Вт, 2024-04-16, 09:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:27
"Коаліціада" триває. Гройсман шукає відповідальних
Інші останні Політичні новини

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зазначає, що перемовини про створення коаліції між "Блоком Петра Порошенка", "Народним фронтом" та "Батьківщиною" тривають, і на цьому сесійному тижні, до завершення якого залишився один день, вона створена не буде. Про це він сказав у ефірі каналу "112", відповідаючи на питання, чи може бути парламентська і урядова криза вирішена вже цього тижня.

Спікер зазначив, що це питання "не до парламенту, а до коаліції".

"Сьогодні (31 березня, - ред.) ведуться перемовини про створення такої коаліції між "Блоком Петра Порошенка", "Народним фронтом", фракцією партії "Батьківщина" щодо тих засад, на яких могли би об'єднатися фракції у коаліцію. Очевидно, що цього сесійного тижня це вже не відбудеться", - сказав він.

Водночас, Гройсман наголосив на необхідності не лише утворити коаліцію і уряд, але і визначити принципи, на базі яких буде утворена коаліція, як буде сформовано новий уряд, яка його програма буде затверджена на базі коаліційної угоди.

Відповідаючи на питання щодо начебто неприйнятних умов "Батьківщини" для її входження до коаліції, голова ВР зазначив, що переговорний процес між фракціями, які потенційно можуть утворити коаліцію, ще триває.

"Які б вимоги не були, вони мають бути реальними. На мій погляд, дуже важливо, щоб ми не були в перемовному процесі будь-яких політичних сил в якихось захмарних ілюзіях, які неможливо буде виконати. Поки що процес триває. Важко давати оцінку тим позиціям, які мають бути враховані", - сказав Гройсман.

Гройсман заявив, що вибір позафракційних депутатів, які увійшли в БПП, заслуговує поваги.

"Я сьогодні робив кілька оголошень щодо нардепів, які увійшли в БПП. Це їх вибір, який, напевно, заслуговує поваги. Оскільки люди, які є позафракційними (депутатами, – ред.), прийняли рішення увійти у фракцію для створення коаліції, я думаю, що це є абсолютно нормальним. Люди обирають депутатів парламенту не для того, щоб вони відсиджувалися і користувалися своїм мандатом для якихось інших речей. Депутат ВР з фракції... повинен брати на себе відповідальність і приймати рішення. Мені здається, в нашій країні сьогодні не вистачає людей, які б брали на себе відповідальність, приймають рішення, не популістські, а правильні", – сказав Гройсман.

Зазначимо, вчора, 31 березня, стало відомо, що нардепи Віктор Кривенко та Павло Кішкарь увійшли до складу фракції "Блоку Петра Порошенка" (БПП) у Верховній Раді України (ВРУ). Нардеп Ірина Суслова вступила в ряди фракції 30 березня.

Для того, щоб коаліція налічувала 226 депутатів, БПП залишилося знайти ще 4 позафракційних.

Як повідомлялося, в "БПП" розглядають варіант створення коаліції удвох з "Народним фронтом" із залученням позафракційних депутатів. Зокрема, як зазначив депутат від "БПП" Мустафа Найєм, "у двох фракціях "БПП" і "Народний фронт" є можливість створити коаліцію на двох. Але для цього потрібно залучити позафракційних депутатів. Мається на увазі не "регіоналів", не тих людей, які були причетні до минулої влади, а тих, хто свого часу вийшли з фракцій або були виключені. Ці депутати можуть бути залучені або через "БПП", або через "Народний фронт". І це – одна зі схем, за якою може бути створена коаліція".

Крім того, депутат від "БПП" Олексій Гончаренко заявив, що вже кілька позафракційних депутатів написали заяви про вступ до фракції "Блоку Петра Порошенка".

Нагадаємо, Лещенко заявляв, що в Адміністрації президента намагалися зібрати коаліцію, не вдаючись до послуг Юлії Тимошенко.

"Президент і керівництво АП провели низку зустрічей з позафракційними мажоритарниками, пропонуючи їм вступити до фракцій БПП і "Народний фронт" з тим, щоб довести чисельність цих двох фракцій до розміру, який складе 226 голосів", - розповів депутат. - Про те, чи вдалося вивести з гри Тимошенко, буде зрозуміло, якщо почнуть оголошувати про вступ до фракції БПП і НФ депутатів, які не входять до цих фракцій".

Нагадаємо, в лютому з коаліції "Європейська Україна" вийшли фракції " Самопоміч" і " Батьківщина". 24 березня коаліцію покинули "радикали". Раніше фракція БПП погрожувала виходом з коаліції в разі, якщо прем'єр-міністр Арсеній Яценюк не напише заяву про відставку.

Коаліція втрачає статус парламентської більшості, якщо депутатів в ній стає менше мінімально необхідної кількості в 226 депутатів.

29 березня біля Юлії Тимошенко була особиста зустріч в кабінеті голови парламенту Володимира Гройсмана, де вона озвучила нові вимоги очолюваної нею партії "Батьківщина". У вівторок вдень стало відомо, що фракція "Батьківщини" залишається в переговорному процесі щодо створення нової коаліції, але висуває умови.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 732 | Додав: adminA | Теги: відповідальні, Гройсман, коаліціада триває | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]