Чт, 2024-04-25, 20:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:05
Бойовики формують "артилерійський кулак". ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Російсько-терористичні війська на Донбасі й далі грубо порушують умови Мінських домовленостей, здійснюючи обстріли позицій українських військ і, на певних ділянках, - спроби наступальних дій. Найбільш напружена ситуація склалася на приморському (Маріупольському) напрямку, в районі селища Широкиного, де протягом доби терористи проводили наступальні дії, застосовуючи міномети і бронетехніку. Також активність формувань російсько-терористичних військ зафіксована в районі н.п. Авдіївка, Тоненьке, Сокільники, Піски та низки інших населених пунктів. Про це повідомляє sprotyv.info.

У районі н.п. Безіменне (Маріупольське напрямок) спостерігається зосередження артилерійської групи російсько-терористичних військ, тут противник формує потужний артилерійський кулак. Зафіксовано 16 установок РСЗВ, 28 гармат ствольної артилерії (з них як мінімум 12 САУ - 122-мм 2С1 "Гвоздика" і 152-мм 2С3 "Акація").

Через Дебальцеве на південь, в район н.п. Сніжне і Красний Луч, пройшло кілька колон автотранспорту і бронетехніки. У їхньому складі - 24 танки, 35 ББМ, близько 25 одиниць автотранспорту.

У район н.п. Майорськ противник перекинув бронегрупу. У її складі - 6 танків, 11 ББМ, за підтримки батареї протитанкової артилерії (шість 100-мм гармат МТ-12 "Рапіра").

У Горлівці місцеві бойовики посилено поширюють чутки про те, що українські війська активно готуються до наступу (нібито "в помсту за Дебальцеве").

Через відсутність кріпильного матеріалу на окупованій території Донбасу масово зупиняються як шахти, так і "копанки". Серед представників терористичних організацій, що причетні до "вугільному бізнесу", поступово наростає тиха паніка. "Полювання" на кріпильну деревину на окупованих територіях набирає обертів, зафіксовані конфлікти на цьому ґрунті, в т.ч. із застосуванням зброї.

Донецькі бойовики продовжують "реформу системи вищої освіти", в результаті якої опинився під загрозою зникнення Донецький національний університет. Відразу кілька факультетів ДонНУ закриваються з банальної причини відсутності коштів на їхнє утримання. Особливого резонансу набуло закриття міжнародного факультету (до слова, педсклад якого навесні 2014 року активно підтримав терористів). Спроби протестувати з боку педагогів припиняються погрозами бойовиків провести арешти найбільш незадоволених "за підрив авторитету народної влади".

Луганські окупанти утворили спеціальну "інформаційну комісію", перед якою поставлено завдання моніторингу телеефіру на окупованій території на предмет наявності українського телемовлення. Метою діяльності "комісії" є повне видалення українських телеканалів (включно з розважальними) із сітки мовлення на тимчасово підконтрольній бойовикам території.

У Макіївці зріє "продовольчий бунт". Місцеве населення висловлює крайнє невдоволення захмарними цінами, встановленими на продовольчі товари (1 кг оселедця - 116-120 грн.). Ескалації соціальної напруженості сприяє той факт, що в Макіївку масово повертаються озброєні дезертири-"ополченці" з числа місцевих жителів, які дезертирували з причини хронічної невиплати зарплати від донецьких бойовиків.

У Дебальцевому після відходу українських військ не припиняється масове мародерство. У ньому беруть активну участь не тільки бойовики, а й самі місцеві жителі, що грабують житла своїх сусідів.

Керівництво донецьких терористів проводить "чистку" Новоазовської "міськадміністрації". "Мер" міста відсторонений від виконання службових обов'язків, його підозрюють у розкраданні "гуманітарної допомоги" з РФ. Фігурантами у кримінальній справі проходить також кілька представників "міської адміністрації".

Вночі бойовики обстрілювали околиці Донецька і селища під Маріуполем - прес-центр АТО

Впродовж ночі проти 11 березня, починаючи з 20-ї вечора до 6-ї ранку, інтенсивність обстрілів позицій сил АТО з боку противника дещо зменшилась.

Про це повідомляє прес-центр АТО у Facebook.

Бойовики й далі зосереджують основну активність на Донецькому напрямку. За ніч із мінометів і автоматичних гранатометів обстріляли Піски, Опитне, Авдіївка. Зокрема, з 21-ї до 23-ї години терористи вели вогонь по селищу Піски з 120-міліметрового мінометf.

Двічі противник застосовував стрілецьку зброю на Маріупольському напрямку поблизу селищ Чермалик і Широкине, та один раз – неподалік населеного пункту Сокільники, що на Луганщині.

Загалом за ніч бандформування 10 разів порушили режим тиші, зазначають у штабі АТО.

"Наші підрозділи на провокації ворога не піддаються і вогонь відкривають лише у відповідь, коли є пряма загроза життю військовослужбовців. Крім того, вздовж усієї лінії розмежування українські військові укріплюють оборону", - наголосив речник АТО Анатолій Стельмах.

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 19 загиблих і 135 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєннявід лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

7 березня українська сторона завершила чотири етапи відведення важкого озброєння при моніторингу представників ОБСЄ.

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1030 | Додав: adminA | Теги: бойовики формують артилерійський ку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]