Чт, 2024-03-28, 18:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:12
У Росії заборонили Меджліс кримських татар
Інші останні Новини російської федерації

"Верховний суд" окупованого Росією Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність у РФ.

Рішення може бути оскаржене протягом місяця, передає у вівторок 26 квітня "Укрінформ".

"Суд вирішив адміністративну позовну заяву прокурора Республіки Крим в інтересах невизначеного кола осіб задовольнити й визнати об'єднання, іменоване "Меджліс кримськотатарського народу", екстремістською організацією й заборонити його діяльність", - оголосила голова колегії "суддів" Наталя Терентьєва, інформує "15 хвилин".

Після оголошення вироку всі присутні негайно покинули зал, зазначає "Крим. Реалії".

На вулиці перший заступник Меджлісу Наріман Джелял пообіцяв присутнім, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію і шукатимуть всі можливі шляхи для європейського суду.

Раніше сьогодні так званий прокурор Криму Наталія Поклонська виступила на дебатах, звинувативши Меджліс "у співпраці з терористичними організаціями Хізб ут-Тахрір і "Сірі вовки" і вимагала на цій підставі "заборонити діяльність Меджлісу і визнати його екстремістською організацією". В емоційному виступі позивача звучали звинувачення в тому, що "члени Меджлісу - маріонетки, якими керують великі західні ляльководи".

Заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов у свою чергу, став наводити докази того, що Меджліс - "це не громадське об'єднання, а міжнародна організація з представництвом як у країнах СНД, так і країнах Європи, яка приймає участь у діяльності ОБСЄ і ООН і планує в найближчому майбутньому створити офіційні представництва у Брюсселі і Вашингтоні". У своєму виступі він скористався "статтями з міжнародної декларації ООН про корінні народи" і заявив, що "вимоги позивача є незаконними, а обвинувачення не мають доказової основи".

При цьому Джелялов заявив, що виходячи з логіки позивача міжнародні організації, які підтримують Меджліс, такі як ООН, ОБСЄ, а також уряди Туреччини, США і Євросоюз "теж належать до терористичних організацій".

Як повідомлялося, 25 квітня у Криму на засіданні так званого Верховного суду Криму за позовом "прокуратури" Криму про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією до справи долучаються матеріали, що не мають відношення до діяльності Меджлісу. Засідання суду, яке тривало до 19.30, було вирішено перенести на 26 квітня.

Відзначимо, президент України звернувся до світової спільноти у зв'язку з забороною Меджлісу, зазначивши, що єдиний шлях зупинити це свавілля - припинити анексію півострова і повністю вивести звідти російські окупаційні війська.

У світі теж засуджують рішення окупантів Криму заборонити Меджліс.

У Раді Європи закликають до скасування заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в РФ

Комісар Ради Європи (РЄ) з прав людини Нілс Муйжніекс закликав скасувати введений у вівторок 26 квітня Верховним судом Криму заборона діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в РФ.

"Я вкрай стурбований сьогоднішнім рішенням Верховного суду Криму заборонити Меджліс кримськотатарського народу, оголосивши його екстремістською організацією", - йдеться в заяві омбудсмена РЄ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Будучи вищим представницьким органом кримських татар, Меджліс нерозривно пов'язаний з їх прагненням відновити свої позиції на півострові після десятиліть посилання в радянську епоху", - зазначив Муйжніекс.

"Я настійно закликаю скасувати заборону на користь захисту прав людини і соціальної згуртованості на півострові", - заявив омбудсмен Ради Європи.

Правозахисники: рішення про заборону Меджлісу порушує фундаментальні права людини

Кримська правозахисна група (КПГ) заявляє, що рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу порушує фундаментальні права людини.

Про це сказано в заяві КПГ, оприлюдненій на сторінці групи у Facebook.

"Прийняте 26 квітня 2016 року Верховним судом Криму рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу - це результат системних репресій проти кримськотатарського народу. Таке рішення є продовженням системних репресій проти жителів Криму, які не підтримують окупацію півострова і висловлюють незгоду з позицією влади РФ. Дії щодо заборони Меджлісу кримських татар порушують фундаментальні права людини, а саме: свободу зібрань, свободу вираження поглядів, свободу думки, совісті і релігії, заборону дискримінації", - наголошується в документі.

Також правозахисники констатують, що необґрунтоване обмеження або заборона діяльності Меджлісу порушує права корінного народу, серед яких - право на самоврядування, право зберігати власні звичаї та інституції.

"Такі дії є загрозою для збереження самобутності та розвитку кримськотатарського народу", - наголошують автори заяви.

Крім того, в Кримській правозахисній групі вказують, що застосування до Меджлісу кримськотатарського народу норм "антиекстремістського" законодавства Росії загрожує кримінальним переслідуванням не тільки стосовно членів Меджлісу кримськотатарського народу, а й інших представників кримськотатарського народу.

"У разі набуття чинності прийнятого сьогодні рішення суду всім членам Меджлісу загрожує переслідування за низкою статей Кримінального кодексу РФ: ст. 280 "Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності", ст. 282.1 "Організація екстремістського співтовариства", ст. 282.2 "Організація діяльності екстремістської організації" та інші. Ці кримінальні статті передбачають покарання аж до позбавлення волі строком до 8 років", - додали в КПГ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 901 | Додав: adminA | Теги: Меджліс кримських татар, Росія, заборона | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]