Сб, 2024-04-20, 00:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:49
Повернувся до України потяг "Шовкового шляху"
Інші останні Економічні новини

Перший експериментальний вантажний потяг, який було запущено 15 січня 2016 року по так званому "Новому Шовковому шляху", 17 квітня повернувся до України.

Як повідомили в прес-службі ПАТ "Укрзалізниця", 7 квітня поїзд із порожніми контейнерами був відправлений зі станції Достик (Казахстан) і очікувався до прибуття в Чорноморськ (раніше - Іллічівськ) 19 квітня, передає "Інтерфакс-Україна".

В "Укрзалізниці" зазначають, що регулярність курсування контейнерного поїзда визначається попитом ринку на таку послугу. Наразі вивчається потенційний вантажопотік, який може бути переорієнтований на транспортування в складі контейнерного поїзда, розглядається питання створення регулярного сервісу.

"Потужності учасників проекту дозволяють безперешкодно здійснювати відправку контейнерного потяга, який буде перевозити 1 тис тонн вантажів щотижня в кожному напрямку", - додали в "Укрзалізниці".

Перевезеннями зацікавилися вітчизняні виробники картону, керамічної плитки, металоконструкцій, електродів, меблів, кондитерських виробів, м'ясо-молочної продукції, цукру, виробів із глини й сталі та ін. Однак компанії вже мають усталену логістику транспортування товарів до Китаю, так само як і китайські виробники - продукції в Україну.

"Перегляд логістичних схем і узгодження їх з партнером вимагає певного часу на узгодження. Крім того, зрозуміле побоювання товаровиробників зі зміни існуючих схем транспортування вантажів у складний для економіки країни час. Але, незважаючи на такі перешкоди, є впевненість у результативності розпочатої роботи щодо реалізації проекту", - повідомили в прес-службі.

На сьогодні "Укрзалізниця" розробила графік руху такого контейнерного поїзда територією України. Середня швидкість його курсування, встановлена графіком по маршруту західні прикордонні станції України - станція Чорноморськ-Поромна становить близько 1,150 тис км на добу. Крім призначення потяга в Європу, "Укрзалізниця" планує використання можливостей потяга для перевезень українськими відправниками та одержувачами.

Як повідомлялося, урочисте відправлення вантажного потягу з України до Китаю за маршрутом Великого Шовкового шляху в обхід Росії через Грузію та Азербайджан відбулося 15 січня. Потяг прибув на китайський кордон 31 січня. Обхідний маршрут був розроблений у відповідь на дії Російської Федерації, яка заборонила з 4 січня транзит українських товарів через російську територію в рамках загальної політики захисту російського ринку, прийнятої Кремлем у відповідь на набрання Угодою про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС чиності. Угода про ЗВТ набула чинності 1 січня 2016 року.

"Укрзалізниця" наголошувала, що перед запуском потягу країни - учасниці цього проекту (Україна, Грузія, Азербайджан, Казахстан і Китай узгодили наскрізний залізничний тариф на перевезення за цим маршрутом.

18 лютого керівництво "Укрзалізниці" повідомляло, що експериментальний вантажний потяг повернеться на територію України 15-17 березня, однак наприкінці березня ЗМІ повідомили, що потяг застряв у Китаї через відсутність замовлень відправників. "Укрзалізниця" офіційно цю інформацію не коментувала.

Пізніше директор з вантажних перевезень і логістики "Укрзалізниці" Іван Федорко констатував, що стабільне курсування вантажного поїзда по Новому Шовковому шляху вимагає членства України в Транскаспійський міжнародному транспортному маршруті, відпрацювання єдиного наскрізного тарифу.

"Поїзд був демонстраційним. Його відправили для опрацювання всіх ниток графіка повідомленням через Україну, Чорне море, Грузію, Азербайджан, Каспійське море і Казахстан. Поїзд прибув туди за 16 днів. Далі він вистояв і вже прийнято рішення, що наш представник поїде туди і пізніше поїзд поїде назад як демонстраційний рейс, щоб ми чітко розуміли наявність проблем і повністю визначили час, яке повинні гарантувати вантажовідправників та вантажоодержувачів в Україні та за кордоном ", - говорив він.

Тим часом днями новопризначений міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що перший експериментальний запуск поїзда за вказаним маршрутом був вдалий з політичної точки зору, але не зовсім правильно було організовано з технічного боку.

У той же час в цілому міністр вважає, що з зазначеним проектом Україна "потрапила в десятку". Записує в список багато країн - Польщі, Словаччини, Угорщини, Австрії, Китаю, Казахстану, Ірану, готових спільно з "Укрзалізницею" розвивати напрямок контейнерного сполучення та інших видів вантажів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 760 | Додав: adminA | Теги: україна, потяг Шовкового шляху, повернення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]