Пт, 2024-04-19, 01:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:06
Київ допомагає Туркменістану пустити газ до Європи. Азаров розворушив РФ
Інші останні Економічні новини

У Туркменістані, який володіє четвертими у світі запасами газу, вчора відбулося засідання ради голів урядів країн СНД. Туркменський лідер Гурбангули Бердимухамедов зробив все, щоб саме газ став головною темою ашгабатської зустрічі, передає "КоммерсантЪ".

Під час засідання туркменський лідер прямо заявив про те, що з усіх сфер співпраці він особисто виділяє енергетику. Причому саме її транспортну складову. "Туркменія пропонує розпочати діалог з питань транспортування енергоресурсів для вироблення чітких і прозорих умов їх поставок", - пояснив він.

Туркменістан, що володіє четвертими у світі запасами газу (всього близько 44,25 трлн кубометрів, з них доведені запаси - 25,13 трлн) і другим за величиною родовищем Південний Іолотань (від 4 трлн до 14 трлн кубометрів), не має доступу до європейських ринків, якого гостро потребує.

Зараз країна експортує близько 30 млрд кубометрів на рік, але хотіла б до 2030 року наростити експорт до 180 млрд, що зробить її прямим конкурентом Росії і напевно відіб'ється на вартості газу на світовому ринку. Ашгабат активно шукає альтернативні маршрути поставок. Зараз туркменський газ поставляється до Китаю, а минулого тижня Туркменія підписала угоду про постачання газу в Індію і Пакистан по проектованому і підтримуваному США трубопроводу ТАПІ (Туркменія, Афганістан, Пакистан, Індія). Якщо проект буде реалізований, Ашгабат зможе прокачувати по ТАПІ до 30 млрд кубометрів на рік.

Однак Гурбангули Бердимухамедов не залишає спроб відкрити для свого газу та інші напрямки. Зокрема, вельми привабливий для Ашгабата європейський. Саме цим пояснюється оприлюднена ним вчора ініціатива щодо створення експертної групи СНД з енергопостачання. Більш того, Гурбангули Бердимухамедов пропонує просувати цю ідею на більш високому рівні - в ООН.

Як з'ясувала газета, свою пропозицію пан Бердимухамедов готував не самотужки. Його повністю підтримує Україна, для якої газ - життєво необхідний.

Київ, який намагається домогтися від Москви скасування колишнього газового контракту, який українська влада вважає "кабальним", паралельно шукає альтернативу російському газу, намагаючись домовитися про постачання з тим же Ашгабатом. Але наразі марно. У тому числі тому, що постачання з Туркменії можливе тільки через територію РФ.

Тому, як пояснив один з українських чиновників, які супроводжували в Ашгабаті прем'єра України Миколу Азарова, Бердимухамедов і Азаров домовилися разом лобіювати альтернативні російським маршрути поставок і в цілому вироблення зрозумілих правил транспортування газу.

Наскільки успішною буде ця затія, наразі неясно. Але вже зараз зрозуміло, що Росію подібні ініціативи не надихають. Не випадково російський прем'єр Дмитро Медведєв у відповідь на пропозицію Гурбангули Бердимухамедова красномовно промовчав.

Зазначимо, минулого року Київ і Ашгабат нібито домовилися про постачання туркменського газу в Україну. Домовленості між країнами були досягнуті, залишилися деталі. Але проблема в тому, що єдиний шлях, по якому сьогодні туркменський газ може потрапити в Україну - російська ГТС. Однак Росія не бажає пропускати газ в Україну по своїй території.

Офіційно доставка туркменського газу в Україну буде можлива не раніше 2015 року, коли буде побудовано термінал з приймання скрапленого газу в Одесі і прокладено транскаспійський газопровід до Батумі. Неофіційно - Київ і Ашгабат будуть "тиснути" на Москву туркменським газом і пустять його все ж по російській "трубі" і швидше.

Ціна всіх цих зусиль - можливість купувати туркменський газ по 200 дол за тисячу кубів, що більш, ніж вдвічі дешевше, ніж вартість для України російського газу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1040 | Додав: adminA | Теги: Туркменістану, з до Європи. Азаров, РФ, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]