Пт, 2024-04-19, 15:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:22
ЄС ще вірить в Україну, але остаточно оцінить її за виборами
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Представники Євросоюзу вкотре нагадали, що не проти підписання документа, якщо Київ вирішить проблему з політв’язнями: Україна повинна жити за європейськими цінностями, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Європейський Союз хоче підписати з Києвом Угоду про асоціацію, проте Україна зобов'язана вирішити проблеми, пов'язані з політично мотивованими судами щодо політичних лідерів.

Про це 14 травня в Брюсселі заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон на прес-конференції, присвяченій підсумкам засідання Ради ЄС.

"Ми б хотіли підписати її (Угоду про асоціацію), але Україна повинна продемонструвати, що живе у дусі цієї політичної асоціації. Ми чекаємо, що Україна виправить проблеми політично мотивованих судів, вибіркового застосування закону, забезпечить незалежність судової системи, які виділяють справу Юлії Тимошенко та інших політичних лідерів. Це має бути вирішено", - сказала представник Євросоюзу.

Ештон підкреслила, що Брюссель має намір "дуже пильно стежити за парламентськими виборами в жовтні".

"Ми віримо, що всі кандидати, які захочуть, зможуть взяти у них участь. Стан виборчої кампанії і процес голосування буде життєво важливим для нашої оцінки цих виборів", - підсумувала політик.

Ештон сподівається, що після закінчення зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим у вівторок будуть хороші месиджі.

"Найважливіший месидж, який я хочу передати прем'єрові, полягає в тому, що ми (ЄС) хочемо бути пов'язані (з Україною) за допомогою Угоди про асоціацію. Ми віримо, що Україна - важливий сусід, але ми не можемо просуватися вперед, якщо Україна не поважає наші основні цінності. І ми сподіваємося, що у нас, дійсно, будуть хороші новини, які дозволять нам цього досягти", - сказала вона.

Ештон також сподівається, що у вівторок Азаров "привезе новини". "Мені буде украй цікаво почути, що він скаже, як він бачить майбутнє і як він вірить, що Україна може просуватися далі", - роз'яснила верховний представник.

Вона упевнена, що Київ і Брюссель повинні розвивати стосунки, але "до того моменту, як згадані проблеми (виборче правосуддя і так далі) не будуть вирішені, дуже важко бачити, як ми поглиблюватимемо ці стосунки".

Як повідомлялося, Ештон заявляє, що ніякого рішення відносно можливості бойкоту проведення Евро-2012 в Україні Брюссель 14 травня не прийняв.

Після засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ, у ході якого обговорювалося українське питання, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський розповів, що жодна з країн Європейського Союзу не запропонувала бойкотувати Чемпіонат Європи з футболу в Україні.

У той же час міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле вважає, що фінал чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні є хорошим приводом для тиску на українську владу щодо дотримання прав людини. Крім того, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс вважає необхідним політичний бойкот Євро-2012 в Україні.

Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом навряд чи буде підписано, поки лідери української опозиції не вийдуть з в'язниці, заявив в ефірі "5 каналу" посол Великобританії в Україні Лі Тернер.

"Ми бачили кількох лідерів опозиції, яких судили, і той суд, він здається багатьом спостерігачам політично вмотикликаним, вибірковим, і ці судові процеси не показують стандартів демократії та верховенства права... Поки ці лідери опозиції не вийдуть з в'язниці і не зможуть взяти участь у політичному процесі, дуже малоймовірно, що Угоду про асоціацію між Європейським Союзом і Україною буде підписано", - заявив Тернер.

Водночас посол зазначив, що у Великобританії дуже стурбовані тим, аби Україна рухалася в напрямку інтеграції в Європейський Союз.

"Вони (європейські лідери) займаються, це стосується і Великобританії, тим, щоб Україна і далі рухалася в напрямку Європи, ми дуже і дуже підтримуємо європейську інтеграцію України, адже ми вважаємо, що це найкращий напрямок для цієї країни і для Європейського Союзу".

Європейський Союз має знайти спосіб допомогти Україні у збереженні європейського шляху. Про це заявив у понеділок у Брюсселі на робочій зустрічі міністрів закордонних справ північних і балтійських країн ЄС віце-міністр закордонних справ Литви Евальдас Ігнатавічюс, якого цитує сайт Міністерства закордонних справ Литви.

"Маючи на меті допомогти Україні залишитися на європейському шляху реформ, нам варто відкрити двері для співпраці та діалогу з тим, щоб ми могли ділитися всіма необхідними знаннями на найвищому рівні", - сказав він.

"Ізолювати Україну було б найлегшим шляхом. Набагато складніше запропонувати вихід", - додав Ігнатавічюс.

Він наголосив, що ситуація в Україні викликає стурбованість, але водночас зазначив, що Угода про асоціацію є найбільш важливим стимулом для України здійснювати реформи і дотримуватися європейських цінностей.

У зв’язку з цим він сказав, що підписання угоди не може бути відкладене на невизначений термін.

За його словами, Євросоюз зможе оцінити, чи готова Україна дотримуватися духу Угоди про асоціацію, за підсумками парламентських виборів у країні, запланованих на жовтень.

"Угода про асоціацію - ключовий інструмент, який ми маємо. Було доведено, що такі угоди надихають на реформи. Це - не подарунок українцям, це - план реформ і рушійна сила", - цитує Ігнатавічюса УНІАН.


Чехія вважає, що Європейський Союз має утримуватися від кроків, які шкодять процесу наближення до нього України. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг за підсумками засідання Ради закордонних справ ЄС, на якій обговорювалося питання відносин з Україною.

"Разом з нашими польськими та іншими друзями ми вважаємо, що найважливіше – це залучати Україну до Європи, і що ми маємо утримуватися від кроків, які роблять небезпечним цей процес", - сказав чеський міністр.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1082 | Додав: nowyny | Теги: ЄС, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]