Пт, 2024-03-29, 07:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:00
"Радикали" зірвали доповідь голови Нацбанку. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Сьогодні, 6 березня, низка депутатів на чолі з лідером фракції Радикальної партії Олегом Ляшком заблокували трибуну і не дали голові Нацбанку Валерії Гонтарєвій завершити доповідь з трибуни Верховної Ради.

На початку свого виступу Гонтарєва заявила, що "вигадки про сотні мільярдів гривень, наданих за мою каденцію безконтрольного рефінансування виглядають не інакше як нісенітниця".

"Дані щодо надання НБУ кредитів рефінансування сьогодні відкриті як ніколи. Ми відкрили вже всі дані про рефінансування, які є на нашому сайті в щоденному режимі. Обсяг стабілізаційних кредитів за мою каденцію становив 10 млрд грн, в той час обсяг відтоку коштів фізичних осіб за той же час сягнув 93 млрд грн. Непорівнянна сума!", – сказала Гонтарєва на початку виступу, який їй не вдалося завершити.

За її даними, на сьогодні заборгованість за всіма кредитами рефінансування, наданими НБУ за всю його історію, становить 110 млрд грн – "не 200, не 300, не 500, а 110".

"З жовтня 2008-го по червень 2009 року із цих 110 млрд – 77,7 млрд грн були видані за каденцію прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови НБУ Володимира Стельмаха. Вони досі не повернуті. На жаль, що видала Гонтарєва, показати неможливо, бо це негативна величина, це мінус. На 1,7 млрд грн за мою каденцію зменшилася сума виданого рефінансування", – повідомила глава НБУ.

Після цієї заяви нардепи оточили трибуну і почали скандувати "Ганьба!" і "У відставку!". Голова парламенту Володимир Гройсман намагався заспокоїти депутатів, але безуспішно. В результаті Гонтарєва покинула трибуну.

Виступаючи після цього з трибуни, Ляшко заявив, що "перед нами виступала не жінка, а людина, яка обікрала українських громадян".

Лідер фракції "Батьківщина" у Верховній Раді України Юлія Тимошенко заявила, що "за падіння гривні повинні відповісти конкретні посадові особи, в тому числі і глава Національного банку України та урядовці, які мають до цього відношення, і ті банки, які відмивали гроші".

Вона підкреслила, що якщо винні в падінні курсу гривні не будуть покарані, то без цього повернути довіру до української банківської системи, повернути довіру на фінансовому ринку країни буде неможливо.

За словами лідера фракції, "Національний банк разом з урядом зробили критичну масу помилок", в результаті чого курс гривні стосовно інших валют сильно впав.

У той же час, Тимошенко зазначила, що на останньому пленарному тижні Верховна Рада України зробила кроки до стабілізації національної валюти. У тому числі, за її словами, припинена емісія гривні, введена кримінальна відповідальність для банкірів.

У свою чергу Гонтарєва після такої різкої критики спростувала в блозі НБУ в Facebook чутки про свою відставку.

"Щойно повернулася з Верховної Ради України. Натхненна. Спасибі за підтримку тим парламентарям, які дійсно заслуговують, щоб їх так називали. Чутки про мою відставку - безпідставні", - написала вона.

Нагадаємо, 25 лютого, НБУ своєю постановою запровадив тимчасові - терміном до 27 лютого - часткові обмеження торгів за дорученням клієнтів, у тому числі за раніше поданими заявками, а ввечері, перед зустріччю глави НБУ Валерії Гонтарєвої з президентом Петром Порошенком і прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, скасував їх.

НБУ з 5 лютого призупинив щоденні індикативні аукціони на валютному ринку для визначення рівноважного курсу, "відпустивши" тим самим курс гривні "у вільне плавання".

При цьому глава НБУ Гонтарєва впевнено заявила, що "долара по 25 не буде", і того ж таки дня Нацбанк прийняв рішення про підвищення з 6 лютого облікової ставки з 14% до 19,5% річних.

Голова НБУ неодноразово заявляла про те, що "національна валюта сама знайде еквілібріум (рівноважний курс)".

При цьому 2 березня глава НБУ обіцяє, що після стабілізації долар коштуватиме 22-23 гривні .

Луценко: організаційні питання можна вирішувати після отримання кредиту від МВФ, не піднімайте істерію

Організаційні питання щодо економічного блоку уряду та Національного банку можна ухвалювати після отримання Україною кредиту від Міжнародного валютного фонду. Про це лідер фракції партії "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко сказав на засіданні парламенту.

Він наголосив, що депутати сьогодні повинні були до кінця заслухати інформацію голови НБУ Валерії Гонтарєвої, а "після отримання траншу МВФ, котрий приведе до остаточної стабілізації українських фінансів, прийняти організаційне рішення щодо урядового економічного блоку та НБУ".

"Я сьогодні прошу не піднімати хвилю істерії в країні, бо від цього залежить доля мільйонів, мільйонів людей", - підкреслив Луценко.

Він вважає, що на сьогодні Нацбанк "дійсно є заручником багатьох факторів, які залежать не тільки від голови НБУ, а це і 22% промисловості, яка залишилась в окупації, це й 150 млрд, знятих з депозитів, це і 110 млрд, які банки не повернули з рефінансу, 175 млрд, видані на соціальні потреби практично з друкарського станка".

Луценко також спростував інформацію НБУ, яка стосувалася даних щодо рефінансування банків під час роботи уряду Юлія Тимошенко.

Він наголосив, що на слайді сьогодні у сесійній залі була показана "неправда".

За словами Луценка, щодо зловживання рефінансуванням потрібно запитувати тодішнього президента України Віктора Ющенка, тодішнього голову НБУ Володимира Стельмаха, котрі "без уряду роздавали рефінансування".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 874 | Додав: adminA | Теги: радикали зірвали доповідь голови На | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]