Чт, 2024-04-25, 17:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:44
Європа рветься воювати: криза в Сирії досягла "критичної точки"
Інші останні Новини світу

Криза в Сирії досягла "критичної точки", заявив за підсумками двох днів переговорів у Дамаску спецпосланник ООН і Ліги арабських держав (ЛАГ) Кофі Аннан, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Тому я закликав президента Башара Асада діяти сьогодні, зараз, а не завтра, і піти на мужні кроки з тим, щоб повернути надію на можливість політичного переходу до демократії", - сказав він.

За словами Аннана, він зажадав від сирійського лідера використати свою владу і випустити з в'язниць заарештованих прибічників опозиції. "Крім того, я підкреслив, що сирійський уряд має поважати свободи і дозволити демонстрантам мирні протести", - зазначив оонівський емісар.

"Я попередив Асада, що час іде, і міжнародне співтовариство не може допустити кривавої міжусобиці і розколу Сирії", - заявив Аннан.

Інформаційне агентство Любнан аль-Ен, яке процитувало витяги з виступу спецпосланця ООН і ЛАД на прес-конференції, відзначає, що одним з результатів переговорів у Дамаску стала домовленість про "необмеженій доступі гуманітарної допомоги в Сирію".

Аннан зустрічався в сирійській столиці з представниками опозиційних сил та громадянського суспільства. Оонівський дипломат вказав, що його заклик до повного припинення насильства і початку виконання інших пунктів "дорожньої карти" щодо виходу з кризи звернений до всіх сторін, залучених в конфлікт, і до впливових регіональним гравцям.

Нагадаємо, що останній найбільший трагічний інцидент в Сирії стався 25 травня в місті Хула, де внаслідок влаштованої бійні загинули щонайменше 108 мирних мешканців, серед яких 34 дитини.

За даними опозиціонерів та вцілілих очевидців, людей розстрілювати солдати урядової армії. Водночас Дамаск наполягає, що масові вбивства в Хулі здійснили "озброєні терористи", які таким чином нібито намагаються зірвати угоду про припинення вогню і спровокувати збройне втручання західних країн.

Авторитетний релігійний діяч із Саудівської Аравії, імам Алі аль-Рабіеї має намір виплатити майже півмільйона доларів тому, хто зможе ліквідувати сирійського президента Асада.

В РБ ООН заслухають спостерігачів з Сирії

Члени Ради Безпеки ООН заслухають сьогодні в закритому режимі інформацію про діяльність Місії ООН по спостереженню в Сирії (МООННС). Брифінг будуть вести заступник спецпредставника ООН і Ліги арабських держав (ЛАГ) по сирійському врегулювання Жан-Марі Генно і заступник генерального секретаря ООН з миротворчих операцій Ерве Ладсус.

На слуханнях також передбачається обговорити доповідь генсека ООН про роботу МООННС.

У прийнятій 21 квітня резолюцію 2043, яка заснувала МООННС, РБ ООН звернувся до Пан Гі Муна з проханням представляти Раді кожні 15 днів доповідь про хід її виконання.

Брифінг отримав додаткову важливість у світлі останніх трагічних подій в сирійській селі Ель-Хоула поблизу Хомса, де в п'ятницю-суботу (25-26 травня) загинули 108 мирних жителів, а також відбувся 28-29 травня візиту спецпредставника ООН і ЛАД Кофі Аннана в Дамаск . Він зустрівся з президентом Башаром Асадом, представниками опозиційних сил та громадянського суспільства.

Дипломати не виключають, що наприкінці наступного тижня Аннан сам проінформує членів РБ про результати своєї нинішньої поїздки в регіон.

У вівторок, 29 травня, виступаючи перед журналістами в штаб-квартирі ООН, Ладсус повідомив, що чисельність МООННС досягла приблизно 300 чоловік, тобто рівня, передбаченого резолюцією 2043 РБ ООН.

За його словами, спостерігачі зараз розгорнуті в восьми сирійських містах, а скоро число цих міст зросте до 11.

На думку заступник генсека ООН, присутність "блакитних касок" надає "заспокійливий вплив" на обстановку в Сирії, проте вони не в змозі зупинити насильство повністю. З цим завданням під силу впоратися тільки самим сторонам конфлікту - уряду і опозиції, заявив Ладсус.

В останні дні Сирія не сходить з порядку денного РБ ООН: він провів у неділю, 27 травня, екстрене засідання у зв'язку з подіями в Ель-Хоул, на якому заслухав в режимі відеоконференції главу МООННС - норвезького генерала Роберта Муда.

За підсумками консультацій Рада прийняла заяву для преси, в якій "рішуче засудив підтверджені спостерігачами ООН вбивства десятків чоловіків, жінок і дітей, а також поранення сотень людей" в Ель-Хоул, підкресливши, що вони стали жертвами "нападів, що включали серію обстрілів житлового району артилерією і танками урядових військ".

Члени РБ ООН також засудили "вбивства мирних жителів пострілами з близької відстані і шляхом важкого фізичного насильства".

Тим часом Управління Верховного комісара ООН з прав людини у вівторок підтвердило, що більшість загиблих в Ель-Хоул стали жертвами розстрілів на місці і лише менше 20 з них загинули через обстріл танками та артилерією. При цьому з посиланням на заяви неназваних "місцевих жителів" управління стверджує, що ці страти нібито здійснювалися воєнізованої проурядової угрупуванням "шабіха", зазначає ИТАР-ТАСС.

В ході проведеного у вівторок телефонної розмови з Аннаном глава МЗС РФ Сергій Лавров висловився за проведення "об'єктивного і неупередженого розслідування всіх обставин події під егідою МООННС".

Тим часом, як зізнався у вівторок заступник генсека ООН Ладсус, місія "не в змозі почати повномасштабне розслідування" інциденту, оскільки не має в своєму розпорядженні судово-медичними експертами.

Президент Франції виступає за військову інтервенцію в Сирію

Кінець кризи в Сирії могла б покласти військова інтервенція. Вона може статися, якщо буде підтримана Радою Безпеки ООН. З такими заявами у вівторок в ефірі телеканалу France 2 виступив новий президент Франції Франсуа Олланд, передає Reuters.

"Неприпустимо дозволяти режиму Басада Асада вбивати власний народ", - заявив Олланд.

"На нас і на інших лежить відповідальність: переконати Росію і Китай, а також знайти вихід, який не обов'язково буде військовим", - заявив Олланд, який у п'ятницю має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним в Парижі. А на початку липня він збирає конференцію "друзів Сирії".

РИА "Новости" уточнює, що Франсуа Олланд у своїй заяві посилався на письменника і філософа Бернара-Анрі Леві, який говорив про військову операцію в Сирії. Леві був одним з ініціаторів військової операції в Лівії проти режиму Муаммара Каддафі, в необхідності якої він переконував Ніколя Саркозі, який був у той час президентом Франції.

Незалежно від заяви Олланда глава військового відомства Бельгії Пітер де Крем також у вівторок виступив з заявою, що Бельгія готова взяти участь у військовій інтервенції в Сирії, передає "Інтерфакс".

Міністр оборони зазначив, що такий крок можливий за умови, що Бельгію про це попросять і що вона буде брати участь у кампанії в рамках міжнародної операції.

За висловом міністра, процитованого багатьма бельгійськими ЗМІ, не дуже зрозуміло, хто повинен попросити Бельгію про таке втручання. "Якщо до Бельгії звернуться і уряд вважатиме це за потрібне, ми можемо так вчинити", - сказав де Крем. Хоча він уточнив, що сама країна таку ініціативу не зробить.

Міністр також вважає, що мова не може йти про самостійну операції невеликої групи країн. На його думку, необхідна підтримка міжнародного співтовариства та ООН.

Де Крем вказав на складність можливої операції в Сирії, яку порівняв з "пороховою бочкою", і будь-яка необережність матиме наслідки для всього регіону.

Він виключив операцію за типом тієї, що НАТО провела в Лівії. На його думку, "НАТО не може бути жандармом для всього світу". У той же час, з його висловлювань важко зрозуміти, про який саме формат операції він говорить.

Відзначимо, що Бельгія поповнила цілу низка країн Заходу, які у вівторок вислали сирійських дипломатів. Справа в тому, що ввечері у вівторок МЗС Нідерландів оголосив посла Сирії персоною нон-грата, передає ИТАР-ТАСС.

Посол Сирії Мохамед Айман Джаміл Соуссан представляє свою країну в країнах Бенілюксу. Його резиденція знаходиться в Брюсселі. Оскільки посольство базується на території іншої країни, Нідерланди не могли вислати дипломата на зразок того, як це зробили вже декілька західноєвропейських країн. Посол Нідерландів був відкликаний з Дамаска ще в лютому цього року.

Нинішніми діями міжнародне співтовариство висловлює осуд подій в сирійському містечку Хула, де були виявлені тіла 108 жертв збройного насильства, у тому числі 34 жінок і 49 дітей.

Сирійську владу звинувачують у трагедії терористичні угруповання, а голландський МЗС вважає, що відповідальність лежить на керівництві країни на чолі з президентом Башаром Асадом. "Ми не можемо продовжувати співпрацю з країною, очолюваної таким президентом. Тому я прийняв рішення оголосити сирійського посла персоною нон грата", - заявив міністр закордонних справ Нідерландів Урі Розенталь.

Як йдеться в заяві голландського МЗС, "рішення було ухвалене після консультацій з партнерами по Європейському Союзу". Глава сирійської дипмісії офіційно повідомлений про це сьогодні ввечері.

Голландський уряд надає фінансову і технічну підтримку сирійської опозиції, надаючи, зокрема, ноутбуки та комунікаційне обладнання.

У США вважають, що військова інтервенція в Сирію призведе до ще більшого хаосу і кровопролиття

Адміністрація президента США вважає, що мілітаризація ситуації в Сирії призведе до ще більшого хаосу і кровопролиття.

"Ми ніколи не відмовлялися від того, щоб розглядати будь-які способи (врегулювання ситуації в Сирії). Проте ми не вважаємо, що мілітаризація ситуації в Сирії є вірним рішенням", - заявив офіційний представник Білого дому Джей Карні.

"Ми впевнені, що такий розвиток подій призвело б до ще більшого хаосу і кровопролиття. В даний час ми знаходимося в контакті з усіма нашими союзниками і Радою Безпеки ООН, підтримуємо план спецпосланця ООН і ЛАД Кофі Аннана і сподіваємося, що тиск на Башара Асада здобуде дія ", - зазначив представник Обами на брифінгу у вівторок, 29 травня.

Раніше міністр оборони США Леон Панетта і глава об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил країни Мартін Демпсі неодноразово заявляли, що Сполучені Штати готові до будь-якого варіанту розвитку подій в Сирії, не виключаючи військового втручання.

Ці заяви розцінювалися деякими ЗМІ як загрози американського військового вторгнення, проте адміністрація США заявляла, що дані висловлювання говорять лише про готовність національних збройних сил виконати будь-яку покладену на них завдання.

В Сирії в вівторок загинуло 98 осіб

Число загиблих в зіткненнях на території Сирії у вівторок склало 98. Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини (OSDH, що базується в Лондоні.

Серед жертв - 61 мирний мешканець, 28 військових і дев'ять повстанців.

Західні ЗМІ регулярно публікують дані, надані OSDH. Між тим МЗС РФ заявляв, що рівень компетенції цієї організації змушує сумніватися в достовірності наданої нею інформації.

За відомостями російського дипломатичного відомства, в OSDH працюють лише дві людини (керівник і секретар-перекладач), а очолює його Рамі Абдурахман, який не має навіть повної середньої освіти. В інтерв'ю ЗМІ Абдурахман повідомляв, що постійно проживає в Лондоні, в якому тримає закусочну.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1105 | Додав: admin | Теги: криза, Сирія, війна, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]