Пт, 2024-03-29, 06:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:17
Росія готова "розділити на трьох" ГТС України з Європою і з умовою
Інші останні Економічні новини

Росія змінила свою позицію з питання створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою (ГТС). "Газпром" вже не проти залучення до участі в ньому європейських компаній. Але піти на це російська сторона готова тільки за умови, що ГТС передадуть у власність консорціуму, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Істотними є і розбіжності сторін з питання оцінки ГТС, додають в українському Міненерговугілля. І все ж створення консорціуму цілком реальне, хоч і ризиковане з політичного погляду, зазначають експерти.

Як заявив учора перший заступник голови комітету російської Держдуми з економічної політики, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, Росія згодна створити консорціум за участю України та Євросоюзу.

"Ми вже зацікавлені в появі тристороннього консорціуму. Наявність тільки двох учасників - Росії та України - несе потенційні конфлікти. Потрібен арбітр", - сказав пан Язєв.

Разом з тим він зазначив, що створювати потрібно консорціум, який буде не просто управляти, а володіти українською ГТС: "Треба зробити так, щоб труба залежала не від України, а від консорціуму".

Джерело в "Газпромі" пояснило виданню, що коментар Валерія Язєва відображає сьогоднішню позицію монополії. "Нас цілком влаштує, якщо третім учасником консорціуму стане європейська компанія. Ми зможемо знайти спільну мову з третім учасником консорціуму, якщо він буде керуватися економічними інтересами, а не спробує політично насолити Росії", - сказав співрозмовник газети в компанії.

Нагадаємо, раніше в "Газпромі" наполягали на створенні двостороннього консорціуму. Про те, що позиція може змінитися, стало відомо після зустрічі президентів двох держав в рамках неформального саміту країн СНД 15 травня. Після розмови з російським президентом Володимиром Путіним президент Віктор Янукович заявив, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками, але Україна поки що чекає аудиту ГТС, який має завершитися в серпні цього року.

Вирішення питання на політичному рівні не означає, що процес піде гладко. "Пан Язєв не договорює. Головний предмет суперечок на сьогодні - це російська оцінка нашої ГТС, яка в рази нижча за нашу, а також імплементація положень європейської енергохартії, до якої приєдналася Україна, і яка зобов'язує надати рівний доступ до ГТС всім учасникам ринку", - зазначає джерело в Міненерговугілля.

Нагадаємо, українську ГТС вже двічі оцінювали: в 2007 році - на 24,8 млрд дол, в 2009 році - на 9,9 млрд дол. А джерело в Адміністрації президента повідомляло, що російська монополія пропонувала викупити українську ГТС за 4 млрд дол, проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

Щоб поставити крапку в цьому питанні, "Нафтогаз" обрав аудиторську компанію Baker Tilly Ukraine для оцінювання ГТС. У квітні НКРЕ (Національна комісія регулювання електроенергетики України) своєю постановою надала доступ до української ГТС і підземних сховищ газу приватному бізнесу - добувачам та імпортерам палива. Таке рішення вкрай невигідно російському "Газпрому" і фактично робить безглуздими переговори про створення двостороннього консорціуму з управління ГТС.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що найближчим часом переговори з Росією навряд чи завершаться реальними домовленостями. "Процеси з реструктуризації "Нафтогазу" активно гальмувалися всі останні роки, і тому потрібно виконати значну роботу, схвалити чимало нових законів, які, по суті, дозволять продати газотранспортну систему", - каже Марунич.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що якщо буде ухвалено політичне рішення про продаж ГТС, то провести його через Верховну Раду для нинішньої влади цілком реально: "У них є більшість і важелі впливу".

Але ухвалювати такі закони напередодні парламентських виборів було б самогубством для рейтингу нинішньої влади, каже експерт. "Тому найближчим часом прийняти потрібні закони і досягти компромісу між країнами буде вкрай складно", - вважає політолог.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1009 | Додав: admin | Теги: Європа, ГТС, Росія, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]