Пт, 2024-03-29, 11:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:19
Торгують вином за 300–3500 гривень у Києво-Печерській лаврі. Ще й без акцизних марок
Інші останні Релігійні новини

  Коли ми приходимо у храм, то, природно, хочемо зробити якусь пожертву. Кладемо до церковної скарбнички хто 5, хто 10, а хто й 200 чи 500 гривень. Хто скільки може.

Звiсно, держава ці гроші не оподатковує. Це було б, по-перше, аморально, а по-друге – юридично неправильно: людина добровільно жертвує iз заробленої суми грошей, уже сплативши податки.

Коли у храмі вам продають свічечку – це теж не оподатковується. Мабуть, церква закупила її за ваші ж пожертви або ці свічечки приніс якийсь добрий меценат.

Але якщо при храмі є підприємство з виробництва свічок, воно пiдлягає оподаткуванню. Такий закон.

Утiм iснують усілякі маневри, щоб закон обійти. Наприклад, іноді свічкову майстерню влаштовують просто посеред храму і кажуть, що це "обрядове дійство".

Всі розуміють, як є насправді. Але ж то церква, якось недобре зчиняти тут конфліктні "розбірки".

А днями у суспільстві розгорівся справжній скандал. Миряни помітили у церковній крамничці дороге вино. Дуже дороге. І постало питання: хто ж його виготовляє?

Невже монахи мають власні виноградники? Хтось із допитливих журналістів з'ясував, що намісник Києво-Печерської лаври отець Павло випросив у меценатів на благодійність 1200 пляшок італійського вина "Toscana Rosso".

Мовляв, напій пiде на подарунки з нагоди 30-річчя відродження чернечого життя в Лаврі. Але його виставили у церковній крамниці на продаж.

За ціною у 5 – 6 разів вищою, ніж у супермаркеті.

Ще пригадую випадок, як одне релігійне братство завозило гуманітарну допомогу – "сумки для прочан". Гарні були сумки. Переважно від "Гуччі", "Луї Віттон".

Навряд чи вони дістались паломникам. I що про це каже закон? Будь-яка релігійна організація, з правового погляду, є неприбутковою. І за недотримання визначеного статусу передбачене покарання, навіть може бути порушене питання про його позбавлення.

У США та країнах Європи так і карають порушників. І якби наші податкові, фіскальні органи принципово ставилися до таких порушень, то важко уявити, скільки б релігійних організацій позбулись свого статусу.

Днями у Верховній Раді вiдбудеться голосування за законопроект №6696, згiдно з яким релігійні організації звільняються від перереєстрації як неприбуткові організації.

Тому що релігійнi організації – це громади здебiльшого аж нiяк небагаті, якщо не брати до уваги кафедральних соборів у великих містах. І хто знає, чи не стане у нас ще більше таємних комерсантів "зі святими намірами"?

Але рiч не тільки у букві закону. Контролювати гроші Церкви, учити її служителів норм моралі якось, погодьтеся, неприємно.

Люди приходять у храм з вірою. Втомлені й розчаровані різними життєвими обставинами, вони хочуть бачити бодай у ньому щось хороше. Чисте. світле. Справжнє.

І коли людина усвідомлює, що й тут її обманюють, прагнуть нажитися – куди їй iще йти? Де шукати віри та підтримки? У чиї двері стукати в моменти душевного болю?

Для багатьох вірян така ситуацiя дуже не однозначна. Так, можна й обійти закон, і заробити трохи грошей на вірянах. Але як потім дивитись в очі тим людям?

Як відновити свій авторитет? Чи замислюються про це окремі наші церковники?

Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ, голова Комітету з питань культури і духовності у ВР, президент Української асоціації релігійної свободи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 803 | Додав: adminA | Теги: торг, 300–3500 гривень, вино, Києво-Печерська лавра, без акцизних | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]