Пт, 2024-03-29, 09:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:12
Рева і Черниш розійшлися в поглядах щодо виплат переселенцям
Інші останні Економічні новини

Міністр соцполітики Андрій Рева вважає, що колишній міністр Павло Розенко справедливо критикував проект верифікації соціальних платежів ВПЛ, який проводив Мінфін під керівництвом Наталії Яресько. Про це він заявив в интерв'ю ZN.UA.

"Розенко критикував верифікацію від Мінфіну справедливо. Користі від цих дій немає жодної. Більш того, зараз у нас на рахунках в казначействі величезна кількість коштів, які не отримують підприємства комунальної сфери, що надають житлово-комунальні послуги, оскільки Мінфін вважає, що органи соцзахисту сьогодні повинні надавати документи, передбачені постановою Кабміну №151, в тому числі на пільги і субсидії. Хоча в самій постанові написано: верифікації підлягають тільки виплати, що сплачуються в грошовій формі. Тобто ні пільги, ні субсидії. Мінсоцполітики дає одне роз'яснення, Мінфін - інше. В результаті неузгодженості дій гроші висять, бо казначейство слухає своє керівництво", - зазначив міністр.

Він заявив, що сенсу цієї верифікації не розуміє.

"Якщо ми говоримо про перевірку, то в органах соцзахисту є державні соціальні інспектори, у функціях яких - якраз всі ці питання. Чим буде займатися Мінфін? Перевіряти банківські вклади тих, хто отримує державну соцдопомогу та субсидії? Якщо ви отримуєте субсидію, то декларуєте свої доходи. Припустимо, Мінфін виявив, що у вас є депозит. Що далі? Ця інформація ніяк не впливає ні на факт отримання субсидії, ні на її розмір", - зазначив Рева.

У той же час глава новоствореного Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Вадим Черниш вважає, що результати верифікації та якісний відсів шахраїв і "мертвих душ" у списках переселенців мають значення.

"Результати верифікації, безумовно, нас цікавлять. Тому як розбіжність в 800 тис. - 1 млн. переселенців в даних Мінсоц з ДСНС і ООН не додавало Агентству аргументів для планування відновлення Донбасу. Особливо з урахуванням того, що всі "липові переселенці", яких держоргани самі ж зареєстрували, а потім з ними відчайдушно боролися, зосереджені на територіях, близьких до лінії розмежування", - зазначив він.

За словами Черниша, для того, щоб реально розуміти і планувати розвиток економічної та соціальної ситуації в Донецькій і Луганській областях, слід точно знати, скільки людей дійсно проживають там як переселенці, а скільки зареєструвалися і повернулися додому на непідконтрольну територію.

"Це питання тягне за собою необхідність негайного розмежування статусу ВПЛ і пенсіонера. Що дозволить налагодити контроль і припинити численні маніпуляції та зловживання з виплатами. Тут також потрібна чітка позиція держави", - зазначив міністр.

Нагадаємо, Міністерство фінансів і Мінсоцполітики створили дві паралельні системи верифікації соцвиплат, витрачаючи на це мільйони, а Мінсоцполітики за два роки війни так і не створило повноцінного Єдиного реєстру переселенців. Крім того, Міжвідомчий координаційний штаб з питань соціальної допомоги переселенцям (куди входять серед інших представники МВС, СБУ і ДСНС), і Мінсоцполітики дають кардинально різні цифри про кількість переселенців.

Існує кілька схем "пенсійного туризму", а одержувачі пенсій, які за фактом живуть на окупованій території і отримують (або замість них отримує хтось інший) українську пенсію, діляться на кілька категорій.

Службою безпеки України та органами прокуратури відкрито близько 40 проваджень проти чиновників, які організовували схеми за призначенням соціальних виплат фіктивним переселенцям.

    

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 793 | Додав: adminA | Теги: Рева і Черниш, виплати переселенцям | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]