Ср, 2024-04-24, 17:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:55
Туск - Варшава має повернутися до ролі опікуна країн "нової Європи"
Інші останні Новини Європейського Союзу

Варшава має повернутися до ролі опікуна країн "нової Європи" – Туск

Безпека Польщі неможлива без нормальних відносин з Україною, а до останнього часу вони були безвідповідальними з боку Варшави.

Таку думку висловив президент Європейської ради, колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск в інтерв'ю польському телеканалу tvn24.

"Немає безпечної Польщі, якщо вона конфліктує з Україною. Сьогодні Україна потребує нашої підтримки - вона перебуває у конфлікті з Росією, її частково окуповано. Проблеми з Україною, особливо у дні, коли вирішується історія у Києві і навколо України, були, і сподіваюся, що вже не будуть, разючою безвідповідальністю", - наголосив Туск.

За його словами, він хотів би, щоб Польща зараз сприймалася в Європі не як "самозваний лідер Міжмор’я" - проекту, яким "у політичному сенсі в Європі якось ніхто особливо не зацікавлений", а повернулася до ролі "опікуна, який підтримує європейські прагнення країн так званої нової Європи".

Туск зазначив, що новий польський прем’єр Матеуш Моравецький має знайти в собі сили, аби знову вийти на шлях, на якому Польща була беззаперечним лідером регіону.

Як повідомляв Укрінформ, польсько-українські відносини погіршилися останнім часом в історичному аспекті. Варшава створила "чорний список" українців, які, на думку польської сторони, винні у призупиненні ексгумації польських поховань в Україні. Призупинення ексгумацій відбулося у зв'язку з відсутністю реакції польської влади на знищення українських місць пам'яті в Польщі упродовж останніх років, апогеєм чого стало руйнування польськими націоналістами українського пам'ятника у Грушовичах під Перемишлем у квітні цього року.

Нещодавно у Кракові відбулася зустріч співголів Консультаційного комітету Президентів України і Польщі Костянтина Єлісєєва і Кшиштофа Щерського, під час якої сторони домовилися поступово вирішити проблеми, які склалися в історичному аспекті двосторонніх відносин.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 611 | Додав: adminA | Теги: Варшава, Туск, роль опікуна країн нової Європи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]