Пт, 2024-04-19, 01:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
Не хочеш втратити допомогу по безробіттю – підмітай вулиці - чеське ноу-хау
Інші останні Новини Європейського Союзу

Північночеське місто Хомутов одним з перших втілило у життя новий закон, і сьогодні в ньому двісті безробітних виконують ті чи інші завдання магістрату – від підмітання вулиць аж до утримання футбольного поля. Нещодавно ухвалений закон передбачає, що відмова надати такі послуги потягне за собою втрату субсидії.

«Готуємо й інші допоміжні місця для тих, хто втратив роботу, – ділиться планами з газетою Hospodsk Noviny староста п’ятдесятитисячного Хомутова Ян Мареш. – Асистенти вчителів, помічники в будинках опіки і в закладах для хворих...». З безоплатної робочої сили користаються й десятки інших як малих, так і великих міст. «Завдяки допомозі безробітних, – цитують старосту східночеського міста Карвіни Hospodsk Noviny, – ми не тільки ліквідували нелегальні звалища й дали лад «зеленому наряду» міста, а й заощадили сотні тисяч крон». У масштабі країни, зазначає газета, це – десятки мільйонів крон. Керівники міст погоджуються, що матеріальний ефект від застосування нового закону міг бути й більшим, якби під нього підпадали всі безробітні, а не лише ті, які отримують державну допомогу понад два місяці.

Допомога чи експлуатація?

Водночас закон має і своїх критиків. Найгостріше критикують його правозахисні організації і, зокрема, громадське об’єднання «Допоміжний комітет безробітних», який назвав закон антиконституційним ще в період його обговорення.

На думку речниці Комітету Яни Ріхтерової, яку вона висловила DW, те, що карвінський староста вважає «допомогою», є на ділі узаконеною експлуатацією. Яна Ріхтерова твердить, що ініціатива чеських законодавців зайшла в розбіжність з Декларацією прав людини, а крім того, і з десятками міжнародних угод, яких Чехія мусить дотримуватися.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1039 | Додав: adminA | Теги: Чеське ноу-хау, допомогу, безробіттю – підмітай вулиці! | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]