Пт, 2024-03-29, 13:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:18
Рада розгляне низку законів для виконання Мінських угод. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман наголошує, що в парламент внесено низку законів на виконання Мінських угод. Про це він сказав сьогодні, 16 березня, під час Погоджувальної ради, передає УНІАН.

Спікер зазначив, що у мінських угодах визначено, зокрема постанову щодо територій, на яких мають бути проведені місцеві вибори.

"І на яких буде запроваджено після цих місцевих виборів особливий порядок здійснення місцевого самоврядування, відповідно до того закону, який був прийнятий минулим скликанням українського парламенту", - сказав Гройсман.

Він додав, що йдеться також про низку питань, пов`язаних із миротворцями.

"Було прийнято рішення РНБО, і ми це обговорювали з колегами — народними депутатами і лідерами фракцій. Має сьогодні сказати своє слово парламент", - сказав Гройсман.

Він також зауважив, що необхідно розглянути питання щодо децентралізації, житлово-комунального господарства, урядових ініціатив, які пов`язані зі співпрацею зі Світовим банком.

Також цього тижня має розглядатися питання щодо звільнення від оподаткування громадських організацій, додав голова ВР.

Зазначимо, проектом розкладу засідань парламенту на поточний тиждень передбачається розглянути проект постанови про звернення ВР до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Криму.

Внести до порядку денного та прийняти рішення планується щодо законопроекту про схвалення рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях.

У середу, 18 березня, пропонується розглянути проект постанови про скасування рішення ВР від 5 лютого щодо прийняття в цілому як закону проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України.

У п`ятницю, 20 березня, планують розглянути законопроект про внесення змін до закону "Про державні нагороди України" (щодо надання права присвоєння звання Героя України особам, які не є громадянами України).

Луценко просить підтримати ініціативу президента

Керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявляє про необхідність ухвалення президентського законопроекту, що передбачає проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей, з тим, щоб не дозволити Росії звинуватити Україну в зриві мирного плану.

"Особливо наголошую на необхідності швидкого прийняття внесеного президентом законопроекту, який випливає з підписаного чотирма президентами Мінського мирного плану", - сказав він на засіданні погоджувальної ради, передає "Інтерфакс-Україна".

Луценко підкреслив: "Цей законопроект не становить жодних ризиків для України. Навпаки, це єдиний спосіб відновити український суверенітет і не дозволити Кремлю звинуватити Україну в зриві мирного плану".

Разом з тим Луценко зазначив, що мова йде про лінію розмежування, встановлену станом на вересень 2014 року.

Він також звернув увагу на те, що цей законопроект передбачає проведення дострокових місцевих виборів, але тільки тоді, коли на території, тимчасово непідконтрольній Україні, "поновляться українські прапори, український патруль і українські закони".

"Цей закон передбачає рамки територій, на яких, імовірно, в певний момент після відновлення українського законодавства... можуть бути проведені вибори", - додав Луценко.

"Народний фронт" підтримає ініціативи Порошенка. "Самопоміч" думає

Парламентська фракція "Народний фронт" буде підтримувати ініціативу президента щодо окремих районів Донецької та Луганської областей з особливим порядком місцевого самоврядування, заявляє співголова фракції Вікторія Сюмар.

Депутат підкреслила, що даний документ спрямований на "виконання Мінських домовленостей, а значить на встановлення миру".

За словами Сюмар, "даний закон спрямований на те, щоб по максимуму забезпечити контроль України над цими територіями".

Вона також заявила, що йдеться про те, що вибори на цих територіях можуть бути проведені лише за умови, що в них можуть взяти участь українські політичні партії, відновлять свою роботу українські ЗМІ.

За її словами, в такому випадку будуть проведені вільні вибори за стандартами ОБСЄ та міжнародних організацією.

А от парламентська фракція "Об'єднання "Самопоміч" визначиться з позицією щодо президентських законопроектів на засіданні фракції у понеділок.

"Самопоміч" ухвалить рішення щодо цих законів сьогодні ввечері на засіданні фракції", - заявив керівник фракції Олег Березюк.

Він зазначив: "Лише сьогодні ми отримали безпосередньо тексти цих законів, які протягом останніх днів кілька разів змінювалися, у зв'язку з чим виникають у нас деякі підозри".

Довідка

11-12 лютого у Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента РФ Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель.

За підсумками переговорів затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей. Крім того, прийнято декларацію лідерів України, Франції Німеччини і РФ на підтримку цих заходів.

Серед іншого, нові домовленості передбачають ухвалення постанови Верховної Ради України із зазначенням території, на яку поширюється особливий режим у відповідності до закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" на основі лінії, встановленої в Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 року.

12 березня Рада національної безпеки і оборони підтримала рішення про визначення меж окремих районів, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування.

Також передбачається "відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту, що має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання (місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей на підставі закону України конституційна реформа) до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11 - у консультаціях і за погодженням з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей у рамках Тристоронньої Контактної групи".

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Михайло Коваль тоді повідомив, що для реалізації цього рішення буде прийнята відповідна постанова Верховної Ради та внесено зміни до зазначеного закону.

Коваль уточнив, що "особливий порядок місцевого самоврядування не буде запроваджуватися на територіях, які були захоплені бойовиками вже після підписання мінських домовленостей 19 вересня 2014 року, а також у всіх населених пунктах уздовж лінії розмежування, які контролюються українською стороною".

14 березня президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про внесення зміни до статті 10 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", яким, зокрема, передбачено, що особливий порядок реалізується обраними на позачергових виборах органами місцевого самоврядування.

Зазначимо, закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" був ухвалений 16 вересня 2014 року на виконання Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: рада, виконання Мінських угод. ВІДЕО, законів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]