Ср, 2024-04-24, 18:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:59
Європа поставила діагноз Україні, очолюваній Януковичем і Ко. Огляд преси, 25 травня
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Вчора Європарламент прийняв компромісний текст резолюції щодо політситуації в Україні - четвертої за останній рік. Сенсації не сталося: підсумковий документ м'якший, ніж хотіли українські опозиціонери. У ньому немає заклику бойкотувати Євро-2012 і ні слова про санкції. З іншого боку, там багато критики на адресу влади, зазначає Дмитро Гомон в матеріалі "М'яка резолюція з натяками" для газети "Сегодня".

У резолюції зазначено, що для асоціації з ЄС Україні треба звільнити політв'язнів і провести чесні вибори. Політиків, які приїдуть на ЧЄ, просять відвідувати Тимошенко, Луценка та інших в'язнів. Також ЄП просить забезпечити безпристрасність і прозорість касаційного процесу у справі Тимошенко і розмежувати політичну і кримінальну відповідальність, внісши зміни до Кримінального кодексу.

"Офіційний рівень критики посилюється. Але Україна потрібна Європі. Криза у відносинах є, але вона поки що не привела до якихось наслідків. Наприклад, до політичної ізоляції, як у випадку з Бєларуссю. Але різке посилення тиску може відштовхнути Україну від Заходу в бік Росії і посилити зростання авторитарних тенденцій, а це не призведе до звільнення Тимошенко", - говорить політолог Володимир Фесенко.

Коли європарламентарі тільки обговорювали текст резолюції, МЗС України висловив занепокоєння, що прийняття ЄП нової резолюції щодо України під час підготовки до слухань справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко касаційними інстанціями може привести до небажаної політизації процесу, нагадує Ксенія Лазоренко в статті "Європарламент виніс вирок" газети "Экономические известия".

"Прозвучали досить жорсткі заяви. І поняття "ув'язнені, які були засуджені за політичними мотивами" в Європі - це вже вершина. Сказано речі, після яких наступні слова - "катастрофа". Тобто за європейською мовою - це жахливі формулювання", - прокоментував резолюцію перший заступник голови парламентського комітету з закордонних справ Тарас Чорновіл.

За його словами, українська влада зробила все для того, "щоб нас сприймали гірше, ніж ми є насправді". "Резолюції Європарламенту хоч і не мають юридичної сили, але це резолюції тієї структури, в яку ми прагнули вступати і хочемо підписати Угоду про асоціацію. І якщо не реагувати на це, треба бути готовим, що до нас будуть відповідно ставитися", - сказав парламентарій.

За його словами, в структурах ЄС до України вже ставляться як до "країни-ізгою і заговорили про санкції". "Про них вже говорять, просто ніхто не хоче прискорювати процес, тому що це процес вже незворотній. Скасовувати санкції дуже важко", - підкреслив він.

При цьому пан Чорновіл звернув увагу, що якщо провести паралелі з Бєларуссю, то там санкції ЄС в основному застосовуються до президента Олександра Лукашенка і його оточення, а білоруському народові демонструється повна підтримка. У випадку України включається зовсім інша річ. "Не виникло відчуття загальної симпатії до українського народу. І нас починають сприймати як цілісність. Є влада, яку цей народ обрав і яку він в принципі готовий терпіти. І в такому випадку може включатися інший механізм - економічні санкції", - сказав парламентарій.

Заступник голови парламентського комітету з закордонних справ Леонід Кожара (Партія регіонів) назвав резолюцію неоднозначною. "Європейський парламент одночасно ставить перед Україною два завдання: перше - щодо звільнення (Юлії Тимошенко), друге - з гарантування прозорості касаційного процесу. Ці вимоги є взаємовиключними", - зазначив депутат, якого цитує "КоммерсантЪ-Украина" у матеріалі Олени Геди "Резолюція дійшла до адресата".

А перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський заявив, що Україна готова взяти до уваги рекомендації ЄП. "Виражена в резолюції позиція не нова, ми її вже чули. Наша ситуація пов'язана насамперед з тим, що будь-яке з рішень, які ми могли б зараз взяти в рамках цього процесу, вимагає внесення змін до законодавства, - заявив пан Хорошковський. - Відповідно, поки ми не знайдемо законний шлях вирішення цього питання (звільнення лідерів опозиції), на жаль, ми весь час будемо перебувати в такій подвійній ситуації".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1107 | Додав: adminA | Теги: діагноз Україні, Європа, 25 травня, преси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]