Пт, 2024-04-26, 07:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
У Сербії на виборах обраний колишній націоналіст Ніколич
Інші останні Новини Європейського Союзу

Після другого туру голосування президентом Сербії обраний колишній націоналіст Томіслав Ніколич, що залишив позаду представника ліберального крила екс-президента Бориса Тадича, передає ВВС.

Тадич визнав свою поразку після надходження перших попередніх результатів, згідно з якими колишньому лідерові Сербії дісталося 47,4% голосів, а його супротивникові - майже 50%.

"Я вітаю його з перемогою, це була справедлива і заслужена перемога, і я бажаю йому удачі", - відгукнувся про успіх свого супротивника Тадич.

Нинішні вибори розглядалися як голосування на підтримку прагнення країни вступити в Євросоюз, і новообраний президент пообіцяв, що "Сербія не зійде зі свого шляху в Європу".

Борис Тадич зі свого боку закликав зберегти "стратегічну орієнтацію Сербії на Євросоюз".

"Зміна орієнтації стала б трагічною помилкою для Сербії. Йдеться про збереження світу і подальший економічний розвиток", - сказав він.

Томіслав Ніколич, підтверджуючи своє прагнення бачити Сербію в рядах ЄС, заявив: "Це поворотний момент для Сербії. Питання цих виборів було не про того, хто поведе Сербію на шляху до ЄС, а про того, хто вирішить економічні проблеми, створені Демократичною партією (Бориса Тадича)".

Нині найгострішою проблемою для Сербії є безробіття, рівень якого досяг 24%. Обсяг зовнішнього боргу досяг 24 мільярдів євро.

У послужному списку Ніколича - пост віце-прем'єра за часів правління колишнього президента Югославії Слободана Мілошевича, який пізніше постав перед судом у Гаазі за звинуваченням у геноциді.

Ніколич входив до складу уряду, коли сили НАТО бомбили Сербію в 1999 році. Свого часу він заявляв, що вважав за краще б бачити свою країну союзником Росії, ніж членом ЄС.

Проте останніми роками Ніколич пом'якшив свою риторику і постарався змінити свій імідж націоналіста, а його Сербська прогресивна партія пообіцяла інвестиції в сільське господарство і промисловість, а також підвищення пенсій за рахунок жорсткішого оподаткування заможних верств населення.

В цілому результат виборів став несподіванкою, оскільки перемогу в них пророкували нинішньому президентові.

Після першого туру виборів 6 травня між таборами двох основних кандидатів на пост президента спалахнув скандал: прибічники Ніколича звинуватили главу держави у фальсифікації результатів голосування.

Проте члени виборчої комісії не знайшли доказів звинувачень в тому, що півмільйона бюлетенів нібито було фальшивими, як стверджував Ніколич.

Міжнародні спостерігачі заявили, що вибори пройшли без порушень.

До речі, Тадич і Ніколич змагалися на президентських виборах в 2004 і 2008 роках. Обидва рази в першому турі вигравав Ніколич, але в другому турі з незначною перевагою перемагав Тадич.

Нагадаємо, що президент Сербії Борис Тадич 4 квітня офіційно оголосив про свою відставку з поста голови держави.

Одночасно з виборами президента в країні проходили парламентські вибори. Згідно з попередніми підсумками підрахунку голосів, які повідомила Республіканська виборча комісія, Сербська прогресивна партія Томіслава Ніколича, що входить до складу опозиційної коаліції "Зрушимо Сербію", набирає 24,7% голосів.

Якщо говорити про останні події в Сербії, варто згадати, що після "важких" переговорів Рада ЄС надала Сербії статус кандидата на вступ до ЄС.

Не можна оминути увагою й внутрішню ситуацію в країні. Влада Косова 17 лютого 2008 року в односторонньому порядку за підтримки США і низки країн Євросоюзу проголосила незалежність від Сербії. Белград, а також косовські серби не визнали самопроголошеної держави.

Після низки подій наприкінці 2011 року Борис Тадич відреагував на сутички в Косові, закликавши сербів, що там проживають, розібрати барикади, споруджені ними на автодорогах у краї на знак протесту проти дій влади автономного регіону.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1019 | Додав: admin | Теги: Томіслав Ніколич, націоналіст, Сербія, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]