, 2024-04-24, 12:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:45
Банкіри підготувались до Євро-2012
Інші останні Економічні новини

Українські банки готові зустрічати футбольних уболівальників. За словами фінансистів, до цієї зустрічі вони готувалися ретельно. Для зручності футбольних фанатів у містах, які прийматимуть чемпіонат, банківські відділення працюватимуть за плаваючим графіком. Тобто з 8-ї години до 21-ї, а подекуди й до 22-ї години. Встановили і нові банкомати. Тож тепер у Києві всього майже чотири тисячі банкоматів, у Донецьку - близько трьох тисяч, у Харкові та Львові - по 1,5 тисячі. Очікуючи підвищеного попиту на готівку, банки зменшують і час між інкасацією в банкоматах, аби, бува, футбольні шанувальники не відчували готівкового голоду. Про це пише газета "День".

Вчетверо збільшилась кількість пост-терміналів. У центрі міст-господарів вони наявні у всіх магазинах. Всього, за оцінками керівника Форуму Безпеки розрахунків та операцій з платіжними картками Української Міжбанківської Асоціації Членів Платіжних Систем (ЕМА) Олесі Данильченко, близько половини української роздрібної торгівлі оснащено пост-терміналами для безготівково розрахунку за покупки. Причому переважна більшість із них приймають як магнітну, так і чипову картки.

"99% українських банкоматів дозволяють знімати гроші з чипових карток", - каже вона. Тож проблем із тим, що українські банкомати чи торгівля не приймуть іноземний "пластик", немає, підсумовує вона.

Утім, незручності все ж таки можуть бути. Але, за словами експертів, їх можна уникнути. Найбільше питань, на думку фінансистів, очікується при обміні валюти.

За прогнозами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, в розпал Євро-2012 купувати долар можуть за 7,9 гривні, а продавати - за 8,1 грн.

Спекуляцій не буде, натомість каже голова ради Незалежної асоціації банків України Борис Тимонькін. Він заявив, що курс буде на рівні номінального - в межах 7,95-7,9 гривні за долар. Загалом, деталізує банкір, аби уникнути різноманітних курсових коливань, уболівальникам краще користуватися пластиковою карткою.

"Банкомат - найпростіша форма отримання коштів, бо, маючи картку, яка кореспондується з рахунком у доларах та євро, спокійно можна отримати гривню за нормальним курсом, близьким до міжбанківського", - розповідає він.

Банківська картка - далеко не новина для іноземних туристів. Втім, саме з нею, кажуть українські фінансисти, і можуть виникнути проблеми.

"Ми розуміємо, що з приїздом великої кількості людей приїде і частина "особливо обдарованих", які намагатимуться зняти гроші в банкоматах із вкрадених пластикових карток", - розповідає Тимонькін.

За словами керівника Форуму Безпеки розрахунків та операцій з платіжними картками Української Міжбанківської Асоціації Членів Платіжних Систем (ЕМА), аби не потрапити на гачок кіберзлочинців, треба бути дуже уважним, бо тенденція з кількості таких злочинів зростає загалом у світі. Ці спритники знімають гроші за допомогою різних приладів. Наприклад, існує прилад скімер. Це накладна панель на клавіатуру і отвір для прийому пластикової картки в банкоматі. Щоб пограбувати людину, не потрібно його бити чи обкрадати. Достатньо, щоб картка лише раз потрапила в зчитувальний пристрій. А такі пристрої можуть бути встановлені в банкоматі, терміналі магазину - скрізь, де є можливість розрахуватися "пластиком".

"2011 рік був піковим щодо кіберзлочинності. 2012 рік навряд чи надто відрізнятиметься. Кількість кіберзлочинів зростає разом із темпами поширення Інтернету", - розповідає заступник начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Леонід Тимченко.

За його словами, 2011 року правоохоронці виявили 45 скімерів чи слідів від їх встановлення, а за п’ять місяців 2012 року - вже 26.

Втім, експерти заспокоюють, ця статистика свідчить про посилення роботи банків та правоохоронців з такими злочинами, бо збитки банків від таких злочинів не збільшуються.

Експерти радять виставляти на пластиковій картці ліміт для зняття грошей в день, установити смс-банкінг (приходить повідомлення одразу ж після зняття хоч однієї копійки з банківського рахунку клієнта), оформити чипову картку, завести окрему картку для розрахунків в інтернет-магазинах (зберігати на ній невелику суму грошей, поповнюючи у міру необхідності) і, звичайно ж, не давати дані свого "пластику" нікому.

НБУ спростив обмін валют на період Євро-2012

Національний банк України спростив правила обміну валюти на період проведення Євро-2012 - з 1 червня до 10 липня 2012 року. Згідно з постановою НБУ, зміни затверджені із метою забезпечення вільного обміну іноземної валюти нерезидентами - організаторами, учасниками, гостями фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Про це повідомляє ТСН.

Протягом зазначеного періоду фінансові установи здійснюють операції з купівлі у фізичних осіб-нерезидентів готівкової іноземної валюти без оформлення довідки-certificate за формою №377.

Водночас, передбачається, що квитанції за формами №377-А і №377-К про здійснення валютообмінної операції є підставою для проведення до 10 липня 2012 року фізособами-нерезидентами зворотного обміну невикористаних гривень на готівкову інвалюту за умови пред'явлення документа, що засвідчує особу і підтверджує її резидентність.

При цьому, перший примірник цих квитанцій залишається в касі банку (фінансової установи) або в пункті обміну іноземної валюти, в якому здійснено зворотний обмін.

НБУ також зобов'язав банки розмістити в касах і в пунктах обміну валюти в доступному для огляду клієнтами місці інформацію українською та іноземними мовами щодо можливості здійснення фізособами-нерезидентами зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на інвалюту.

Нагадаємо, наприкінці минулого року НБУ додав нові правила для обміну валют фізичними особами-резидентами, в тому числі, ввівши копіювання документів, що підтверджують резидентність, при купівлі валюти.

Тоді ж НБУ зобов'язав банки фіксувати прізвище, ім'я, по батькові особи, яка здійснює валютообмінну операцію, в довідках та квитанціях.

Експерти вказали на те, що нові вимоги НБУ неконституційні. Мовляв, пред'явлення паспорта в купівлі-продажу іноземної валюти порушує права громадян. До того ж НБУ може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на відносини цивільного характеру, якими є купівля і продаж товарних цінностей.

У кінці квітня цього року повідомлялось, паспортизація валютних операцій призвела до падіння у 5 разів попиту на готівкові долари та євро.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1075 | Додав: admin | Теги: Євро-2012, банк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]