Пт, 2024-04-26, 09:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:31
Про тарифи на газ, ринок землі та співробітництво з МВФ розповів Гройсман
Інші останні Економічні новини

Українська влада взяла на себе зобов`язання підвищити тарифи на газ, і їх треба виконати. Про це заявив прем`єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі "24 каналу" увечері 20 квітня, передає Урядовий портал.

"Є зобов`язання, які підписані українською стороною про те, що тарифи на газ будуть 100% відповідати вартості. Іншого шляху просто немає", – сказав глава уряду.

"Низькі чи економічно не обґрунтовані тарифи – це поле для жорсткої корупції. Це десятки-сотні мільярдів, які заробили різні люди на цих справах. Коли газ для однієї категорії коштує 3 тисячі, а для іншої – 7, то я вас хочу запевнити, що списують по 3 тисячі для населення, а продають нелегально по 7. Заробляють колосальні мільярди", – додав прем`єр.

За його словами, уряд, зокрема міністр соціальної політики України Андрій Рева, працює над пошуком рішення, що дозволить мінімізувати негативні впливи прийняття такого рішення для громадян.

"Інша справа, як правильно побудувати умови соціальної справедливості, щоб для тих, хто має невеликий заробіток, навіть підвищення ціни до економічного обґрунтованої не мало важких наслідків. От це сьогодні дуже важливо", – зазначив прем`єр-міністр.

Він запевнив, що Кабінет міністрів знайде "компенсаторні речі", які могли би врегулювати це питання.

Разом з тим глава уряду наголосив, що план взаємодії з Міжнародним валютним фондом – це план реформ, що дозволять змінити систему у країні, забезпечити економічне зростання, яке буде конвертоване у реальні стандарти життя українців.

Як повідомлялося, Гройсман раніше запевнив, що Кабмін має намір вирішити питання тарифоутворення на газ максимально прозоро. Разом з тим прем’єр підкреслив, що не терпітиме зловживань у ціноутворенні.

Встановлення обґрунтованих тарифів і цін на енергоносії дозволить уникнути популізму та корупції в енергосфері, - Гройсман

Встановлення обґрунтованих тарифів і цін на енергоносії, особливо на газ, дозволить викорінити корупцію в енергетичній сфері, сказав Гройсман.

"Є зобов`язання української сторони про те, що тарифи повинні 100% відповідати вартості енергоносіїв. Іншого вибору немає. Необґрунтовані тарифи - це поле для популізму і корупції. Коли газ для однієї категорії коштує 3 тис. (3 тис. грн за тисячу кубометрів – ред.), а для іншої 7 тис., то повірте, його "списують" по три, а заробляють при цьому сім тисяч. Але коли буде одна, обґрунтована ціна, то нікуди буде тікати, - сказав Гройсман. - Інша річ, як побудувати умови соціальної справедливості - для тих, хто має недостатній заробіток".

Разом з тим Гройсман підкреслив, що виступає за прозорість у формуванні тарифів і не допустить зловживань у ціноутворенні.

Раніше глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик зазначив, що його відомство має намір спільно з Нацкомісією з регулювання сфери комунальних послуг (НКРЕКП), а також представниками Міжнародного валютного фонду і громадських організацій провести аналіз прозорості формування тарифів в Україні.

Питання формування тарифів є одним з найдискусійніших. Підвищення тарифів на комунальні послуги в Україні до ринкового рівня є одним із пунктів програми реформ, затвердженої ключовим кредитором України Міжнародним валютним фондом. Підвищення проходить поетапно з одночасною реалізацією програми надання субсидій для найбільш вразливих у фінансовому плані верств населення.

Гройсман припускає продовження мораторію на продаж землі після 1 січня 2017 року

Мораторій на продаж землі може бути продовжений після 1 січня 2017 року, оскільки це "чутливе" для України питання і воно не може бути вирішене в стислі терміни, сказав прем`єр-міністр.

"Моя позиція чітка. Я голосував за продовження мораторію. Не хотів би, щоб ринок землі став історією, коли людей обдурять. Я вважаю, що треба почекати", - сказав глава уряду.

Він зазначив, що зараз в Україні є багато розпайованої землі, тобто землі людей, які були господарями землі, але померли.

"І такої землі багато", - зазначив Гройсман, додавши, що в цьому сегменті необхідно також навести порядок.

"Моя думка, що всією землею повинні розпоряджатися громади - це теж децентралізація. А вся земля надаватиметься лише через прозорі аукціони. Це принципово важливо", - сказав Гройсман.

Як повідомлялося, у листопаді 2015 року Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2017 року. Запровадження повноцінного ринку землі є одним із зобов`язань України перед Міжнародним валютним фондом. Крім того, на необхідності розробки законодавства для запуску і функціонування ринку землі не раз наполягав президент України Петро Порошенко.

Разом з тим, Україна досі не має необхідної законодавчої бази для повноцінного функціонування ринку землі, а також сформованого кадастру земель.

Наприкінці лютого на той момент прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував продати на відкритому аукціоні 1 млн га державної землі, що перебуває в тіньовому або корумпованому обороті. Всього в Україні налічується близько 10 млн га державних земель.

Експерти розділилися в думках з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до збезземелення селян і скуповування землі закордонними компаніями.

Гройсман: Україні потрібна програма МВФ

План реформ, схвалений ключовим кредитором України - Міжнародним валютним фондом, є першочерговою необхідністю для України, сказав Володимир Гройсман.

"Реформи МВФ потрібні не МВФ, а Україні. Вони пропонують змінити систему, щоб потім система привела до економічного зростання", - зазначив глава уряду.

Раніше Гройсман пообіцяв, що Україна виконає всі зобов`язання, взяті перед міжнародними фінансовими організаціями та кредиторами, в першу чергу перед Міжнародним валютним фондом. Він уточнював, що план взаємодії з МВФ - це не "план МВФ", це "український план", який потрібно виконати.

МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки в березні 2015 року. Перший транш за новою програмою в обсязі 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня, другий - на 1,7 млрд дол. – 4 серпня 2015 року.

Нині триває другий перегляд програми співробітництва. Україна і МВФ обговорюють широкий спектр питань у рамках другого перегляду, який включає різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації. Результатом перегляду має стати схвалений меморандум між українською владою і Радою директорів МВФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 777 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, газ, ринок земл, тарифи, МВФ, співробітництво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]