Пт, 2024-04-19, 09:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:27
Резолюція ЄП: прямий заклик випустити Тимошенко і Ко, непрямий бойкот Євро
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейський парламент закликав українську владу звільнити "ув'язнених, які були засуджені з політичних мотивів". Відповідний заклик міститься в резолюції, яку ЄП ухвалила у четвер, 24 травня.

"ЄП знову заявляє про своє занепокоєння з приводу судових процесів проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду, які не були проведені відповідно до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно. ЄП закликає до негайного звільнення всіх ув'язнених, засуджених з політичних мотивів, зокрема лідерів опозиції", - наголошується в резолюції.

У документі ЄП закликає українську владу прояснити ситуацію з "в'язнями з політичних мотивів" до початку виборчої кампанії.

Також європарламентарі закликали керівництво України забезпечити прозорість касаційного процесу у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко, який має відбутися відповідно до чесних правових норм і європейської практики.

Крім того, ЄП висловив жаль у зв'язку з тим, що Вищий спеціалізований суд України відклав розгляд касації у "газовій справі" Тимошенко до 26 червня поточного року і застеріг від затягування цього судового процесу.

У тексті резолюції є також заклик до української влади дотримуватися прав всіх "ув'язнених з політичних мотивів", зокрема Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також забезпечити їх необхідною медичною допомогою, доступом адвокатів, родичів та інших осіб, зокрема посла ЄС в Україні.

"ЄП засуджує використання сили з боку тюремних наглядачів проти Тимошенко, і нагадує про зобов'язання України невідкладно розглядати будь-які скарги з приводу застосування тортур чи інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність поводження", - наголошується в резолюції.

Європарламентарі очікують, що українська влада відреагує на досягнуті домовленості з приводу належного медичного лікування Тимошенко, а також присутність компетентних представників від ЄС на судовому розгляді апеляційних, касаційних та інших судових процесів стосовно колишнього прем'єр-міністра України.

"ЄП наполягає на тому, що всі судові справи проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників відбулися у відповідності до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно, а також засуджує той факт, що українська влада порушує нові політично мотивовані справи проти Тимошенко та інших осіб, що суперечить принципам верховенства закону", - зазначено в резолюції.

Крім того, в документі йдеться про необхідність розрізняти політичну і кримінальну відповідальність, а також внести зміни до Кримінального кодексу України.

Політики ЄС під час Євро-2012 в Україні мають відвідати політв'язнівв

Європейський парламент закликає всіх політиків Європейського Союзу, які вирішили в офіційному статусі поїхати на матчі Євро-2012 до України, відвідати "політичних в'язнів" і публічно висловити позицію щодо ситуації в країні.

"ЄП сподівається на успіх чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Польщі та Україні і закликає європейських політиків, які бажають відвідати матчі Євро-2012, публічно заявити про свою позицію з приводу політичної ситуації в країні і спробувати відвідати політичних ув'язнених, або відвідувати матчі в особистому статусі, а не як високі особи", - зазначено в резолюції, ухваленій Європарламентом у четвер, 24 травня.

Як відомо, Україна і Польща в червні прийматимуть чемпіонат Європи з футболу 2012 року. Кілька європейських політиків уже заявили, що не мають наміру відвідувати матчі Євро-2012 в Україні через ситуацію, пов'язану з кримінальним переслідуванням представників опозиції і вибірковим правосуддям.

Європарламент очікує від України комплексних реформ і чесних парламентських виборів

Європейський парламент заявляє, що проведення чесних і справедливих парламентських виборів в Україні матиме вирішальне значення для майбутнього країни.

"ЄП наголошує, що вирішальне значення матимуть вільні, справедливі та прозорі парламентські вибори в Україні в цьому році, зокрема забезпечення права лідерів опозиції взяти участь у них", - зазначено в резолюції, ухваленій ЄП у четвер, 24 травня.

У резолюції йдеться і про необхідність проведення комплексних реформ, які необхідні для подальшого наближення України до європейських норм і стандартів. "ЄП наголошує, що зближення України та ЄС має будуватися на прихильності до європейських цінностей і свобод. ЄП наголошує, що наріжним каменем цих стандартів має бути незалежна судова система", - наголошується в документі.

У тексті резолюції йдеться також і про те, що в Україні досі не проведено всеохопної судової реформи, яка б гарантувала справедливий і незалежний судовий процес. "Ці реформи мають здійснюватися у тісній співпраці з Венеціанською комісією", - зазначають європарламентарі.

Також депутати ЄП наголошують, що майбутнє підписання та ратифікація Угоди про асоціацію залежить від поліпшення ситуації з правами людини в Україні. Зокрема, йдеться про декриміналізацію в рамках реформування Кримінального кодексу, верховенство права, зміцнення демократії, припинення політичного переслідування опозиції, а також про вільні і справедливі вибори.

У резолюції йдеться і про високий рівень корупції і зловживань службовим становищем в Україні, що потребує відповідної реакції з боку влади.

ЄП зазначає і те, що в Україні вже запроваджуються важливі реформи у політичній, економічній і соціальній сферах, однак цього наразі ще недостатньо. "ЄП наголошує, що проблеми у відносинах між Україною та ЄС можуть бути вирішені лише на основі чіткого бажання з боку української влади втілювати необхідні реформи, зокрема, правової та судової систем", - наголошується в резолюції.

Зазначимо, що Гельсінська комісія вважає, що вибори в Раду може бути зіпсовано. Факт ув'язнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка шкодить виборам до Верховної Ради. Про це йдеться в заяві глави Комісії Сполучених Штатів Америки з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) Крістофера Сміта.

Європарламент закликає Київ законодавчо заборонити дискримінацію за сексуальною орієнтацією

Європейський парламент засудив насильницькі дії в ході подій в Києві, організованих представниками сексуальних меншин 20 травня поточного року у рамках "Kyiv Pride".

"ЄП засуджує насильство і створення загрози під час подій "Kyiv Pride" 20 травня 2012 року, під час яких двох лідерів гей-параду було побито, а сам парад скасовано", - сказано в резолюції ЄП щодо боротьби з гомофобією в Європі, схваленій у четвер.

Європарламентарі в цьому документі серед іншого закликають Україну прийняти закон, який би забороняв дискримінацію, зокрема за ознаками сексуальної орієнтації. "ЄП вважає, що поточні події в Україні не відповідають цій вимозі, і закликає українську владу негайно відкликати відповідні законопроекти і запропонувати законодавство, що забороняє дискримінацію, у тому числі за ознаками сексуальної орієнтації", - сказано в тексті резолюції.

Також ЄП закликає Київ узяти на себе зобов'язання гарантувати безпеку заходів "Kyiv Pride" наступного року.

Раніше свою стурбованість з приводу насильницьких дій на гей-параді в Києві висловила і Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

20 травня в Києві мав відбутися гей-парад. Проте напередодні цього заходу міліція порадила організаторам гей-акції відмовитися від маршу, повідомивши, що декілька сотень ультраправих футбольних хуліганів були на шляху до місця проведення маршу з метою зриву заходу.

При цьому, за повідомленнями ЗМІ, близько 10 молодих людей встигли напасти на активістів співтовариства лесбіянок, геїв, бі- і транссексуалів і побили їх, використавши сльозоточивий газ. Сам гей-парад було скасовано, щоб убезпечити його учасників.

Київ поділяє сигнал ЄП про важливість проведення чесних виборів

Представник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв вважає, що депутати Європейського парламенту (ЄП) продемонстрували абсолютну єдність у питанні бачення майбутнього відносин між Україною та ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми уважно відстежували дискусію в Європарламенті з приводу ситуації в Україні, яка, як завжди, була напруженою, емоційною і водночас конструктивною і стимулюючою. З радістю можна відзначити продемонстровану в ЄП абсолютну єдність у питанні стратегічного бачення подальшого розвитку відносин між Україною та ЄС, а саме - перспективи повноправного членства України в ЄС", - сказав Єлісєєв.

За словами українського дипломата, депутати ЄП підтвердили позицію щодо зближення України з ЄС шляхом підписання, ратифікації та подальшої імплементації Угоди про асоціацію.

"Такі Угоди, на порозі підписання яких перебуває Україна і Євросоюз, завжди характеризуються підвищеними емоціями, а також, що недивно, конструктивною критикою", - вважає Єлісєєв.

У зв'язку з цим, за його словами, логічно, що рух України як європейської держави на цьому шляху, розвиток внутрішньої ситуації, темпи демократичних і економічних реформ розглядаються "під мікроскопом" і на основі суттєво підвищених критеріїв, вимог і очікувань.

"В Україні не залишать без уваги зауваження та рекомендації, які є в тексті резолюції ЄП і пролунали під час дискусії 22 травня. Позиція української сторони щодо кожного з цих питань постійно передається і передаватиметься нашим європейським партнерам", - зазначив дипломат.

Він також назвав конструктивним той факт, що в резолюції йдеться про ініціативу прем'єр-міністра України Миколи Азарова і президента ЄП Мартіна Шульца з приводу лікарів для медичної допомоги екс-прем'єру Юлії Тимошенко, а також з приводу запрошення європейського фахівця для експертного супроводу касації та інших судових розглядів справ Тимошенко.

"Прикметно, що в ЄС почули, що українська сторона відкрита для діалогу на тему, в якій тривалий час переважають емоції, стереотипи та інсинуації. Сприйняла сигнал про діалог і українська сторона, незважаючи на те, що його було подано під гострим соусом від шеф-кухарів європейської кухні", - наголосив Єлісєєв.

Він також додав, що Київ підтримує і поділяє сигнал резолюції ЄП про необхідність вільного і чесного проведення парламентських виборів у жовтні цього року і забезпечить усі необхідні умови для демократичного їх проведення, у відповідності до стандартів ОБСЄ.

"І останнє: про футбольний чемпіонат Євро-2012 в Україні та Польщі. Ми з вдячністю почули консолідований позитивний сигнал ЄП про це футбольне свято. Було докладено безпрецедентних зусиль для підготовки цього турніру, і наша країна готова до його успішного проведення. Тому спорт має залишитися поза політикою, а Євро-2012 в Україні - поза бойкотом", - резюмував представник України при ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1060 | Додав: admin | Теги: Резолюція ЄП, Європейський парламент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]