Пт, 2024-03-29, 15:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:00
Потрапила під цензуру інсталяція з "антипутінськими" гаслами у Київському музеї російського мистецтва
Інші останні Культурні новини

У Київському музеї російського мистецтва відцензурували інсталяцію з антипутінськими гаслами.

Таке рішення прийняв директор музею Юрій Вакуленко, про що повідомив у коментарі "Телекритиці".

Було демонтовано інсталяцію російських художників Лусіне Джанян і Олексія Кнедляковського, створену за мотивами мітингів проти інавгурації Володимира Путіна.

Як написала у своєму блозі Джанян, після того, як інсталяцію було змонтовано, художники залишили залу, і через дві години, прямо перед початком прес-конференції, виявили, що частину чоловічків з антипутінськими плакатами вилучено. При цьому всі плакати, за її словами, - це народна творчість.

"Було вилучено 16 об'єктів, ключових розтяжок і просто одиночних плакатів. Це було зроблено без нашого відома, нас навіть не поставили перед фактом. Зробили це непомітно, з розрахунком, що ми не помітимо відсутності 16 елементів з 500 інших", - пише Джанян.

Вона стверджує, що "Вакуленко, директор Російського музею в Києві, взяв на себе весь удар і особисто, у приватній бесіді, вибачився переді мною".

"Він визнав, що він - цензура. Він навіть сказав, щоб я "не ображалася". Чесне слово, як з дитиною. Але найжахливіше, він сказав, що як представник музею більше не допустить подібного, і що Кулик його неправильно зрозумів, і що надалі він буде проводити цензурний етап до запрошення певного художника в проект. Щоб не провокувати подібного, що сталося", - повідомила художник.

Сам Вакуленко заперечив, що він приймав рішення вилучити частину об'єктів з інсталяції.

На запитання, хто прийняв таке рішення, він відповів: "Думаю, що куратор. Зі свого боку можу сказати, що я вважаю, що там, де є політичний смисл, це не є мистецтво як таке. Я висловив свою думку художнику в обличчя. Те, що актуально для Росії, для нас просто політичні гасла. До чого тут мистецтво?".

Водночас він додав, що 17 травня прийняв рішення демонтувати інсталяцію повністю.

"Політичні гасла не повинні бути доступними на державному майданчику, тим паче пов'язані із сусідньою державою. Ось якби все це відбувалося в приватній галереї, тоді в цьому немає нічого особливого", - заявив він.

Тим часом один з кураторів виставки Костянтин Дорошенко повідомив, що саме Вакуленко вимагав у день відкриття експозиції вилучення частини робіт з інсталяції, оскільки вони містили ненормативну лексику.

"У день відкриття нашої експозиції пан Вакуленко зателефонував мені як куратору виставки і Тетяні Мироновій як галеристу з категоричною вимогою прибрати частину робіт з інсталяції, оскільки ці роботи містили нецензурні вислови та оскільки це музейна територія", - розповів він.

Нагадаємо, що ректор "Могилянки" закрив скандальну виставку "Українське тіло", назвавши її "лайном".

А, наприклад, на білоруському радіо заборонили транслювати пісню Віктора Цоя "Перемен!".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1055 | Додав: adminA | Теги: Київському музеї, антипутінськими гаслами, цензуру інсталяція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]