Чт, 2024-04-25, 21:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:15
Покращення життя вже сьогодні: українські міністри шалено розбагатіли
Інші останні Кримінальні новини

За два роки сумарні статки членів уряду зросли вчетверо. Серед вищих чиновників залишилися лише дві людини, які не дотягують до звання доларового мільйонера. Робота у владі йде на користь будь-якому українцеві. Принаймні його гаманцю. Це підтвердив "Корреспондент", проаналізувавши офіційні декларації за 2011 рік високопоставлених чиновників - глави держави, членів уряду і керівництва Адміністрації президента.

Для цього оцінили не тільки їхні особисті та сімейні заощадження, а й розрахували приблизну вартість належних можновладцям і членам їхніх сімей квартир, будинків, земельних ділянок та транспортних засобів.

Виявилося, що всі члени уряду і топ-менеджменту Банкової - мільйонери. Двоє з них - міністр культури Михайло Кулиняк та міністр оборони Дмитро Саламатін - поки що заробили титули лише гривневих мільйонерів.

Кожен з решти членів Кабміну і АП розбагатів як мінімум на 1 мільйон доларів. Особисті статки найбіднішого члена уряду, Кулиняка, становлять майже 2,5 мільйона гривень. А найбагатший його колега - Валерій Хорошковський, перший віце-прем'єр, - є володарем майна та інших активів майже на 1 млрд грн. Він, як і інші три члени Кабміну - віце-прем'єр Борис Колесніков (загальна вартість власності - 489,6 млн грн), міністр економіки Петро Порошенко (321,5 млн грн) і ще один віце-прем'єр, Сергій Тігіпко (72,6 млн грн), - очікувано стали лідерами рейтингу, адже всі ці чиновники, крім іншого, є й великими бізнесменами.

Ще один підсумок розрахунків: все ті чиновники уряду, які працюють в ньому з самого початку, тобто з 2010 року, істотно наростили особисті статки. Безумовним лідером став Колесніков. Два успішних роки збільшили його статки на 242%.

Друге місце за темпами зростання посів прем'єр Микола Азаров, який за два роки розбагатів до 14,3 млн грн, тобто наростив 116%. Сумарний особистий статок членів Кабміну-2012 у порівнянні з представниками Кабміну-2010 зріс на 300% і перевищив 2 млрд грн. Сталося це не тільки завдяки швидкому нарощуванню фінансових м'язів чиновників, які працюють в уряді з 2010 року, а й завдяки приходу в нього великих бізнесменів, чиї статки різко збільшили цифру сумарного статку.

Всі ці успіхи тьмяніють на тлі Сергія Льовочкіна, глави АП. Якщо в 2010 році журнал оцінив його власність приблизно в 20 млн грн, то тепер його результат - 142,5 млн грн, підсумковий приріст - 669%. Його шеф, Віктор Янукович, теж наростив фінансові м'язи, але не аж так разюче: за підсумками 2009 року його особисте майно видання оцінило в 20 млн грн. А тепер уже в 57,6 млн грн (приріст - 184%).

Такий стрибок у Януковича стався завдяки тому, що у нього особисто і його дружини з'явилися нові земельні ділянки. Крім того, значний дохід президенту приніс його письменницький талант - за минулий рік він заробив 16,4 млн грн авторської винагороди за написання книги.

Політолог вважає, що попередній уряд був бідніший

Те, що доходи українських урядовців усього за два роки збільшилися вчетверо - це лише вершина айсберга, бо ніхто насправді не знає, скільки неофіційних доходів вони мають. Про це в коментарі Gazeta.ua розказав політолог Олександр Палій.

"Такі дослідження, звісно, можна брати до уваги, але треба ж розуміти, що тут подані лише офіційні декларації доходів. А от те, що там записано на дружину, знайомих і так далі, це, звісно, не афішується. Я думаю, що там все набагато більше, ніж нам здається", - каже експерт.

"В Україні є бюджет, а є тіньовий бюджет. Є обсяг нафти, який продається в Україні, а є тіньовий обсяг нафти. Є дві різні економіки, і так само те, що декларують наші шановні чиновники, і те, що вони реально мають, — це не те, щоб дві різні планети, але дуже різні суми. Звісно, якась кореляція між деклараціями і реальністю є, але це далеко не все, я впевнений. Так само, як у Муаммара Каддафі - у якого всі гроші знаходились у закордонних банках і по різних місцях у Лівії, так само і у наших чиновників", - розповідає Палій.

І хоча корупція в Україні була і процвітала завжди, попередні уряди все ж були бідніші.

"Корупція толерувалася у нас і за "помаранчевих", але очевидно, що попередні уряди були бідніші. Зараз же офіційно - влада великого капіталу, насамперед Донецького регіону, і пов'язаного з родиною президента. Збудована така піраміда: спочатку донецька промислова група, а родина президента на самому вершечку", - підсумував експерт.

Раніше стало відомо, що офіційно прем'єр-міністр Микола Азаров з дружиною та сином і ще кількома людьми володіють дачним кооперативом у Криму. Крім того, Азаров-молодший - один із засновників компанії, яка торгує пальним. У нього також є і офіційна посада - він є головою ради директорів компанії "Група Розвиток", структура власності якої прихована від державних реєстраторів.

Найбагатшою дружиною політика стала таємнича Олена Хорошковська

Українських політиків і чиновників утримують дружини і діти – нікому не відомі, але надзвичайно успішні бізнесмени. Саме таке враження створюється при детальному дослідженні декларацій про доходи за 2011 рік керівників ключових відомств і міністерств, а також фінансових звітів народних депутатів, пише "Фокус".

Представники влади, які за законом не мають права займатися бізнесом, передають свої активи дружинам.

Видання вирішило дослідити фінансову звітність членів родин чиновників і нардепів, на яких можновладці переписують свої компанії.

За підрахунками "Фокуса", третина учасників рейтингу небідних родичів володіє бізнесом номінально і не бере участь в оперативному управлінні. Більш того, ці люди непублічні – дехто зі співробітників їхніх компаній ніколи їх не бачив.

Перше місце у списку своїй родині забезпечила Олена Хорошковська.

За минулий рік доходи дружини першого віце-прем'єра сягнули майже 50 млн грн. Видання зазначає, що Олена – одна з найбільш таємничих осіб країни. Вона рідко з'являється на людях і не контактує з журналістами, що парадоксально з огляду на те, що Хорошковська обіймає посаду директора найбільшої в Україні медіагрупи U.A. Inter Media Group Limited, якій, зокрема, належить телеканал "Інтер". Чотири роки тому вона змінила на цій посаді чоловіка Валерія Хорошковського, який зараз будує кар'єру на держслужбі.

Друге місце рейтингу – в дружини голови Державної податкової служби Олександра Клименка. Маючи дохід у 700 тис грн, головний податківець записав на дружину Олену більш як 21 млн грн.

На третьому місці – дружина голови Нацбанку Сергія Арбузова з доходом 9 млн гривень. Згідно з декларацією, Ірина Арбузова за минулий рік заробила вчетверо більше за чоловіка. Видання зазначає, що в самого Арбузова при цьому найбільший серед чиновників оклад – 140 тис грн на місяць.

Далі у першій десятці: Жанна Клюєва, заступник гендиректора корпорації "Укрпідшипник" і дружина глави РНБО Андрія Клюєва; дохід сім'ї становить 8,137 млн грн; Наталія Кузьміна, дружина першого заступника глави ГПУ Рената Кузьміна, дохід сім'ї дорівняє 6,074 млн грн.

Алла Добкіна, співвласниця харківської телекомпанії "7 канал" і дружина голови Харківської ОДА Михайла Добкіна, дохід сім'ї становить 5,046 млн грн.; Світлана Колесникова, домогосподарка, дружина віце-прем'єр-міністра - міністра інфраструктури Бориса Колесникова, дохід сім'ї сягає 3,576 млн грн; Олена Пеклушенко, дружина губернатора Запорізької області Олександра Пеклушенко, дохід сім'ї становить 2,413 млн грн.

Лілія Близнюк, дружина міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка, дохід сім'ї дорівнює 1,758 млн грн; Лілія Ахметова, дружина народного депутата від Партії регіонів Ріната Ахметова, дохід сім'ї - 1,472 млн грн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 1209 | Додав: adminA | Теги: українські міністри шалено розбагат, покращення життя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]