Чт, 2024-03-28, 13:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:22
Мінфін прогнозує зростання економіки в наступному році
Інші останні Економічні новини

Нинішній рік для української економіки буде найважчим, втім зростання слід очікувати вже наступного року. Такий прогноз озвучила у Вашингтоні під час дводенного візиту до США міністр фінансів України Наталія Яресько, передає Укрінформ.

"Я очікую, що нинішній рік буде дуже тяжким, але в наступному ми повернемося до економічного зростання", - зауважила глава мінфіну.

Вона поінформувала, що під час перебування в американській столиці провела зустрічі з представниками адміністрації США і Конгресу, під час яких подякувала Штатам за допомогу та закликала продовжити підтримку по трьох напрямах.

По-перше, за її словами, Україна потребуватиме більшої фінансової підтримки.

"Домовлятися про будь-які суми поки зарано, але очевидно, цю розмову треба починати зараз, і ми її розпочали. Ми дуже хочемо бачити американських інвесторів в Україні – більше і швидше", - зазначила міністр.

По-друге, наголосила вона, українцям "потрібне військове озброєння оборонного призначення, а також проведення навчань" для того, щоб покласти край нинішньому конфлікту.

По-третє, санкції проти Росії "мають підтримуватися та бути посилені в разі, якщо Мінські домовленості не будуть повністю виконані".

Водночас, найбільш важливою складовою успіху України Наталія Яресько назвала реалізацію ефективних реформ, "здатних повести країну вперед".

У цьому зв'язку український міністр зазначила, що в США відчувається дефіцит інформації про те, що Україна вже зробила в плані реформ. Вона сказала, що намагатиметься розповідати про це частіше, на регулярній основі.

Уряд України має впевненість, що зможе домовитися з кредиторами про реструктуризацію державного боргу в рамках міжнародного пакету фінансової допомоги, оскільки в цьому питанні присутній спільний інтерес сторін, зазначила Наталія Яресько.

"Я впевнена, що ми знайдемо спільну мову зі своїми кредиторами", - зазначила міністр.

Вона зауважила, що український уряді і кредитори мають спільний інтерес у тому, "щоб Україна була платоспроможною, а її борг у середній перспективі був стійким". При цьому міністр висловила сумнів, що будь-хто з кредиторів був би зацікавлений в чомусь іншому, включаючи Росію".

Вона зауважила, що пакет фінансової допомоги в сумі 40 млрд доларів поділяється умовно на три частини.

"Перша – це 17,5 доларів на чотири роки за програмою МВФ, друга – 7,5 млрд дол. будуть отримані на дво- та багатосторонній основі, включаючи 2 млрд від США в якості кредитних гарантій. Третя частина – 15,3 млрд дол. підлягає реструктуризації", - пояснила Наталія Яресько.

Позиція України щодо управління державним боргом полягає в тому, "що ми запрошуємо (до переговорів – ред.) всіх своїх суверенних кредиторів", зауважила міністр фінансів.

Нагадаємо, 11 березня ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки.

13 березня Україна почала переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу. Як сказала міністр фінансів Наталія Яресько, домовленість з кредиторами щодо реструктуризації може бути досягнута протягом 2 місяців. Мінфін має намір реструктуризувати євробонди Ощадбанку, Укрексімбанку, Укрзалізниці та Києва.

Як йдеться в звіті-меморандумі, оприлюдненому на сайті МВФ, Україна відчує найбільше навантаження за зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) у 2018 і 2023-2024 рр.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 883 | Додав: adminA | Теги: Мінфін прогнозує зростання економік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]