Пт, 2024-03-29, 06:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:41
The Guardian. Скрутне становище Юлії Тимошенко веде Україну до піар-катастрофи
Інші останні Іноземна преса про Україну

Ескалація конфлікту навколо Юлії Тимошенко, що вийшов на міжнародний рівень, загрожує Україні відчутними репутаційними втратами, пише The Guardian . На реконструкцію київського стадіону відповідно до вимог УЄФА витрачено $ 580 млн, 54 місця в президентській ложі зарезервовані для високопоставлених гостей з Європи, але Янукович, швидше за все, буде дивитися фінал на самоті, пише оглядач Люк Гардінг.

"Критики Януковича кажуть, що Захід запізно усвідомив, які потворні речі кояться в Україні з 2010 року ... Міжнародні оглядачі визнають, що вибори 2010 року Янукович виграв чесно, на тлі розчарування виборців. Але з тих пір, кажуть критики, він розгорнув на подив енергійну програму дедемократизації: влада централізується, конституція перекручується, політичні опоненти піддаються вибірковим переслідуванням. Менш вільними стали ЗМІ. Державне телебачення тепер працює в тій же грубій радянській манері, що і в путінській Росії: показує Януковича, що урочисто сидить за столом навпроти прем'єра", - йдеться в статті.

Але особливе невдоволення Брюсселя викликає "персональна атака на Тимошенко", в іншому ж проблеми України типові для пострадянської держави, зазначають дипломати. "Коли ти бачиш, що п'ять екс-міністрів з попереднього уряду сидять у в'язниці, а люди, які, без сумніву, точно такі ж корупціонери, наближені до нинішнього уряду і звільнені від переслідувань - ви мені вибачте, але це не правосуддя, це помста", - цитує Гардінг директора із зовнішньої політики лондонського Центру європейських реформ Томаса Валасека.

Як пише Гардінг, "для президента Януковича чемпіонат Євро-2012 був чудовою можливістю" продати "Україну світові як сучасну, мирну, плюралістичну і націлену на вступ в ЄС країну з багатою історією й культурою. Замість цього його уряд має всі шанси отримати піар-катастрофу ".

У створенні для фіаско, яке стає все ближчим, український політолог Олексій Гарань бачить умисел зовнішніх сил: "Психологічно Янукович хоче помститися. Крім того, він боїться Тимошенко. І хоче показати, хто в країні господар. Хтось дуже вміло зіграв на його почуттях . Російські спецслужби. Або наближені до Януковича російські лобісти. Януковичу не вистачає досвіду в міжнародних відносинах. Він не розуміє, як працює ЄС. З раціональної точки зору йому потрібно відновлювати відносини з ЄС. Але здати назад йому тепер важко ".

Попри те, що говорив на цьому тижні представник міністерства закордонних справ України Олег Волошин , скандал навколо Євро-2012 стосується "ідентичності" українців і "геополітичної долі" України, продовжує автор статті. "Чи хочуть її нинішні правителі прийняти європейські цінності? Чи, може, Янукович, зліплений з радянського тіста апаратник старої школи, переслідує мету створення своєї власної зменшеної копії путінізму? Другий варіант більш підступний, ніж може здатися - адже Україна зараз перебуває в полоні масштабної економічної кризи, причому величезних запасів нафти і газу, як у Росії, в Україні немає, і вона болісно залежна від іноземних кредитів ".

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1068 | Додав: adminA | Теги: Україну, Юлії Тимошенко, піар-катастрофи, The Guardian | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]