Пт, 2024-03-29, 15:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:40
Рада подумає над імунітетом пізніше. Опозиція вже бачить загрозу
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада України може розглянути законопроект про скасування депутатської недоторканності в липні поточного року.

На засіданні погоджувальної ради в понеділок лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко порушив тему розгляду законопроекту про скасування депутатської недоторканності.

При цьому депутат зазначив, що законопроект, який пропонується провладною більшістю, передбачає "не скасування депутатської недоторканності, а обмеження депутатської недоторканності".

За словами Мартиненка, в цьому законопроекті не передбачається скасування недоторканності ні президента, ні суддів і, крім того, порушується процедура голосування, передає "Інтерфакс-Україна".

Лідер фракції "НУ-НС" підкреслив, що опозиційні фракції збирають 150 підписів під своїм законопроектом про скасування недоторканності не тільки депутатів, а й президента та суддів.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Литвин підкреслив, що комітет з питань правової політики розробив відповідний проект постанови, що стосується графіка розгляду даного законопроекту, однак парламент не встиг розглянути цей законопроект на минулому пленарному тижні.

Литвин повідомив, що в проект постанови пропонується встановити наступні дати на розгляд цього питання: внесення пропозицій і поправок до законопроекту до 7 червня.

При цьому Литвин уточнив, що до кожної пропозиції і поправки має бути зібрано 150 підписів народних депутатів. Далі профільний комітет до 22 червня відпрацьовує всі пропозиції і поправки, після цього направляє доопрацьований документ на ознайомлення народним депутатам до 4 липня.

"І 5 липня винести на розгляд Верховної Ради України", - сказав Литвин.

Спікер додав, що якщо за цей час у парламенті буде зареєстрований ще один законопроект, парламент зможе його розглянути, якщо він буде підготовлений в установленому порядку.

"Тому я попросив би комітет ще раз зібратися - ті пропозиції по датах, вони вже зсуваються - прийняти рішення. І тоді в четвер, або коли ми з вами домовимося, розглянути це питання і припинити ці політичні змагання", - сказав Литвин.

Зазначимо, Володимир Литвин вважає, що з наближенням дати парламентських виборів законопроекти на кшталт скасування депутатської недоторканності та про статус мов з'являтимуться в парламенті дедалі частіше.

Українські депутати час від часу намагаються "позбутися" своєї недоторканності, але поки що від слів до справи не перейшли. Особливо ж політики пожвавлюються напередодні виборів: то перед парламентськими виборами, то перед президентськими.

Так, у 2007 році Рада скасувала недоторканність депутатів, але тоді парламент вже був розпущений, а тому рішення ВР 5-го скликання так і не набуло чинності. У 2008 році за відповідне рішення вже голосувала Рада нового скликання. Тоді для скасування недоторканності парламентарів не вистачило голосів.

Пізніше Конституційний суд України дозволив обмежити недоторканність народних депутатів України. Навіть президент тоді просив коаліцію розглянути законопроект про обмеження депутатської недоторканності і був готовий підписати його у разі ухвалення.

Литвин впевнений, що парламент нинішньої каденції не прийме закону

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин впевнений, що парламент нинішньої каденції не прийме закону про скасування депутатської недоторканності.

"Ви знаєте, що на цій сесії Верховна Рада цієї каденції не може прийняти це рішення, тому що на останній сесії не вносяться зміни до Конституції. І давайте будемо займатися роботою, а не тим, чим ви хочете займатися", - сказав Литвин на засіданні погоджувальної ради, звертаючись до лідерів фракцій.

"А то ви всі так за народ, а насправді ви всі розумієте, що це процес, і ми нічого не будемо приймати. І всі в душі ви мені аплодуєте за те, що я це сказав", - сказав спікер.

"Я переконаний, що кожен з вас в душі... категорично проти цього", - сказав Литвин.

"Тому ви можете розповідати це на виборах, але тут давайте внесемо ясність: не захоче ні опозиція, ні більшість. Не потрібно обманювати людей, а то перед виборами ви всі хочете дуже сильно сподобатися", - сказав спікер.

Мета скасування депутатської недоторканності перед виборами - продовжити політичні переслідування в країні, вважає Яценюк

Народний депутат, лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк заявляє, що мета скасування депутатської недоторканності перед виборами - продовжити політичні переслідування в країні.

"Влада хоче посадити опозиційних депутатів, так само як посадила Юлію Тимошенко і Юрія Луценка", - сказав Яценюк на прес-конференції в Полтаві в понеділок, повідомляє прес-служба партії.

Він зазначив, що Об'єднана опозиція вимагає скасувати депутатську недоторканність одночасно зі скасуванням недоторканності президента та суддів, а також прийняттям закону про порядок імпічменту президента: "Навіть якщо скасування недоторканності президента не означає, що його можна притягнути до відповідальності. Тому закон про імпічмент - це єдиний механізм відповідальності президента".

Яценюк повідомив, що Об'єднана опозиція ухвалить рішення про свої дії під час голосування законопроекту "регіоналів" про депутатську недоторканність.

"Але ми вимагаємо, щоб був прийнятий комплексний закон", - додав лідер "Фронту Змін".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1031 | Додав: admin | Теги: скасування депутатської недоторканн, рада, імунітет, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]