Пт, 2024-04-19, 15:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:13
Кабмін на виліт: кого можуть принести в жертву реформам Януковича
Інші останні Офіційні новини

Янукович заявив, що реформи в Україні свідомо гальмують деякі члени уряду. Виявити і звільнити саботажників він доручив прем'єру Миколі Азарову. Про це голова держави сказав на засіданні Ради регіонів 24 травня. І фактично попередив, що якщо Микола Янович не прийме належних заходів, то він сам звільнить недбайливих міністрів, але зробить висновки і щодо прем'єра.

За час своєї роботи нинішній уряд неодноразово піддавався "чисткам" і "рокіровкам". Незважаючи на ретельний підбір кадрів, у Кабмін, виходячи з месиджу голови держави, все ж таки вдалося проникнути саботажникам, які заважають просуванню реформ.

Але президент не озвучив їхніх імен, і тепер кожен член уряду, напевно, подумки відповідає перед своєю совістю, чим особисто він завадив просуванню реформ і "модернізації країни з метою посилення соціального захисту громадян". "Главред" з'ясував, для кого з підлеглих Азарова відставка найбільш вірогідна.

Не приймати на свій рахунок звинувачення президента у саботажі реформ можуть два члени уряду - перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський та міністр економрозвитку і торгівлі Петро Порошенко, оскільки їм голова держави доручив проводити моніторинг ситуації. Всім іншим членам Кабміну є привід замислитися, тим більше, що, на думку більшості експертів, реформи в Україні не просто гальмуються - вони, за великим рахунком, ще й не починалися.

"Під формулювання "міністр, не проводив реформи" можна підвести будь-якого з них, - прокоментував ситуацію президент аналітичного Центру "Відкрита політика" Ігор Жданов. Схожу думку висловив і політолог Вадим Карасьов: "Формулювання "міністри, які гальмують реформи" до проблем, пов'язаних з ходом реформ, не стосується, тому що реформами не займається ніхто. Займаються виживанням, маневруванням, підготовкою до виборів, підготовкою до Євро, але про реформи давно вже забули".

А ті реформи, які, так чи інакше, були проведені, на думку експертів, принесли результат, зворотний очікуваному.

"Податкова реформа вилилася в те, що в країні задавили малий бізнес за рахунок надання преференцій великому. Податковий кодекс міняли через півроку після прийняття, але той економічний режим, який був, так і не повернули до кінця. Пенсійна реформа вся звелася тільки до того, що був збільшений пенсійний вік, що ніяк не позначилося на наявних розмірах пенсій. Чи це було метою проведення пенсійної реформи? Те ж може статися з новим Трудовим кодексом. Треба шукати компроміс, визначаючи права та обов'язки найнятого працівника і роботодавця, а не наділяти роботодавця безмежної владою. Це було б правильно з точки зору соціальних завоювань", - міркує Ігор Жданов.

Але чи можна очікувати, що за те, яке втілення отримала Пенсійна реформа, буде звільнений зі своєї посади Сергій Тігіпко? Директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін вважає, що соціальний віце-прем'єр "має підтримку в певних колах, так само як і призначені президентом наглядачами Порошенко і Хорошковський, тому побоюватися звільнення йому не варто".

До того ж Тігіпко злився своєю "Сильною Україною" з Партією регіонів і є тепер новим, привабливим обличчям партії влади. Відтепер його будуть берегти, і ніхто не посміє заважати проведенню ним подальших реформ.

Точно не буде звільнена і Раїса Богатирьова, яка нещодавно очолила медичне відомство.

Табачник уже за традицією перший у списку претендентів на звільнення

Хмари згущуються, на думку багатьох експертів, над трійкою міністрів, які повинні були звітувати перед Верховною Радою в п'ятницю, 25 травня, - Дмитром Табачником, Костянтином Грищенком і Борисом Колесніковим. Оскільки Раді було не до них, моніторити їх діяльність з усією пристрастю буде прем'єр-міністр. Але є в списку потенційних претендентів на відставку й інші імена.

Як завжди, першим пунктом у списку на вибування експерти називають міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника. До цієї думки схиляється Василь Стоякін: "Серед чиновників, відправлених у відставку, може виявитися Дмитро Табачник - як людина, яка погано співвідноситься з нинішньою владною командою і викликає сильне відторгнення на Заході Україні. Адже президент зараз намагається орієнтуватися і на цю групу виборців".

Політолог перераховує прорахунки, які допускаються в українській системі освіти, і говорить, що в них, за великим рахунком, немає провини міністра: "Скорочення кількості шкіл незрозуміло у всіх сенсах. Впровадження Болонської освітньої системи, проти якої зараз протестують студенти вищої школи по всій Європі. Табачник у всіх цих речах не винен, але, при бажанні, поставити йому це в провину можна".

Вадим Карасьов також вважає Табачника "міністром, який викликає неоднозначну оцінку в освітньому співтоваристві". На думку політолога, у одіозного голови Міносвіти вже готові і шляхи до відступу: "Він може піти на вибори, і він до них вже готується, прикрасивши собою Партію регіонів, особливо там, де до нього ставлення не таке, як у Києві, - на півдні України, де його цінують за російський крен в освітній політиці".

Через проблеми з Росією і Заходом можуть полетіти голови Грищенка і Лавриновича

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що в світлі тієї дипломатичної ізоляції, в якій опинилася зараз Україна, торгівельної та газової воєн з Росією і жорсткої резолюції Європарламенту, ще більш серйозна загроза звільнення тяжіє над міністром закордонних справ Костянтином Грищенком. "Логічно зараз повинен звільнятися блок міжнародників, тому як дипломатичні відносини з Заходом залишають бажати кращого", - говорить експерт.

Вадим Карасьов також думає, що "треба якось оновити дипломатію - ізоляція, в якій опинилася українська влада, звичайно, вимагає якогось хоча б часткового перезавантаження на рівні міністра закордонних справ, який міг би реанімувати діалог з тією ж Європою на нових очікуваннях. Новий міністр завжди асоціюється з якимись новими, позитивними очікуваннями".

А в світлі резолюції Європарламенту і акцентуванні уваги влади на моментах, пов'язаних з торжеством права в Україні, на думку політолога Василя Стоякіна, перезавантаження може знадобитися і Міністерству юстиції.

"Можливо, звільнений буде міністр юстиції Олександр Лавринович. У Заходу будуть абсолютно очевидні претензії до характеру проведення виборчої кампанії. Власне, парламентські вибори, які ще не пройшли, вже визнані Заходом такими, що не відповідають демократичним стандартам. Треба буде на когось звалити вину, і досить природно, що вона буде звалена на міністра юстиції, як на координатора процесу зміни законодавства", - говорить Стоякін.

"Невразливий" Колесніков цілком може позбутися портфеля

Сенсацією року може стати звільнення Бориса Колеснікова, віце-прем'єра і міністра інфраструктури, який зараз закінчує підготовку до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. Ось Євро як раз і можуть поставити в провину Борису Вікторовичу, вірніше не сам чемпіонат, а ті гроші, що були витрачені, і, які, як кажуть, значно перевищують витрати на той же чемпіонат у Польщі.

А ще Колеснікова згадують "незлим тихим словом" пасажири, які подорожують залізничним транспортом. Скасовані нічні рейси пасажирських поїздів та введені замість них швидкісні Hyundai, ціна яких значно перевершує їхню швидкість, аж ніяк не додали любові народу до інфраструктурного віце-прем'єра. Правда, ніколи ще в Україні пасажири не вирішували долі міністрів.

Вадим Карасьов каже, що "навколо Бориса Колесникова зараз формується, правда, незрозуміло ким, але явно не його друзями, знервована і скандальна атмосфера, зі скасуванням нічних поїздів, з ціною квитків на нові потяги, зі збільшенням витрат на Євро-2012 і т. д. Причому, вкидається інформація в МЗС, де кажуть, що Колесніков може бути одним з постраждалих у кадровій чистці".

На перший погляд, Борис Колесніков, колега і партнер Ріната Ахметова, фігура в українській політиці невразлива. Але, як стверджує Василь Стоякін, "вплив групи Ахметова, до якої належить Колесников, все-таки падає, і тут, нехай і на рівні дуже сміливої гіпотези, можна розглядати питання його відставки з показовим бичуванням "свого" міністра".

Вадим Карасьов не виключає, що "це внутрішньокланові кабмінівські розборки". "Але президенту це дали на замітку, і він озвучив, оскільки внутрішньокланові війни нікуди не поділися, вони перестали бути публічними, а якщо вони спливають, значить, комусь це треба, і хтось постарався устами президента попередити їх про можливий карах за так зване блокування реформ", - упевнений політолог.

Експерти не виключають зі "списку на виліт" і самого Азарова

Багатозначне президентське "але висновки будуть вже зовсім інші" на адресу Миколи Азарова не виключає навіть прем'єра зі списку претендентів на звільнення, вважає Василь Стоякін.

"Відставку прем'єра теж можна розглядати як сигнал, що Микола Янович затримався на посаді, і перед виборами можна було б поставити на його місце нову людину", - міркує політолог.

"Список інших "людей" досить великий. Європейський союз та Міжнародний валютний фонд хотіли б бачити на цій посаді Сергія Тігіпко, спритного "провідника" низки реформ. Український бізнес, на мою думку, хотів би бачити на цій посаді Андрія Клюєва, а дехто - Валерія Хорошковського. А з Москви на неофіційному рівні лунають натяки на те, що непогано було б повернути в обойму Віктора Медведчука".

Заява про "кадрові чистки" може виявитися просто виховним прийомом

Незважаючи на те, що претендентів на вибування з Кабміну - хоч відбавляй, багато хто вважає заяву президента просто виховним прийомом.

"Я думаю, що це не що інше, як політична заява, щоб показати, хто в домі господар. Занадто велика відповідальність у президента за дії уряду, от він і намагається дистанціюватися, показати, що він - це одне, а уряд - це зовсім інше", - говорить Олексій Голобуцький.

Не вірить у те, що Віктор Янукович і справді займеться кадровими чистками, і Вадим Карасьов. "Формулювання "міністри, які гальмують реформи", використовується для того, щоб або покарати низку міністрів, або тримати їх у підвішеному стані, дисциплінувати можливістю відставок", - говорить політолог.

"В принципі, це контроль над елітами: постійно погрожувати віртуальними або реальними відставками. Хоча президент сьогодні прекрасно розуміє, що треба щось сказати на захист реформ, що їх хтось саботує, раз вони не йдуть і народ не відчуває їх результатів. Тому можна нагадати про те, що є такі міністри, які заважають хорошим реформам хорошого президента і хорошої влади. А, з іншого боку, він прекрасно розуміє, що деякі міністри будуть йти на вибори. А деяких міністрів треба дійсно, якщо і не звільняти, то полякати. А деяким треба натякнути, що вони одні з кандидатів на майбутні відставки", - вважає Карасьов.

Зазначимо, що сам Янукович раніше визнав, що українська економіка "загальмувала", а його "реформи" дратують суспільство, тому він тепер говорить "про перетворення".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1164 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, жертву реформам Януковича, виліт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]