Пт, 2024-03-29, 13:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:35
У швидкому вступі до НАТО Вашингтон відмовив Грузії
Інші останні Новини світу

Держдеп США заявив, що Вашингтон, як і раніше, готовий надавати допомогу Грузії для виконання вимог, що висуваються при вступі до НАТО, проте про терміни приєднання до Альянсу говорити поки що зарано, передає РИА "Новости".

"Військова допомога США Грузії покликана підтримати оборонну реформу країни, а також розширити її можливості щодо участі в операціях ISAF (в Афганістані) і забезпечити виконання критеріїв НАТО. У січні президенти Михайло Саакашвілі і Барак Обама погодилися поглибити таку кооперацію", - заявив у четвер, 10 травня, заступник держсекретаря з питань Європи і Євразії Філіп Гордон, виступаючи на слуханнях в міжнародному комітеті Сенату.

За його словами, Грузія досягла великих успіхів на шляху до вступу в НАТО і демонструє бажання приєднатися до Альянсу, однак цього не слід очікувати в найближчому майбутньому. Гордон нагадав, що адміністрація США раніше вже заявляла, що на майбутньому саміті НАТО, що відбудеться в Чикаго 20-21 травня, питання вступу Грузії обговорюватися не буде.

"Грузія досягла істотного прогресу. Поки вона не досягла того рівня, який висувається до кандидатів у члени альянсу, а й без цього (адміністрацією США) було скеровано сигнал, що ми сповільнюємо формальне розширення НАТО з багатьох причин", - зазначив дипломат.

Раніше представники адміністрації і Конгресу США заявляли, що в питанні членства Грузії в НАТО велике значення має дотримання владою цієї країни демократичних принципів. Зокрема, США заявили, що пов'язують членство Грузії в НАТО із забезпеченням прозорості парламентських виборів у республіці, які намічені на осінь, а також з дотриманням прав людини.

Зокрема, на слуханнях із затвердження нового посла в Грузії, які відбулися наприкінці березня, сенатор-демократ Джин Шахін заявила, що Грузія повинна довести намір прямувати шляхом демократичних реформ. На її думку, критичним тестом на "демократичність" стануть саме парламентські вибори.

Нагадаємо, на початку квітня генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен підтвердив позицію, оприлюднену на саміті в Бухаресті у 2008 році, щодо того, що Грузія стане членом Північноатлантичного альянсу.

Водночас МЗС РФ заявило, що процес ремілітаризації Грузії йде швидко і викликає тривогу у Росії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: Вашингтон відмовив Грузії, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]