Чт, 2024-03-28, 13:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:23
Подробиці окупації Криму розкрив російський адмірал
Інші останні Новини України

Російський адмірал у відставці Ігор Касатонов, який обіймав посаду командувача Чорноморського флоту РФ в 1991-1992 роках, розповів подробиці спланованої військової кампанії з окупації українського Криму.

"Можна сказати, що ЧФ підготував плацдарм, офіцери знали, що діється навколо, де розташовані українські частини, сценарії розвитку подій пророблялися на мапах. Тобто, Чорноморський флот зі своїми завданнями впорався – були доставлені "ввічливі люди", з 27 на 28 лютого було взято Верховну раду Криму", - заявив офіцер в інтерв'ю російському інформагентству "Новости".

"Ввічливі люди" - це армійський спецназ", - уточнив Касатонов.

Адмірал також розповів про хід операції з блокування українських частин: "Я можу процитувати генерал-полковника Волкова - "було проведено блискуче зосередження засобів і сил спеціального призначення в Криму із застосуванням маскувальних заходів, несподіваних для українців, а також широкий набір заходів по завчасній дезінформації супротивника".

"У Криму розвідка НАТО прогавила все, що можна і не можна. Причини криються в режимі суворого радіомовчання в період зосередження угруповання, а також у вмілому використанні севастопольської бази, транспортних бойових засобів, які доставляли збройні сили в Крим", - зазначив Касатонов.

Кораблі йшли з Новоросійська, і війська доставлялися по повітрю, зазначив він: "Можна було очікувати все що завгодно, Крим був наповнений військами України. Вони ж нікуди не пішли, просто здалися. У деяких з них залишалася зброя, але без боєприпасів, бо це було першим, що забирали "ввічливі люди".

"Дещо (українці - ред.), звичайно, знали. Мені розповідали, що українці отримували інформацію про те, що в лютому на Качі була заявлена посадка трьох вертольотів, а сіли шість, на Гвардійському замовлена посадка одного Іл-76, а сіли три, 500 осіб. Це були диверсійні підрозділи, націлювачі, провідники, які діяли разом з угрупованням флоту. Звісно, і морська піхота теж отримала бойові накази", - сказав Касатонов.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи існує в даний час небезпека в Криму, він заявив, що російську сторону турбує північний захід Криму: "Там немає нікого, смуга безлюдна. Ми туди зараз, правда, поставили станцію спостереження. Це небезпечна зона. Відбувається посилення українського угруповання на протилежному березі в районі Очакова. На швидкохідних катерах за 45 хвилин можна подолати цю відстань між двома берегами".

Як заявив Касатонов, зараз у Криму стоять новітні російські зенітні системи типу С-300: "Українські С-300 - це застарілі комплекси, вони всі були виведені з ладу. Зараз стоять новітні російські зенітні системи типу С-300. З нашою обслугою. Український мотлох залишився на Бельбеку, ми готові були їм передати, так само як і кораблі, але коли почалися бойові дії на південному сході України, ми повністю призупинили процес передачі військової техніки".

"Віддавати ми її будемо, але не завтра, не післязавтра і не через тиждень. Поки характер поведінки Києва не зміниться. Справа не тільки в кораблях, а у величезній масі застарілого озброєння, ще радянського", - додав адмірал.

"(У Новоросійську - ред.) базуватимуться підводні човни, буде система охорони та оборони, бригада охорони водного району, окремі сухопутні частини, тилова система. У Балаклаві не буде нічого", - заявив Касатонов.

На запитання, чи планується до базування в Севастополі "Містраль", він зазначив, що питання базування корабля типу "Містраль" у Севастополі опрацьовувалося: "Ми готувалися до цього. Перший повинен був йти до Владивостока, другий – в Севастополь. Готувалися і там, і там. У нього велика углибка. Займалися, наприклад, зміцненням пірсу і поглибленням дна в бухті Курячій".

"Такі кораблі (вертольотоносець типу "Містраль" - ред.) в такі терміни ми будувати зараз не можемо. Все це пішло. Скупий платить двічі, а невмілий тричі. Кому потрібен корабель, який будується 6-7 років. Адже фрегат "Адмірал Горшков" не можемо досі здати, а закладений він був у 2006 році, тобто дев'ять років тому. Фрегат "Адмірал Касатонов" (цей фрегат проекту 22350 названий на честь батька Ігоря Касатонова - адмірала Володимира Касатонова, - Ред.) спустили через 60 місяців, тобто через п'ять років. У радянські часи кораблі такої водотоннажності, наприклад 61-го проекту в Миколаєві, спускали через 12-14 місяців", - заявив він.

Як повідомлялося, телеканал "Росія" до роковин окупації Криму РФ готує прем'єру нового документального фільму "Крим. Шлях на Батьківщину". Пізніше у вільному доступі з'явився трейлер до фільму, що складається переважно з інтерв'ю президента Російської Федерації Володимира Путіна, який розповідає про ці події і свою причетність до них.

"Я всім моїм колегам... сказав, що ситуація розгорнулася таким чином в Україні, що ми змушені розпочати роботу з повернення Криму до складу Росії... І поставив певні завдання, сказав, що і як ми повинні робити", - розповів Путін в інтерв'ю.

Довідка: Російська анексія Криму

З 27 лютого 2014 року російські озброєні військові без розпізнавальних знаків почали блокувати і захоплювати військові, прикордонні й державні об'єкти в Криму.

16 березня в АР Крим і в Севастополі відбувся "референдум", ініційований нелегітимною проросійською владою. На ньому були винесені такі питання: 1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?".

За результатами підрахунку голосів на "референдумі" 96,77% кримчан проголосували за приєднання Криму до Російської Федерації.

Оскільки Конституцією України не передбачено проведення місцевих референдумів та з урахуванням того факту, що референдум в Криму став можливим тільки через вторгнення російських військ, світова громадськість, за винятком Росії, вважає його нелегітимним.

17 березня нелегітимна Верховна Рада Криму проголосила півострів "незалежною суверенною державою - Республікою Крим".

Також парламент Криму змінив назву на "Державна Рада Республіки Крим", встановив кордони республіки, перейшов на російські рублі, московський час і націоналізував українські державні порти та підприємства.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ "Про визнання Республіки Крим", відповідно до якого вона визнана незалежною державою.

18 березня Путін та нелегітимна сепаратистська влада Криму підписали договір про приєднання півострова до Росії. Міжнародна спільнота відмовилася визнавати анексію Криму та псевдореферендум в автономії.

Тільки 17 квітня президент РФ визнав участь російських військових у захопленні і відокремленні Криму.

19 грудня 2014 року Путін подякував Збройним Силам РФ за "чітку" кримську кампанію.

Довідка: адмірал Ігор Касатонов

Ігор Володимирович Касатонов (10 лютого 1939 р., Владивосток, РФ) – російський воєначальник, командувач Чорноморським флотом ВМФ Росії (1991-1992), перший заступник Головнокомандувача ВМФ (1992-1999), адмірал. З 1999 року – в запасі.

Свого часу через жорстку позицію Касатонова Чорноморський флот колишнього СРСР дістався Росії. "Моряки виконали мій наказ: "Українську присягу не приймати!", - згадував потім адмірал. І тільки через рік після цього Борис Єльцин почав переговори з Леонідом Кравчуком про розподіл флоту. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 901 | Додав: adminA | Теги: окупації Криму, російський адмірал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]