Пт, 2024-04-19, 07:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:34
Переговори щодо формування уряду у Греції провалилися
Інші останні Новини світу

Лідер лівих радикалів Греції у понеділок, 14 травня, відкинув запрошення президента на остаточний етап коаліційних переговорів, практично гарантувавши цим повторні парламентські вибори, які може виграти, передає ИТАР-ТАСС.

Політична обстановка у Греції в останній тиждень напружена після виборів, які не дали значної переваги жодній партії. У підсумку парламент ділять між собою противники та прихильники фінансової допомоги Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду, які не в змозі сформувати уряд.

Президент Карлос Папульяс повинен призначити нові вибори, якщо не зможе змусити парламент дійти компромісу. На наступний день після безплідних переговорів у неділю він запросив представників трьох найбільших партій у президентський особняк разом із невеликою групою лівих.

Проте лідер другої найбільшої партії - ліворадикальної групи SYRIZA - 37-річний Алексіс Ціпрас не братиме участі у цих зборах.

Виборці, які виступили проти міжнародної фінансової допомоги, голосували за кілька невеликих партій, але тепер згуртувалися навколо Ціпраса, який став сенсацією. Опитування свідчать, що він здобув би перше місце у випадку повторних виборів. Бонусом до цього призу йому дістануться додаткові 50 місць із 300 у парламенті.

Він незмінно відмовлявся створювати коаліційний уряд з консервативною та соціалістичною партіями, які управляли Грецією десятиліттями, але минулого тижня були покарані виборцями за їхню роль в узгодженні допомоги від ЄС, яка вимагає різкого скорочення зарплат і пенсій.

Ціпрас заявляє, що хоче залишити Грецію у єврозоні, але від міжнародної допомоги потрібно відмовитися. Європейські лідери кажуть, що тоді їм доведеться скасувати фінансування, що призведе країну до банкрутства та виходу з єврозони.

Після зустрічі з президентом та лідерами консервативної та соціалістичної партій Ціпрас сказав про їхню коаліційну пропозицію: "Вони не просять про договір, вони просять бути їхніми партнерами у злочині, а ми не будемо їхніми співучасниками".

Лідер соціалістів Евангелос Венізелос заявив, що попри все зберігає надію на досягнення угоди, але попередив, що час спливає.

"Незважаючи на безвихідну ситуацію на зустрічі із президентом, я зберігаю стриманий оптимізм, сподіваючись на те, що уряд буде сформовано", - сказав Венізелос, чия партія PASOK посіла на виборах принизливе третє місце, що стало лише відлунням її колишньої могутності. "Момент істини настав. Або ми формуємо уряд, або йдемо на вибори", - зазначив лідер соціалістів.

Лідер поміркованої лівої демократичної партії Фотіс Кувеліс візьме участь у сьогоднішніх переговорах. Він отримав достатньо місць, щоб забезпечити консерваторам та соціалістам більшість, але неодноразово заявляв, що не вступить в коаліцію без Ціпраса.

Поки прес-служба президента Греції ніяк не прокоментувала підсумків переговорів. Проте місцеве телебачення з посиланням на інформацію з президентського палацу повідомило, що зусилля глави держави сьогодні будуть продовжені.

10 травня лідер лівих радикалів відмовився від спроби сформувати коаліційний уряд у Греції.

Нагадаємо, президент Греції Папульяс видав указ про розпуск парламенту 12 квітня.

У неділю, 6 травня, громадяни Греції проголосували на дочасних виборах до парламенту. У голосуванні брали участь 32 партії, партійні блоки та групи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1081 | Додав: adminA | Теги: формування уряду, Греції провалилися переговори | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]