Пт, 2024-04-26, 12:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:15
Порошенко продовжив перемир'я до 30 червня
Інші останні Новини України

Президент України Петро Порошенко ухвалив рішення продовжити припинення вогню на 72 години. Так, режим незастосування сили продовжено до 22.00 30 червня.

Про це повідомили в прес-службі голови держави.

"На виконання Висновків Європейської Ради, які були ухвалені на рівні голів держав та урядів 28-ми країн членів Європейського Союзу за участі президента України, очікується, що до понеділка 30 червня будуть зроблені наступні кроки:

розпочато практичну імплементацію мирного плану президента України;

забезпечено моніторинг режиму припинення вогню під наглядом місії ОБСЄ та ефективного контролю за ділянкою українсько-російського кордону на території дії АТО;

передано під контроль Державної прикордонної служби України пуктів перетину кордону (Ізварино, Должанський, Червонопартизанськ) та відновлено їх діяльність;

звільнено усіх заручників, в тому числі спостерігачів ОБСЄ", - йдеться у повідомленні пресс-служби президента.

Так, президент України Порошенко провів нараду з силовиками та на підставі рішення Ради Національної безпеки та оборони №548/2014 продовжив режим незастосування сили до 22.00 понеділка 30 червня.

За наслідками наради Україна очікує, що за час припинення застосування сили відбудеться:

закриття пунктів вербування найманців на території Російської Федерації;

припинення пересування незаконних збройних формувань на території Донецької та Луганської областей.

Побудова укріплень чи споруд, що заважатимуть мирному життю мешканців Донбасу, буде вважатися порушенням режиму припинення вогню.

У разі недотримання умов режиму незастосування сили, Україна залишає за собою право дострокового припинення цього режиму в зонах, де режим припинення вогню не буде виконуватися.

Як уточнили у прес-службі голови держави, механізм реалізації цього рішення був обговорений на нараді за участі голови Верховної Ради О. Турчинова, голови Служби Безпеки В. Наливайченка, виконувача обов'язків Міністра оборони М. Коваля, Міністра внутрішніх справ А. Авакова, голови Державної прикордонної служби М. Литвина, командувача Національної гвардії С. Полторака.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко має ухвалити ввечері 27 червня рішення і можливості продовження одностороннього рішення про припинення вогню з боку сил АТО.

"Це рішення я ухвалю після повернення в Україну, після проведення необхідних консультацій з міністром оборони, з командувачем Національної гвардії, міністром внутрішніх справ, начальником Генерального штабу, іншими членами Ради національно безпеки і оборони. Але, безумовно, це рішення буде ухвалено сьогодні", - заявив Порошенко на прес-конференції в Брюсселі в п'ятницю.

Водночас AFP з Брюсселя з посиланням на дипломатичні джерела повідомляє, що Україна продовжить припинення вогню на Сході на 72 години. Зазначимо, раніше Євросоюз офіційно заявив, що дає Росії 72 години для деескалації конфлікту на сході України.

Нагадаємо, 20 червня президент Петро Порошенко віддав наказ про припинення бойових дій на сході України. Перемир'я в зоні АТО почалося о 22.00 20 червня і триватиме до 22.00 27 червня.

23 червня у Донецькій обласній державній адміністрації відбулися консультації між представниками України, ОБСЄ, самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік" та Російської Федерації. Сепаратисти погодилися на відповідне припинення вогню до часу, зазначеного президентом України, - 27 червня.

25 червня бойовики, всупереч власним обіцянкам дотримуватися режиму припинення вогню, збили гелікоптер Збройних Сил України і спричинили смерть дев’яти людей. Крім того, внаслідок мінометного обстрілу бойовиками сил антитерористичної операції (АТО) на Донбасі загинули двоє, поранено ще трьох вояків.

Після чого Порошенко віддав наказ керівникам силових структур без вагань відкривати вогонь у відповідь на атаки терористів, спрямовані проти українських силовиків, і не виключив дострокового скасування перемир'я.

Сьогодні, 27 червня, у Донецьку відбулися консультації між керівництвом так званої "ДНР", представниками самопроголошеної "Луганської народної республіки", послом Росії в Україні Михайлом Зурабовим, Віктором Медведчуком, місією ОБСЄ, а також Леонідом Кучмою, який представляє Київ.

Керівництво самопроголошеної "Донецької народної республіки" висловило готовність приєднатися до подовження режиму припинення вогню.

За час реалізації мирного плану, оголошеного президентом України, від дій самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" загинули щонайменше 20 українських силовиків, заявив голова МВС Арсен Аваков.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 838 | Додав: adminA | Теги: Порошенко продовжив перемир'я до 30 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]