Вт, 2024-04-16, 19:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:37
У Києві наполягають засудити балакучого Путіна у Гаазі
Інші останні Політичні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що висновки Київського інституту судових експертиз свідчать про те, що у висловлюваннях президента РФ Володимира Путіна і міністра оборони РФ Сергія Шойгу по Криму містяться ознаки порушень міжнародного права, передає "Інтерфакс-Україна".

"За дорученням уряду Міністерство юстиції звернулося до Київського інституту судових експертиз. Я поінформований про те, що вчора зроблені висновки Інститутом судових експертиз щодо висловлювань російського президента Володимира Путіна і міністра оборони Шойгу, що стосуються анексії Криму. Згідно з висновками інституту, такі висловлювання чітко містять ознаки порушень міжнародного права - з видачею прямих вказівок щодо анексії Криму та здійснення військової інтервенції проти України", - сказав він, відкриваючи засідання Кабміну в середу, 18 березня, в Києві.

У цьому контексті прем'єр дав відповідні доручення Міністерству закордонних справ України та Генеральній прокуратурі.

"Ми підготували відповідний проект заяви відповідно до ст.11 Римського статуту, і таку заяву має бути відправлено в Гаазький трибунал і органи прокуратури, а саме Генеральна прокуратура України повинна невідкладно розпочати процес у Гаазькому трибуналі щодо притягнення Російської Федерації до відповідальності за агресію проти України", - підкреслив Яценюк.

15 березня 2015 року в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Росія" "Крим. Шлях на Батьківщину", Путін вперше розповів про те, як навесні 2014-го віддавав накази з передислокації підрозділів Збройних Сил РФ на суверенну територію України. Зокрема для того щоб, як він висловився, "роззброїти і блокувати" український військовий контингент в процесі окупації Автономної Республіки Крим, він послав туди елітні загони ГРУ.

Зазначимо, 27 січня Верховна Рада визнала Росію країною-агресором.

4 лютого парламент ухвалив заяву "До Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами РФ та керівниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян".

Постанова Ради допоможе звернутися до Гааги

Постанова про окуповані території на Донбасі дозволить звертатися до Гааги з приводу злочинів, скоєних на контрольованих бойовиками землях. Про це "Українській правді" повідомив депутат Леонід Ємець, який є першим заступник комітету, вказаного у поданні як головного – комітету правової політики та правосуддя.

"Ця постанова означає політико-правове визнання Україною і парламентом того, що ці території є окупованими. Це визнання статусу цих територій, визнання реальності. Це означає, що ми не заплющуємо очі, ми не говоримо, що відбувається антитерористична операція, говоримо, що ці території окуповано", - сказав він.

"Від цього можна далі будувати дипломатичні відносини з розумінням, що українська держава визнала, що ці території окуповані", - додав Ємець.

Він зазначив, що після голосування цієї постанови "є підстава для спілкування в Гаазі з приводу злочинів, скоєних на цій території".

"Є підстава для подальших судових справ, є підстава для взаємодії з громадянами, які перебувають на тій території, які залишили ту територію. Зрозуміло, що на тих територіях не можуть діяти звичайні процедури, передбачені для мирного часу. Території окуповані, до цього відповідно треба ставитись", - сказав він

Ємець додав, що постанова не вирішує процедурних питань, наприклад, як людям виїхати, або вирішити свої житлові питання. "Це визнання самого факту. Далі ми будемо її наповнювати законодавчо процедурами", - додав він.

Постанову про визнання окремих територій Донецької та Луганської областей окупованими Рада ухвалила 17 березня. Вона стала результатом переговорів представників коаліції і президента.

Зібрано матеріали для подання другої заяви до МКС щодо висловлювань Путіна і Шойгу про Крим - глава Мін'юсту

Україна зібрала матеріали для подання другої заяви до Міжнародного кримінального суду щодо висловлювань президента РФ Володимира Путіна і міністра оборони РФ Сергія Шойгу про Крим, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Ті доручення, які давали безпосередньо Мін'юсту, стосовно передання доказової бази, яку ми збирали як щодо Криму, так і Сходу у рамках справ Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) до Генеральної прокуратури; крім того відбулася експертиза висловлювань громадянина Путіна і громадянина Шойгу у фільмі, який транслювався в Росії з приводу захоплення Криму, – ці матеріали ми зараз сформували і передаємо до Генеральної прокуратури, і саме вона взаємодіятиме з міжнародними прокурорами цього суду", - заявив міністр на брифінгу в середу, 18 березня, в Києві.

Він уточнив, що йдеться про Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Петренко нагадав, що Верховна Рада в лютому поточного року ухвалила постанову щодо подання до Міжнародного кримінального суду у зв'язку з оцінками злочинів, які були скоєні з боку російських посадових осіб і російських військових, а також тих осіб, яких вони підтримали на сході України та в Криму.

Глава Мін'юсту нагадав, що першою заявою до МКС були матеріали "щодо злочинів, вчинених Януковичем та його оточенням".

За його словами, цю заяву було направлено до МКС минулого року і вже відбулася перша комунікація міжнародних прокурорів із Генеральною прокуратурою в Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 824 | Додав: adminA | Теги: засудити балакучого Путіна у Гаазі, Києві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]