Сб, 2024-04-20, 10:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:44
Молодь України росте на корупції: платять і грошима, й тілом
Інші останні Економічні новини

В українських вишах поширені хабарництво, блат, цінні подарунки і сексуальні послуги. При цьому 43% студентів до проявів корупції ставляться лояльно, вважаючи її способом розв'язання проблем і невід'ємною частиною життя. Такі невтішні дані Україна представила на засіданні групи держав Ради Європи по боротьбі з корупцією (GRECO) в Страсбурзі, пише "КоммерсантЪ-Україна".

У дослідженні, зокрема, констатується, що в українських вищих навчальних закладах корупція є "системною і вкоріненою". Там застосовуються різні способи винагороди за корупційні послуги, а в корупційні схеми залучені мережі посередників.

Протягом останнього року, за даними звіту, про факти корупції у вишах відкрито заявили 19% респондентів, але стикалися з цим явищем 73% опитаних. Так, під час подання документів до закладу продаються і купуються фальшиві довідки пільговиків, а під час навчання поширені купівля та продаж позитивних оцінок на іспитах, заліках і при захисті курсових або дипломних робіт.

Хабарі, цінні подарунки та блат студенти та їхні батьки використовують, щоб отримати довідки, дипломи, рекомендації і місця в гуртожитках, а також задля вступу в аспірантуру, докторантуру та присвоєння наукових ступенів.

"Вищий навчальний заклад в обласному центрі з середньою чисельністю студентів 5 тис осіб може генерувати обіг корупційних коштів у розмірі близько 2 млн доларів на рік", - йдеться в документі. Прикметно, що самі студенти демонструють лояльність до фактів корупції: 32% з них вважають її "способом розв'язання проблем", 11% - "невід'ємною частиною життя".

Окрім іншого, 76% опитаних заявили, що їм відомі випадки, коли студентки або студенти як "винагороду" надавали сексуальні послуги. Утім, експерти запевняють, що таки факти вкрай рідкісні, оскільки будь-яка інформація миттєво стає надбанням громадськості і псує репутацію.

У Міністерстві освіти коментувати результати дослідження відмовилися, пославшись на відсутність профільних фахівців.

Документ підготовлено Харківським інститутом прикладних гуманітарних досліджень за даними правоохоронних органів, Державної служби статистики, соціологів, а також опитувань понад 2 тис студентів і викладачів вишів.

У квітні Міністерство юстиції оприлюднило звіт про рівень корупції в Україні. Документ міністерство склало вперше. Згідно зі звітом, українці найчастіше стикалися з корупцією у спілкуванні з міліціонерами, під час розгляду справ у судах, у сфері охорони здоров'я та освіти. Водночас дані Мін'юсту свідчать, що 83% населення України вважають факт давання хабара нормальним явищем.

Водночас Україна є однією з найбільш корумпованих країн Європи. Так, за показниками поширення корупції та хабарництва Україна посідає 24-те, передостаннє місце в Європі. Про високий рівень корупції в Україні та відсутність боротьби з нею кажуть і в ЄС та НАТО.

До речі, європейські студенти вважають проституцію цілком нормальним способом заробляння грошей. Дослідження, проведене групою берлінських науковців Studienkolleg zu Berlin засвідчило, що чимало європейських студентів, зокрема в Україні, Німеччині та Франції, підробляють проституцією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1040 | Додав: nowyny | Теги: корупція, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]